Wat speel je bij het proberen van een strijkstok?

Met een goede strijkstok klinkt je viool optimaal en ontwikkel je je spel

Veel van mijn klanten zijn verbaasd wat een groot verschil een strijkstok kan maken

Wie voor het eerst een viool koopt, zal zich vooral richten op de klank en kwaliteit van de viool. De strijkstok komt ‘erbij’. Als je enige tijd speelt is het interessant een zoektocht te starten naar een strijkstok die past bij jouw spel en jouw viool.

Een goede strijkstok kan je viool beter laten klinken. Ook kun je beter strijken en je streektechniek en toonvorming verder ontwikkelen met een strijkstok die je helpt. Het proberen van verschillende strijkstokken en het ontdekken van de mogelijkheden kan je vioolspel verdiepen.

Het kiezen van een strijkstok is nog persoonlijker dan een viool

Als klanten in mijn winkel een viool kopen, kan ik verschillende violen demonstreren en kunnen ze hun mening vorming. Natuurlijk klinkt een viool anders als iemand anders erop speelt, maar in de basis zullen de verschillen tussen de violen ongeveer gelijk blijven.

Bij het selecteren van een strijkstok, moet ik altijd denken aan die scene uit die Harry Potter film, waarin Harry in Ollivander’s winkel een toverstok gaat uitkiezen. ‘Een toverstok kiest jou’ wordt er dan gezegd. Nu is het kopen van een strijkstok niet zo magisch, maar het klopt wel dat het hoogst persoonlijk is en dat de ene stok niet per definitie beter of slechter is dan de andere. Wat de ene klant waardeloos vindt, vindt de andere klant geweldig. Het mooiste is het moment dat het ‘helemaal past’.

Laat je niet overweldigen

De eerste keer dat je in een violenwinkel strijkstokken gaat uitproberen, kan lijken of je een kind in de snoepwinkel bent. Je wilt elke stok vastpakken en snel uitproberen. Dat kan even leuk zijn, maar om tot een goede keuze te komen, moet je jezelf juist beperken. Begin met een selectie van ongeveer vijf strijkstokken.

De eerste selectie strijkstokken

arcus carbon viool strijkstokkenAls je voor het eerst op pad gaat voor een strijkstok en nog weinig referentiekader hebt, kan deze eerste selectie heel divers zijn. Als je wat meer weet wat je wilt, dan kun je de eerste selectie wat nauwer maken. Zo zou je bijvoorbeeld al een maker, prijsklasse of eigenschap (zoals stijf of licht) op het oog kunnen hebben. Wel adviseer ik om alle opties open te houden en voor de referentie dingen te proberen die wellicht niet passen bij wat je in gedachte hebt. Wie weet kom je dan juist tot een verfrissende ontdekking. Klik hier om meer te lezen over verschillen tussen strijkstokken.

Selecteren en overzicht bewaren

Als een strijkstok niet bij je past, wijs deze dan direct af en laat deze weg leggen. Het is makkelijk om te weten wat je niet wilt dan uit tientallen stokken te kiezen wat je wel wilt. Laat net zoveel stokken afvallen, totdat je één of twee favorieten overhoudt. Vul daarna de selectie weer aan tot vijf. Op deze manier kun je goed onthouden wat het karakter en de klank zijn van welke stok en is het gemakkelijker je voorkeur te vinden.

Wat speel je bij het kiezen van een strijkstok?

Begin met het spelen van een kort langzaam stuk (legato, son filé en/of lange noten), waarbij toonvorming belangrijk is. Zo kom je erachter hoe de strijkstok klinkt op je viool. Probeer een diepe volle klank te maken om de verschillen tussen strijkstokken het beste te horen.

Nu je weet hoe de strijkstok op je viool klinkt, kun je gaan onderzoeken hoe de strijkstok je hand volgt en reageert in verschillende streeksoorten. Dit kun je op alle niveaus doen. Als je nog niet zo lang speelt, kun je dat snelle loopje spelen waar je zo over struikelt. Je zult hierbij merken dat de ene strijkstok je extra laat struikelen. De andere strijkstok ‘helpt’ je juist het loopje vlekkeloos te spelen. In verschillende streeksoorten en tempi merk je wat een strijkstok je cadeau geeft en wat misschien juist extra moeilijk gaat.

Het verbaast veel van mijn klanten hoe je spel kan verbeteren met een passende strijkstok. Speltechnische problemen waar je al een tijd mee worstelt kunnen opgelost worden met een andere strijkstok. Daarom combineer ik advies over je streektechniek met het selecteren van een strijkstok in mijn Streek Strategie Sessies.

Bereid een aantal muziekfragmenten voor met verschillende streeksoorten

Op het moment van uitproberen moet je niet te veel aandacht besteden aan het proberen te herinneren van verschillende stukken. Ondanks de gemoedelijke sfeer in mijn winkel, worden klanten toch vaak nerveus. Vooral amateur-violisten zijn vaak niet gewend alleen te spelen terwijl andere mensen kijken. Het is natuurlijk waardevol om een familielid, vriend of je docent mee te nemen om je te helpen bij je keuze, maar op het moment zelf voelen mensen zich soms even ongemakkelijk. Het grootste probleem is dat je geheugen dan ineens minder goed lijkt te werken en je al die handige stukjes ineens bent vergeten.wat speel je bij het proberen van een strijkstok

Bereid je voor: maak een schema van korte fragmenten uit je repertoire die verschillen in streeksoort, tempo en dynamiek.

Zelf reis ik regelmatig rond in Europa om strijkstokken uit te proberen en voor mezelf heb ik een schema gemaakt. Ik neem het niet altijd mee, want ik ken het uit mijn hoofd en wijk er ook vaak van af. Alleen al het samenstellen van zo’n schema kan steun bieden. Jouw schema kan er heel anders uitzien, omdat je wellicht ander repertoire speelt. Klik op mijn schema rechts om het te vergroten om een idee te krijgen hoe zo’n schema eruit kan zien.

Gebruik korte fragmenten en wissel de strijkstokken snel met elkaar af

Je wilt misschien elke strijkstok door en door leren kennen door er lang mee te spelen. Helaas is het heel moeilijk verschillen te ontdekken als je te langzaam wisselt. Kies dus korte fragmenten en wissel de strijkstokken veel en snel met elkaar af. Verschillen die je eerst niet merkte, worden op deze manier duidelijk.

Luister naar je eerste indruk

Het allereerste gevoel dat je bij een strijkstok hebt, al is het moeilijk onder woorden te brengen, is meestal het juiste. Denk je heel even ‘moah’, haal de strijkstok uit de selectie. Een strijkstok die in de winkel ‘moah’ is, zal thuis nog veel meer ‘mwoah’ worden. Ga niet al te veel nadenken en rationaliseren wat de verschillen zijn en of dat is wat je zoekt. Het allerbeste is natuurlijk als bij één strijkstok ineens alle puzzelstukjes in elkaar vallen… dan heb je de Ware gevonden en zoals Arcus zegt ‘play happily ever after’.

Wil je dit alles eens ervaren?

Alle beschrijvingen op internet zeggen niet zoveel. Om een strijkstok te vinden die bij je past, zul je zelf verschillende strijkstokken uit moeten proberen om de verschillen te ervaren en te ontdekken wat jouw voorkeur is.

Al ruim tien jaar adviseer ik als viooldocent violisten van alle niveaus over een passende strijkstok. In mijn gratis Streek Strategie Sessie bespreken we je wensen, kun je me alles voorleggen en krijg je ruim voldoende gelegenheid om allerlei strijkstokken uit te proberen onder mijn begeleiding of juist in alle rust. Klik hier voor meer informatie of bel direct 035-6210430 voor een afspraak!