Na de Neolin en NS Design heeft Zlata Strijkinstrumenten er weer een prachtig elektrisch merk bij: Bridge. Violiste Linzi Stoppard, contrabassist Julian Fox (die Vanessa Mae, Andrea Bocelli en Nellie Furtado heeft begeleid) en vele andere grote namen bespelen Bridge elektrische strijkinstrumenten.
 

Eerste indruk


Ik heb gekozen drie elektrische violen van Bridge te bestellen: een rode marmeren Aquila, een old English white costum Aquila en een zwarte vijfsnarige Lyra. Als ik de eerste uit de verpakking haal, gooi ik em bijna de lucht in: het gewicht… ze zijn ontzettend licht. De klankkast is gemaakt van een combinatie van kevlar en carbon-fiber composiet. Dit zorgt dat de viool licht kan zijn en toch stevig en duurzaam. Ook zorgt de klankkast voor een natuurlijke resonantie en een minder kunstmatig geluid. De hals en krul zijn, zoals bij de traditionele viool, van esdoorn en de stemsleutels van ebbenhout.
 

Op de schouder!


Ik bevestig mijn eigen vertrouwde schoudersteun en leg de viool op mijn schouder. Ik besef meteen dat ondanks het hippe uiterlijk de viool voelt als een akoestische viool. Ik speel zelf voornamelijk klassiek en speel relatief weinig elektrische viool, maar kan me goed voorstellen dat deze viool prima als studie instrument kan dienen. Hij is zo veel lichter dan bijvoorbeeld de Yamaha of de NS Design. Wel resoneert het instrument van zichzelf meer dan een silent instrument.

Klank


De klank op mijn simpele versterker is erg vol en warm, goed uit te versterken, nauwelijks bijgeluiden. Een Yamaha is vrij dun, een NS Design is wat helderder/scherper. Natuurlijk kun je met effectenpedalen van alles vervormen en toevoegen, maar de klank die dit instrument van zichzelf heeft komt het meeste in de buurt van een akoestische viool dan ik ook bij een elektrische viool heb ervaren.
 

Afwerking

Gezien de artiesten die het merk bespelen en de wereldwijde vertegenwoordiging van dit merk zou je een enorm bedrijf verwachten. Niets is minder waar: Bridge is een klein informeel bedrijfje wat bestaat uit drie (3!) mensen. De instrumenten worden met de hand gemaakt in kleine series en ook met de hand op een traditionele manier afgewerkt. Geen grote fabriekshallen, ‘gewoon’ soort vioolbouwatelier… maar dan elektrisch! Het stemmen gaat prima en de viool laat zich gemakkelijk bespelen. Ook weer een gemakkelijke overstap vanuit akoestisch. Reden kan zijn dat Bridge niet alleen elektrische violen maakt, maar ook akoestische.

Conclusie

Bridge instrumenten zijn échte podiumtijgers voor professioneel gebruik. Ze voelen aan als akoestische instrumenten en zorgen ervoor dat de overstap van akoestisch naar elektrisch erg klein is. Door het lichte gewicht zijn ze ergonomisch. Prettig is ook dat je je eigen schoudersteun en kinsteun kunt bevestigen. Versterkt klinken ze perfect.

Door de lage prijs zijn deze podiumtijgers voor de amateurmusicus bereikbaar. Voor diegenen die een akoestisch instrument bespelen en een Bridge erbij willen voor studie doeleinden of om af en toe versterkt te spelen zijn ze ook ideaal. Wel moet erbij vermeld worden dat ze doordat ze niet massief zijn, minder silent zijn dan échte silent violen. Ze zijn zonder versterking wel veel stiller dan akoestisch.

De Bridge elektrische violen en vijfsnarige violen (viool en altviool ineen) zijn meestal voorradig bij Zlata Strijkinstrumenten en beschikbaar voor verkoop of verhuur.
Kom gerust eens langs om ze uit te proberen! Bel voor een afspraak 035-6210430 of mail info@vioolspelen.nl
Share This