Arcus is het enige bedrijf dat voor het eerst in 200 jaar innovatie heeft gebracht in de strijkstokken.

Al vele jaren speel ik met een hele bijzondere carbon fiber Arcus strijkstok en ben ik dealer van dit Duitse merk.

Ze maken hele fijne lichte en stijve strijkstokken van carbon, die ervoor zorgen dat je speelt met een grotere helderdere klank en dat (ook ingewikkelde) streektechnieken makkelijker kunt uitvoeren.

Mooiere klank met minder moeite!

Voor veel klanten was het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van deze innovatie, doordat hun stokken door het vele handwerk en research beginnen rond de duizend euro.

Gelukkig is het ze nu gelukt om in Duitsland een goedkopere lijn te produceren onder het merk Müsing.

HIerdoor kan ik deze bijzondere stokken al vanaf € 475 aanbieden. Je hebt dan een zeer goede kwaliteit strijkstok die je helpt in je streektechniek en je viool supermooi laat klinken.

Vandaag heb ik de nieuwe lijn ontvangen in mijn winkel.

Kijk onderstaand naar de video waarin ik meer uitleg over Arcus strijkstokken en voor het eerst de nieuwe lijn uitpak. Daaronder staat een beschrijving van mijn eerste indruk van deze strijkstokken.

Review van de Müsing strijkstokken en vergelijking met andere strijkstokken

In mijn winkel zijn de C2, C3 en C4 gearriveerd. Dat is de complete lijn Müsing strijkstokken.

Ik heb de strijkstokken vergelijken met mijn eigen octagonale Arcus S6 t.w.v. € 2.260 en met de Presto strijkstok uit mijn eigen lijn t.w.v. € 250.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe ze vergelijken met de duurdere standaard lijn van Arcus en hoe ze vergelijken met goedkopere carbon strijkstokken.

1e Indruk

Mijn eerste indruk (zie boven in het filmpje) is goed: ze hebben écht een eigen look gekregen en zien er prachtig uit. Wat direct opvalt is de stalen schroef en de geweven look van de strijkstok. Van de Duitsers kun je uiteraard ook een mooie afwerking verwachten.

Met zijn 55 gram zijn de strijkstokken lichter dan ongeveer alle houten strijkstokken, maar zwaarder dan mijn eigen strijkstok van 48 gram. Het lijkt een beetje tussen een houten strijkstok en een duurdere Arcus in te zitten.

Arcus S9 carbon fiber strijkstok

Müsing strijkstokken vs Arcus strijkstokken

Is een Müsing strijkstok een serieus alternatief voor een Arcus strijkstok? Zijn ze vergelijkbaar? Nee, het zijn echt totaal andere strijkstokken, maar de Müsing strijkstokken zijn een hele mooie aanvulling op het assortiment van Arcus om een nieuw publiek aan te spreken en meer mensen te laten profiteren van hun innovatie.

De Müsing strijkstokken zijn lekker licht ten opzichte van houten strijkstokken, bewegen soepel, zijn wendbaar en springen gemakkelijk. Voor dit geld vind je écht geen houten strijkstok van dezelfde kwaliteit met dezelfde mogelijkheden. Het is echter niet te vergelijken met de hoofdlijn van Arcus.

Mijn eigen strijkstok is lichter, stijver, subtieler en heeft een nog veel makkelijker spiccato. De C serie spiccato-plek is iets hoger op de stok net als bij hout. Mijn S heeft een grotere, rijkere klank met meer schakeringen. In het spelen heeft mijn S een chirurgische precisie, misschien voor sommigen te zenuwachtig (als een race auto), scherpe respons, hele heldere cleane klank en ik kan nog kleinere subtielere technieken gebruiken.

Kortom: Ik ben enthousiast over de Müsing strijkstokken, maar kun je enigszins het geld voor een Arcus bij elkaar sparen… ga dan voor een Arcus.

NB: Gezien ik binnenkort ga upgraden naar een S8 staat mijn beschreven S6 strijkstok te koop voor € 1.750 (meer dan € 500 goedkoper dan een nieuwe).

Müsing carbon fiber vioolstrijkstok C4

Müsing strijkstokken vs Presto strijkstok

De Presto is de beste strijkstok uit mijn eigen lijn carbon fiber strijkstokken, die ik importeer uit China. Overweeg je een middensegment strijkstok, zou je de Presto en de C2 wellicht met elkaar willen vergelijken. De C2 is het instapmodel van Müsing en kost € 475.

Ten opzichte van de C2 heeft de Presto een grotere klank, maar is minder flexibel, minder soepel en springt moeilijker. De C2 heeft een wat warmere klank, ietsje minder vol, maar springt veel gemakkelijker en is wendbaarder.

Voor veel mensen die net naar wat geavanceerdere streektechnieken gaan en hun streektechniek aan het uitbreiden zijn is de C2 een betere keuze. Voor mensen die nog niet zoveel verschil voelen tussen verschillende strijkstokken en een basale streektechniek hebben, kunnen prima uit de voeten met een Presto.

Müsing strijkstokken onderling

Er zijn drie types Müsing strijkstokken, de C2, C3 en C4, die respectievelijk € 475, € 640 en € 895 kosten. Wat zijn de verschillen tussen deze drie strijkstokken?

Müsing carbon fiber vioolstrijkstok C2

C3 vs C2

De C3 heeft een heldere cleanere klank en een betere respons.

Müsing carbon fiber vioolstrijkstok C3

C4 vs C3

De C4 heeft een nog cleanere klank, betere respons, betere hanteerbaarheid (vooral in spiccato) en is iets stijver.

Conclusie

Ik ben erg blij om in mijn winkel nu een collectie te hebben die in kleine stapjes omhoog gaat: mijn eigen lijn, de Müsing stokken en de Arcus stokken. Zo is er iets voor elke smaak, niveau en budget. De Müsing stokken vullen precies het gat op tussen de Presto strijkstok en de Arcus strijkstokken. Arcus heeft met deze lijn een prachtige aanvulling gedaan, maar verwacht van deze strijkstokken niet hetzelfde als van een standaard Arcus.

Alles heb ik geprobeerd met mijn spel, mijn viool en mijn smaak. Mogelijk heb jij een totaal andere ervaring en voorkeur. Daarom is het zo ontzettend belangrijk zelf strijkstokken uit te proberen.

Als gediplomeerd viooldocent gespecialiseerd in streektechniek begeleid ik je geheel vrijblijvend en kosteloos in het proces om je ideale strijkstok te vinden.

Je bent van harte welkom hiervoor mijn winkel in Hilversum te bezoeken.