20 Juni 2008 ging ik naar de Kamer van Koophandel omdat mijn violenhandeltje vanuit huis toch wel erg uit de hand liep

Destijds had ik wat vioolleerlingen aan huis en handelde ik een beetje in violen. Toen had ik nog geen idee dat ik mijn brood kon verdienen met de muziek en dit ‘handeltje’ zou uitgroeien tot een succesvolle onderneming.

96% van de bedrijven overleeft de eerste 10 jaar niet

Met trots en blijdschap behoor ik nu tot de 4% en draai ik beter dan ooit in elk opzicht. Ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van mijn bedrijf, deel ik de pieken en dalen van mijn romantische ondernemersverhaal. Ik hoop hiermee mensen te inspireren die van hun passie een bedrijf willen maken dat een positieve bijdrage aan de wereld levert.

In dit kijkje achter de schermen deel ik niet een glansrijk succesverhaal alsof het een rechte lijn naar de top was. Bewust wil ik ook de lelijke kanten laten zien, het kneuterige in het begin, een crisis waardoor ik bijna failliet ging, de twijfels en het eeuwige ploeteren.

Laten we beginnen hoe ik de viool ontdekte…

Op zevenjarige leeftijd volgde ik op de muziekschool in Hoorn AMV, algemene muzikale vorming. Net als op school werd ik gepest in de groep. Mijn oren doen nog pijn van de plastic blokfluiten. Het was vreselijk… totdat op een dag twee meisjes, een beetje verlegen en met sluik haar zoals ikzelf, de viool kwamen demonstreren. Wat een mooi instrument! Ik was gefascineerd door de vorm van de viool, hoe het zou werken en het parelmoer in de slof van de strijkstok. Ik was direct verliefd.

Op mijn achtste verjaardag had ik mijn eerste echte vioolles samen met een ander meisje

Ik hoefde niet meer in die vreselijke groep, kwam meisjes tegen zoals ik en mocht eindelijk dit prachtige instrument leren spelen. Zo mooi als mijn docente kon spelen, was magie! Mijn docente had lang blond haar en combinatie met haar prachtige vioolspel, leek ze net een engel. Ik wilde ook viooljuf worden, dacht ik. Violist worden kwam niet in mij op. Ik kwam uit een lerarennest en op zo’n podium staan leek me helemaal niets. Thuis zat ik liever in mijn eentje te tekenen, te schrijven en natuurlijk viool te spelen. Nee, ik wilde deze magie van het vioolspelen doorgeven aan anderen.

Toen mijn vioollerares me tegen het einde van de middelbare school vroeg of ik naar het conservatorium wilde, leek me dat geen goed idee. Je kunt toch geen droog brood verdienen met die viool? Moet ik dan fulltime in een orkestbak zitten? Orkestspel deed me niet zoveel. Of de hele week lesgeven op een muziekschool? Dat zou me gaan vervelen. Helaas had ik toen de mindset dat je een baan moet zoeken en dacht ik niet aan de mogelijkheid om te ondernemen in de muziek. Ik begon na mijn gymnasium aan een loodzwaar traject aan Universiteit Nyenrode, want bedrijfseconomie leek me wel een vak waar toekomst in zat. Bovendien was economie mijn favoriete vak op de middelbare school.

De viool bleef me continue roepen. Altijd wilde ik alleen maar spelen, maar kon het niet

Ik had een drukke baan met een studie ernaast, maar het kriebelde. Door alle verplichtingen had ik wel erg weinig tijd om te spelen. Veel schaarse vrije tijd besteedde ik aan de viool. In het weekend speelde ik vele uren per dag en in de avonden ook zoveel mogelijk.

Tegen het einde van mijn studie, ging ik de vooropleiding doen van de Schumann Akademie. Ik zal vast nooit kunnen rondkomen van de muziek, maar mijn lesbevoegdheid halen en een paar leerlingen is wellicht mogelijk.

Tijdens mijn muziekvakopleiding dienden de eerste leerlingen zich al snel aan

Het lesgeven vond ik geweldig… deze magie doorgeven aan anderen. Vioolmethodiek vond ik haast interessanter dan het spelen zelf. Ik ontdekte wel een probleem bij leerlingen: het was haast onmogelijk om goede kwaliteit betaalbare violen te krijgen. Bij vioolbouwers waren violen vaak goed, maar duur. In webshops waren violen goedkoop, maar slecht afgewerkt en soms zelfs onspeelbaar. Dit inspireerde mij om in violen te gaan handelen… puur om een praktisch probleem voor mijn leerlingen op te lossen. Meteen kwam het idee dat andere violisten die probleem wellicht ook hebben.

Met een fles wijn achter de computer werd het domein www.vioolspelen.nl geregistreerd en een eenvoudige webshop gemaakt

Toen een bevriende IT-er bij mij op bezoek was, zei hij: ‘je zou eigenlijk een webshop moeten hebben voor die violen’. Dezelfde avond ging mijn violenwinkeltje ‘in de lucht’. Daarna kreeg ik de smaak van het ondernemen te pakken. Ik ging meer adverteren, de website optimaliseren en meer violen inkopen. In januari 2008 kwam mijn eerste zeecontainer uit China aan. Ja, dat ging eigenlijk allemaal best snel.

Een kamer in mijn huis werd extreem low budget ingericht als violenwinkel

Ik had een Billy boekenkast van de Ikea met een afschuwelijk motief, omdat deze in de aanbieding was. Ik dacht dat het om de violen ging en dat het verder niet uitmaakte hoe mijn winkel, of eigenlijk hok, eruit zag. Buiten dit violenkamertje struikelde je in mijn huis over de violen, altviolen, celli en contrabassen.

Nu ik zo’n prachtig ingerichte winkel en lespraktijk heb, durf ik dit haast niet te delen met je.

Echter vind ik dat je het moet zien, hoe ik klein ben begonnen en hoe jij wellicht ook iets moois in de wereld kunt zetten:

Al snel was mijn vioolbedrijfje niet meer te combineren met mijn baan en studie

Meer leerlingen dienden zich aan, ik importeerde steeds meer violen en mijn violenwinkeltje begon bekendheid te krijgen. De grote viooldroom dat ik ooit heel misschien van mijn lespraktijk en violenhandel kon rondkomen, begon toch langzaam werkelijkheid te worden. Ik rekende vaak door of ik ervan zou kunnen bestaan (net niet), maar de combinatie met mijn baan en studie was haast niet meer te doen. Ik was opgebrand. Het verhaal kwam tot een T-splitsing: ik moest stoppen met mijn bedrijfje of de sprong in het diepe wagen en mijn baan opzeggen. Ik spaarde wat geld en sprong.

Mijn omgeving vond dat ik mijn talenten verspilde aan ‘dat rare gedoe met die violen’

Ik had een goede opleiding aan Universiteit Nyenrode en een goede baan. Ik was een zogenaamde ‘high potentional’. Voor mijn dertigste zou ik CFO worden van een groot bedrijf. Waarom ging ik dat alles verspelen om een beetje in violen te handelen? Mijn omgeving reageerde weinig begripvol. Ze vonden het een gebrek aan ambitie… maar een beetje van je hobby je werk maken. Anderen vonden het weer een belachelijke beslissing om te willen rondkomen van de viool. Dat kan toch helemaal niet? Toen wist ik nog niet dat mensen hun gemiste kansen, hun weggestopte dromen en hun angsten op je projecteren.

Toen ik eenmaal 100% de focus kon leggen op mijn bedrijf, groeide het als kool

Enkele maanden na het opzeggen van mijn baan kwam ik in de finale van de Student Ondernemersprijs. Dit heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Al snel kon ik mijn bedrijfsruimte huren op de Zeverijnstraat in Hilversum.

De Kamer van Koophandel riep me uit tot Ondernemer van het Jaar 2011

Zlata Brouwer Ondernemer van het JaarGoede instrumenten, vergaande service, deskundig advies en dat alles betaalbaar en toegankelijk via veel gratis artikelen en video’s op internet in combinatie met een bakstenen winkel… dit bleek een succesvolle formule, waarmee ik mijn plekje in de gesloten violenmarkt veroverde. Ik opende de wereld van de viool voor een groter publiek.

Dat bleef ook buiten de muziekwereld niet onopgemerkt. Ik kwam als ondernemer vaak in de media en in januari 2012 werd ik door de Kamer van Koophandel Gooi, Eem en Flevoland uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar.

Kort daarna ging bijna failliet…

Het bedrijf groeide te snel. Voor groei is geld nodig en ik had geen investeerders. Ik had moeite voorraad in te kopen. Tegen de vele huurders waren nauwelijks instrumenten in te kopen. Het was enorm druk. Ik nam halsoverkop een office manager aan om de rompslomp te regelen. Zij was een studente en ik had nauwelijks tijd om haar te begeleiden.

Als ik moest kiezen tussen administratie doen en een klant helpen, ging ik een klant helpen

Op een gegeven moment haalde de ‘backoffice’ mij in. De belastingaangiftes klopten niet, waardoor ik enorme bedragen bij moest betalen. Ineens kwamen heel veel huurinstrumenten terug, waarvan ik de borg moest terugbetalen. Het aantal klanten liep terug, ook omdat ik nauwelijks voorraad kon inkopen en weinig keuze had. Mijn assistente had duizenden euro’s aan facturen verkeerd gearchiveerd, waardoor ze niet betaald waren. In de zomer van 2013 kwamen alle slechte dingen ineens bij elkaar. Ik keek aan tegen een enorme achterstand, die haast niet meer in te halen was.

Moest ik de winkel sluiten en weer een baan zoeken?

Het was veiliger geweest om te stoppen. Ik werkte me een slag in de rondte, alles leek tegen te zitten en de situatie was uitzichtloos. Nee, het werkt gewoon niet. Al die mensen hebben gelijk: het was een rare gedachte om geld te kunnen verdienen met de viool. Of toch?

Met no budget starte ik mijn tweede bedrijf Violin Lounge

strijken vioolOm alle ellende in te halen had ik extra inkomsten nodig, maar ik had geen geld om te investeren in een nieuw project. In de zomer van 2013 vond ik de kracht om meer dan 100 videolessen voor de viool op te nemen in mijn beste Engels. Mijn YouTube kanaal mijn zelfgemaakte website www.violinlounge.com werden gelanceerd.

Ik las alles over online business en online cursussen wat ik maar kon lezen. Gelukkig is daar heel veel gratis informatie over beschikbaar op internet. Ik leerde zelfs een hele online leeromgeving bouwen en begon videocursussen te verkopen.

Geluk bij ongeluk was dat ik al jaren de droom had om een internationale online business te starten en dat deze noodsituatie mij ertoe dwong dit te doen. Violin Lounge werd een groot succes. Inmiddels heeft mijn YouTube kanaal meer dan een miljoen views.

Na lang hard werken en zuinig leven krabbelde ik erbovenop

Alles begon te stijgen. Ineens stroomde het weer. In 2015 rondde ik de opleiding tot violist en viooldocent af die ik er altijd naast deed. Mijn lespraktijk groeide zo snel dat ik datzelfde jaar drie docentes aannam. Ik heb nu een geweldig docententeam in mijn vioolschool.

Afgelopen jaren zit alles in een groeispurt, maar een gezonde bedachtzame groei

Ik heb enorm veel geleerd van de slechte jaren. Zo weet ik hoe ik een team moet opbouwen en heb ik nu ondersteuning in de vorm van mijn docentes, een boekhouder, vormgever, technische virtuele assistent, administratieve virtuele assistenten en een telefoondienst. Ieder heeft zijn specialisme en de verschillende taken zijn onder controle. Het bedrijf is te groot om alles zelf te doen.

Mijn website wordt steeds beter, ik gebruik de laatste marketing kennis, de informatieve artikelen en video’s nemen toe in aantal én kwaliteit, alle processen gaan gestroomlijnd, en het assortiment en aanbod is goed overdacht. Alles wordt steeds maar professioneler, waardoor ik mijn klanten steeds beter van dienst kan zijn en daarmee mijn missie steeds beter in de wereld kan zetten.

Zlata Strijkinstrumenten en Violin Lounge groeien, maar op een organische en bedachtzame manier. Op de voorgrond is alles op orde, maar op de achtergrond ook.

En de toekomst?

Wat ik in de afgelopen 10 jaar heb gemerkt aan de honderden (misschien wel duizenden) klanten en leerlingen die ik heb geholpen en lesgegeven, is dat ze zich vaak verliezen in de techniek van het vioolspelen. Ze gaan wel vooruit en spelen steeds moeilijkere stukken, maar ze genieten nog niet écht van hun eigen spel en schamen zich vaak. Dit komt omdat streektechniek en toonvorming onderbelichte onderwerpen zijn. In veel oefensessies en lessen gaat het vooral om het raken van de juiste (zuivere) noten in het juiste tempo. Dat is natuurlijk heel logisch, maar de streek en klank blijven achter.

Dat is mijn nieuwe passie: violisten helpen om zichzelf te kunnen uitdrukken in muziek en te kunnen spelen met hart en ziel. Hiervoor moeten ze hun streektechniek en toonvorming ontwikkelen, zodat de een expressiemiddel wordt en ze niet in de weg zit. Het maken van een prachtige toon en weten hoe je je klank kunt kleuren, hoort hierbij.

cursus streektechniek en toonvorming voor violistenIn januari 2018 lanceerde ik na een jaar onderzoek en werk mijn Engelstalige online programma ‘Bow like a Pro’, waarin ik violisten van alle niveaus alles leer rondom streektechniek, toonvorming en muzikale zeggingskracht. Het begint bij hoe je de strijkstok vasthoudt en eindigt met geavanceerde streektechnieken in grote concerten met voorbeelden van topsolisten.

Mijn assortiment strijkstokken breidt steeds verder uit en ik heb in de jaren geleerd om klanten heel goed te adviseren over welke strijkstok het beste bij ze past: een strijkstok die je dingen cadeau geeft in plaats van je tegenhoudt in je vorderingen. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan, bied ik de gratis Streek Strategie Sessie aan waarin violisten precies vertel wat de volgende stappen zijn naar een betere streek en een mooiere toon. Daar zoeken we dan een strijkstok bij uit.

En die viool dan?

Dit alles begon toen ik als zevenjarig meisje voor het eerst een viool in handen kreeg. Die magie van het ontdekken is nu een goed huwelijk. Ik speel nog steeds uren per dag en treed op in verschillende bezettingen. Ook studeer ik grote vioolconcerten, Bach sonate’s en partita’s, Paganini caprices en bezoek ik regelmatig mijn leraar om alsmaar vooruit te gaan. Vier jaar geleden had ik het geluk tegen een prachtige Duitse 19-eeuwse viool aan te lopen en dit is mijn muzikale vriend. Vorig jaar heb ik een heerlijke Arcus S9 gekocht, die mij enorm veel cadeau geeft.

Terugblik

Hoe zou het zijn geweest als ik niet dat de gedachte had dat ik met muziek nooit mijn brood zou kunnen verdienen? Hoe zou het zijn geweest als mijn omgeving mij had gestimuleerd in plaats van had gezegd dat het allemaal zonde was van mijn goede Nyenrode-opleiding en dat ik mijn carrière als business controller weggooide? Hoe zou het zijn geweest als de overheid ondernemers niet uitkneep met regeltjes en torenhoge belastingen, waardoor je wel van erg goed ondernemershout gesneden moet zijn om je bedrijf te laten overleven?

Hoe zou het zijn geweest als ik een verhaal dat ik nu heb geschreven, toen had gelezen?

Met dit verhaal hoop ik iets te veranderen, je te inspireren. Ik wil dat jij hoort wat ik toen had moeten horen. Je hoeft niet de gebaande paden te volgen. Je kunt je leven inrichten zoals het beste bij je past. Je kunt je talenten optimaal tot ontwikkeling laten komen. Ja, het is hard werk. Nee, het is niet altijd leuk. Je gaat door diepe dalen, je komt jezelf tegen en je zult moeten dealen met je beperkingen. Het is niet het makkelijke pad. Je zult kritiek krijgen. Mensen projecteren hun eigen angsten en onzekerheden op je en willen niet zien dat het jou wel lukt… dat waar zij naar verlangen. Zorg dat het jou lukt.

Zelfs na 10 jaar voel ik de spirituele plicht dit te doen

De beste marketing wordt gebruikt voor dingen die slecht voor ons zijn: afleidende technologie, stampende oppervlakkige muziek, fastfood, porno en zinloze trends in mode en lifestyle. Ik zet mij in een zo goed mogelijke marketeer te zijn… voor de viool, voor de klassieke muziek, voor de Westerse cultuur, voor de schoonheid en wat goed is. Dat doe ik met een knipoog. Zo maakte ik een video in Tel Sell stijl om de meest populaire viool uit mijn collectie aan te prijzen (zie hier).

Vond je dit stuk interessant? Laat in het commentaar onderstaand weten wat jou geïnspireerd of geraakt heeft. Ik kijk uit naar je reactie!