Veel klanten zijn benieuwd wat ik zelf dan voor viool heb en wat voor spullen ik op en om mijn viool gebruik. In dit artikel vertel ik er alles over.

Bij mijn werk hoort dat ik goed in de gaten hou wat voor nieuwe producten er zijn op vioolgebied. Daarnaast krijg ik regelmatig bezoek van vertegenwoordigers van leveranciers, die nieuwe producten laten zien. Veel producten uit mijn winkel gebruik ik ook zelf. ‘Je viool is een showroom geworden’ grapte laatste een vertegenwoordiger, die veel producten herkende op mijn eigen instrument.

Viool

Ik heb een Zuid-Duitse viool uit 1840 met een grote rijke klank. Helaas is dit één van de dingen waarin je me niet kunt nadoen, want het is een uniek instrument. De bouwer is onbekend.

Het is een wonderlijk verhaal hoe ik aan deze viool gekomen ben. Klik hier om het te lezen!

Strijkstok

Ik heb een extreem lichte en stijve carbon fiber strijkstok van het merk en het precieze type S6 octagonaal. Deze maakt het voor mij mogelijk om met weinig moeite een grote klank te maken, gemakkelijk een volle dag te spelen en veel streektechnieken zijn zoveel makkelijker. De Arcus strijkstokken verkoop ik in mijn winkel en ik heb er al veel klanten mee blij gemaakt. Klik hier om meer te lezen over deze bijzondere strijkstokken.

Koffer

Ik heb een Gewa Maestro koffer met een houten kern. Omdat ik veel lesgeef, wil ik allerlei dingen kwijt kunnen in mijn koffer. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de koffer goed beschermd, niet alleen tegen schade, maar ook tegen temperatuur en luchtvochtigheid. Klik hier om de video review te bekijken die ik voor Violin Lounge heb gemaakt.

Schoudersteun

Ik vind het belangrijk om een steun te hebben waarbij mijn viool zijn klank volledig behoudt, die niet te hoog is en die mijn lichaam goed volgt.

Deze mooie VLM Augustin Diamond schoudersteun voldoet aan al deze eisen en gebruik ik graag. Klik hier om deze te kopen in mijn webshop!

Kinsteun

Ik gebruik twee kinsteunen die ik met elkaar afwissel. Ze hebben overeenkomsten, gezien ze beide van Wolf zijn en gemaakt zijn van lichte materiaalsoorten (geen ebbenhout) bedekt met lekker zacht nappa. Ik gebruik de Wolf Maestro en de Wolf Special.

Snaren

Om de volle rijke klank van mijn viool optimaal tot zijn recht te laten komen, gebruik ik de Warchal Amber snaren. Deze zijn onder mijn klanten en leerlingen inmiddels ook zeer populair. De klank is vol, warm en rijk. De E-snaar klinkt relatief warm en piept niet. De snaren voelen heerlijk zacht onder je vingertoppen vanwege de lagere spanning. Klik hier om mijn artikel over snaren te lezen, waarin ik onder meer de Amber beschrijf, met daarin linkjes naar mijn webshop om de snaren direct te bestellen.

Sourdine

Sinds kort heb ik de Alpine Professional ontdekt. Dat is een handige sourdine, die de klank van je viool bij con sordino spel wel zachter en warmer maakt, maar niet zo nasaal als bij sommige andere dempers. Klik hier om deze te bestellen!

Hars

Hierin ben afgegaan op de uitgebreide harstest van Warchal. Ik gebruik de hars ‘Vienna’s Best’ van Petz. De hars is erg fijn in gebruik. Klik hier om deze te bestellen!

Staartstuk

Ik gebruik een houten staartstuk met twee geïntegreerde fijnstemmers. Deze geeft een mooiere klank dan een staartstuk met losse fijnstemmers.

Tuner

Het is inmiddels een van de meest populaire artikelen in mijn webshop en winkel: de D’Addario Micro Tuner, waarmee je je viool kunt stemmen, maar die ook een zuiverheidscheck biedt tijdens het spelen. De tuner is sneller en nauwkeuriger dan andere dempers, waardoor deze ook tijdens het studeren te gebruiken is. Klik hier om deze te bestellen!

Onderhoud van mijn viool

Dagelijks veeg ik met een speciale doek mijn snaren en klankkast schoon, zodat de harsresten en vuil niet gaan aankoeken op de lak. Eens in de zoveel tijd krijgt mijn viool een goede poetsbeurt met Petz Polish en reinig ik mijn snaren met speciale snarenreiniger. Klik hier om deze artikelen te bestellen!

Vulpotlood

Het breekt sommige leerlingen in zweet uit als ze mijn vulpotlood richting hun bladmuziek zien gaan. Ze willen vaak geen pen in hun boek. ‘Het is geen pen, het is een potlood’ zeg ik dan. Heel ouderwets eigenlijk, maar kinderen weten vaak niet wat het is. Ze kijken heel verbaasd als er inderdaad een potloodlijntje komt uit het ding dat eruit ziet als een pen. Een vulpotlood vind ik ideaal om in bladmuziek te schrijven: nooit meer punten slijpen.

Stickers

Een leerling van me ging laatst helemaal uit haar dak toen ik bij het muziekstukje over een nijlpaard als beloning voor haar goede spel een nijlpaard sticker in haar boek plakte. Een goede collectie stickers is voor een viooljuf onmisbaar.

Wat zijn jouw favorieten?

Graag lees ik wat jouw favoriete spullen en merken zijn. Heb je een bijzonder verhaal bij je viool? Deel het met anderen in het commentaar veld hieronder.