Hoe je problemen met streektechniek, klank en blessures kunt voorkomen en genezen door afscheid te nemen van je houten strijkstok.

Ho, wacht… zet even je vooroordelen aan de kant en lees verder! Ik was eerst ook sceptisch… 

De viool en daarmee de snaren, kinsteunen en schoudersteunen worden continue vernieuwd. De viool is lang niet meer hetzelfde als 100 jaar geleden.

De strijkstok is echter meer dan 200 jaar nauwelijks meer veranderd (sinds Tourte met Viotti de moderne strijkstok ontwikkelde).

Toch heeft 60% van de musici pijn bij het spelen en moeten in sommige gevallen zelfs geheel stoppen met spelen.

Kun je je voorstellen hoeveel briljante (of gewoon enthousiaste) musici hun carrière en passie zijn misgelopen in die jaren?

Kun je je voorstellen wat voor enorm risico op blessures jij zelf loopt?

Herinner je je de houten tennisrackets nog? De helft van de tennissers kreeg een tennisarm. Toen kwamen carbonrackets, die stijver en lichter waren… de tennisarm werd geschiedenis. Waarom spelen we dan nog met houten strijkstokken?

Herken jij je als strijker in één of meer van de volgende problemen?

 • Je rechterarm, pols en/of hand zijn vermoeid en/of pijnlijk na lang studeren of een lange repetitie (wat lang is, is voor iedereen persoonlijk)
 • Je moet hard werken om je strijkstok te laten doen wat je wilt en de klank die jij wilt te bereiken
 • Je vindt het moeilijk om snelle passages op het juiste (snelle) tempo te spelen
 • Je hebt moeite met streektechniek bijv bij het spelen van Bach, Mozart of Haydn in orkest, kamermuziek of solo, amateur of professioneel
 • Je hebt moeite met spiccato, omdat je strijkstok te veel of te weinig springt en niet springt wanneer jij wilt
 • Je bent gestopt met spelen, vanwege pijnklachten en slijtage van gewrichten
 • Je hebt diverse operaties gehad wegens klachten die voorkomen uit musiceren
 • Je hebt wel de perfecte match met je instrument (dankzij mij), maar je strijkstok lijkt je tegen te werken

In mijn vakantie in Duitsland (twee jaar geleden) ben ik een dag lang op bezoek geweest in de werkplaats van Arcus in Würzburg. Arcus maakt volledig handmatig high tech carbon strijkstokken voor violen, altviolen, celli en contrabassen. Dit zijn niet strijkstokken, zoals die van Coda Bow, die uit een machine komen rollen.

Voor het maken van deze carbon strijkstokken zijn meer arbeidsuren nodig, dan voor het maken van een houten strijkstok. Het duurt ongeveer twee weken voordat een strijkstok het pand kan verlaten.

Ik wil mijn bijzondere ervaring graag met jullie delen.

Vier jaar research is nodig geweest voor het ontwikkelen van de eerste Arcus strijkstok. Vandaag de dag gaat de research alleen maar verder. Na een heerlijke lunch en een rondleiding in de werkplaats van Arcus heb ik zelf het effect mogen ervaren.

De rondleiding in de werkplaats was strikt geheim… ik mag het geheime recept van de Arcus strijkstokken niet verklappen. Ik mocht ook geen foto’s of films maken, ondanks dat ik jullie graag wat beelden had laten zien.

Ik begon te spelen met een ronde M5 strijkstok, die nog het meest lijkt op wat ik gewend ben van een houten strijkstok. Op de lessenaar lag de eerste vioolpartita van Bach, waarmee ik de strijkstokken kon testen.

Mijn viool heeft nooit zo mooi geklonken! Het was een wereld van verschil: mijn viool klonk veel helderder dan met mijn pernambuc strijkstok en mijn rechterhand was veel rustiger. Mijn vriend Sander, toen vrijwel een leek in muziek en strijkinstrumenten, kon het verschil horen als dag en nacht.

Bernd Müsing, de eigenaar van Arcus, legde uit dat een houten strijkstok werkt als een demper. Ik leg verder in dit artikel uit hoe dat werkt. Ik moest met de houten strijkstok veel harder werken om een volle heldere klank te bereiken.

Net als houten strijkstokken zijn de Arcus strijkstokken allemaal uniek. Ik heb diverse Arcus strijkstokken geprobeerd. Ze waren alleen zeer verschillend in karakter.

Dit zijn geen massaproducten. Van te voren weet men in de werkplaats niet wat het eindresultaat is van het maken van een strijkstok.

Alleen door uitgebreid handmatig testen van de strijkstokken, worden de beste geselecteerd.

Mijn streektechniek is met de Arcus strijkstok veel rustiger dan bij mijn houten strijkstok. Deze ervaring heb ik met geen enkele houten strijkstok gehad.

Bij de rechthoekige S6 had ik een klik, zoals ik ook vaak bij klanten zie. Deze strijkstok speelde (en speelt!) als vanzelf. Ik hoef alleen de strijkstok maar vast te houden… snelle afwisselingen tussen spiccato en legato zijn geen probleem.

Hij deed precies wat ik wilde, niet door te zwoegen, maar door het slechts te denken. Deze strijkstok voelde als een verlengstuk van mijn hand, op een manier waarop geen houten strijkstok dat kan.

Je krijgt een mooiere klank, met veel minder moeite en zonder blessures.

Waarom werkt de Arcus strijkstok zo goed ter voorkoming en genezing van blessures? Een strijkstok heeft vering en resoneert tijdens het spelen. Het is te vergelijken met een snaar: een snaar klinkt hoger of lager gerelateerd aan de spanning, mensuur en het gewicht van een snaar. Als een snaar dezelfde spanning heeft, maar twee keer zo zwaar is, klinkt hij een octaaf lager. Daarom zijn de lage snaren van je viool dikker (dus zwaarder!) dan de hoge snaren van je viool.

Een houten strijkstok resoneert op 15 tot 20 hertz. Je botten en gewrichten ook! Door langdurige trillingen in je botten veroorzaakt door de strijkstok, krijg je op den duur blessures. Door de hogere spanning en het lichtere gewicht is de Arcus strijkstok als het ware een hogere snaar.

De Arcus strijkstok resoneert op 60 hertz. Net als een hogere snaar zijn de trillingen dus sneller en hebben minder uitslag. Dit heeft geen effect op je botten en gewrichten. Als je een blessure hebt bij het spelen, kan het dus zijn dat je die blessure opeens niet voelt als je met een Arcus strijkstok speelt.

Het is geen kwestie van een lange termijn effect… het effect is binnen enkele minuten te merken. Klanten van Arcus die vanwege pijn en slijtage helemaal niet meer konden spelen, kunnen na enkele dagen spelen met een Arcus strijkstok weer spelen als vroeger.

Eén van mijn klanten heeft jaren met een band om zijn lichaam moeten spelen, een soort korset. Als gevolg van muziekblessures heeft hij diverse operaties ondergaan. Na twee weken spelen met een Arcus strijkstok had hij die band niet meer nodig. Hij kon probleemloos spelen. Hij zegt dat de Arcus strijkstokken ‘God’s gift to violinists’ zijn. Lees hier zijn uitgebreide reactie en ervaring.

Waarom klinkt een Arcus strijkstok beter en voller dan de meeste houten strijkstokken? Dat is een grote belofte, maar een ware belofte. Waarom dempt een sourdine je viool? Door de massa van de sourdine op je kam. Een houten strijkstok dempt de klank van je viool. Een lichtere strijkstok van hol carbon dempt die klank niet en laat de klank van de viool, altviool, cello of contrabas optimaal tot zijn recht komen.

Het verschil tussen de houten strijkstok en de Arcus strijkstok is precies het verschil tussen spelen met en zonder demper.

Mijn houten strijkstok hangt aan de wilgen…

Ik kan me niet voorstellen hoe ik ooit tevreden heb kunnen zijn met mijn houten strijkstok! Toch is dit een goede kwaliteit Tsjechische pernambuc strijkstok, waar ik jarenlang met plezier mee heb gespeeld. Na een middagje Arcus, vind ik mijn houten strijkstok een onding.

Nu… twee jaar later, ben ik verknocht aan mijn octagonale Arcus S6. Ik demonstreer regelmatig violen met houten strijkstokken, maar kan dan niet wachten totdat ik weer met mijn Arcus kan spelen.

De volgende vooroordelen zijn gebroken:

 • De carbon strijkstokken van Arcus zijn geen massa product, ze zijn allemaal uniek en worden volledig met de hand gemaakt, er zitten meer arbeidsuren in dan in houten strijkstokken
 • De carbon strijkstokken van Arcus verbeteren de klank van je instrument in plaats van verslechteren
 • Een lichtere strijkstok is niet per definitie zenuwachtiger: dat is afhankelijk van het karakter van de strijkstok
 • De toekomst van strijkstokken ligt in carbon, net als bij auto’s, tennis rackets, fietsen en ga zo maar door
 • Blessures zijn wel te voorkomen en genezen, als je pijn hebt bij het spelen is er een oplossing
 • Moeite bij spiccato en snelle streken liggen niet altijd aan je streektechniek, maar een goede strijkstok is een wereld van verschil

Ben je geïnteresseerd in:

 • een mooiere klank
 • het beste halen uit je instrument en streektechniek
 • geen blessures (voorkomen en genezen)
 • spelen met minder moeite en meer plezier

Kom dan eens langs om een Arcus strijkstok te proberen. Ik weet dat je gehecht bent aan je houten strijkstok (was ik ook!), maar geef me een kwartier en je bent om. Dit is geen reclamepraatje, maar dit is simpelweg de reactie die ik zie bij de meeste klanten.

Arcus strijkstokken zijn verkrijgbaar vanaf € 750,-. Maak een afspraak in mijn atelier om de Arcus strijkstokken uitgebreid te kunnen uitproberen! We hebben altijd een ruime voorraad. Bel 035-6210430 of mail info@vioolspelen.nl.

PS: Even een kleine disclaimer. Vanzelfsprekend is een Arcus strijkstok geen oplossing voor ALLE problemen op het gebied van blessures en streektechniek. Het is één van de (vele!) middelen die je kunt aanwenden. Een goede streektechniek is ook (zeker) met een Arcus onmisbaar. Zoals niets dat is, is ook dit geen wondermiddel. Ik wil met dit artikel je informeren over de mogelijkheden en mijn eigen ervaring (en die van mijn klanten) met je delen. Of de Arcus strijkstok een ‘God’s gift’ voor jou is of dat het je problemen oplost, is een kwestie van zelf uitproberen! (je bent hiervoor van harte welkom in Hilversum)

Share This