Arcus carbon vioolstrijkstokken

Wil je vioolspelen met minder moeite en een mooiere klank?

Stel je voor dat er een strijkstok is waarmee alle streektechnieken makkelijker gaan en je viool mooier klinkt dan ooit!

Het voelt bijna als valsspelen wanneer je spiccato of met een diepe krachtige toon legato speelt. Je arm is veel minder moe na het spelen. Je hoeft niet allerlei soorten ‘workarounds’ te leren om dingen voor elkaar te krijgen. De klank is rijk aan boventonen en je maakt een volle klank met heel weinig moeite.

De viool is de afgelopen 200 jaar veranderd en verbeterd. De strijkstok niet.

We spelen nog steeds met het Tourte ontwerp van rond 1800. Deze is gemaakt om te passen bij darmsnaren met een veel lagere spanning. Grote concertzalen maken het noodzakelijk om een veel grotere toon te produceren, die de grotere ruimte kan vullen tot en met het publiek helemaal achterin de zaal. Verder ontwikkelen zou beteken dat de strijkstok stijver en lichter zou moeten worden om te passen bij de huidige concertpraktijk en de huidige viool met haar synthetische snaren en een stalen E-snaar. Dat kan niet met hout. Arcus heeft het met strijkstokken met een hoog percentage carbon-fiber als enige ter wereld wél voor elkaar gekregen.

Hoe krijg je een prachtige klank op je viool?

Arcus strijkstokken zijn hol en hebben door het hoge percentage carbon een dunne wand… net als je viool! Zo kan de strijkstok optimaal resoneren en komt de ultieme klank uit je viool vrij zonder dat de strijkstok in de weg zit. Met een Arcus strijkstok maak je een vollere klank met meer boventonen, een directe respons en betere projectie. Je speelt met en grote klank met minder moeite. Je viool zingt.

Hoe voelt een Arcus strijkstok?

Als je een Arcus strijkstok voor het eerst vasthoudt, merk je dat deze heerlijk licht is en een hele directe respons heeft. Wat je doet met je hand, dat gebeurt er tussen de strijkstok en de snaren. Spicatto, sautillé en ricochet zijn stukken makkelijker. Het maken van een volle klank kost veel minder moeite. Na een dag van repetities en concerten, zal je rechterarm niet meer moe zijn. Je kunt sneller, subtieler en met een mooiere klank spelen. Een houten strijkstok zal lomp en ongecontroleerd voelen in vergelijking met een Arcus strijkstok.

Ik heb de Arcus strijkstok op het gehoor ontdekt. Ik hoorde iemand vioolspelen, met meer expressie dan ik ooit gehoord had. En een wonderschone klank. Ze had een middelmatige viool, het lag aan haar stok, zei ze.

Thuisgekomen de Arcus website bestudeerd. Collega’s gesproken. Bij Zlata kon ik de stokken proberen die ik had uitgezocht.

Inmiddels  heb ik mijn Arcus S7 bijna twee jaar. Mijn houten VanderMeer heb ik niet meer aangeraakt. Door de grotere tonale expressiemogelijkheden en het lichtere gewicht is mijn speelplezier duidelijk toegenomen.

Joost Belinfante

Professioneel muzikant, speelde om met Doe Maar en nam diverse CD's op.

Is een Arcus strijkstok voor geschikt voor elke violist?

Het is heel belangrijk dat je strijkstok goed past bij jouw spel, jouw klankideaal en jouw viool of alt

Arcus strijkstokken bieden geen eenheidsworst, maar hebben een assortiment met tientallen verschillende strijkstokken variërend in type en prijs. Je kunt niet zeggen dat de Arcus strijkstok op een specifieke manier speelt of klinkt, want de types zijn zeer verschillend in klank en speleigenschappen. Je zult deze strijkstokken daarom ook niet in webshops vinden, want het deskundig advies van iemand die het assortiment door en door kent is onmisbaar om tot een goede keuze te komen.

Hoe kies je de Arcus strijkstok die bij je past?

Uniek in onze winkel is dat professioneel violiste en eigenares Zlata zelf al jaren met een Arcus optreedt en lesgeeft. Ze kent het assortiment door en door en reist regelmatig naar Duitsland om zich verder te laten informeren over de laatste ontwikkelingen door Bernd Müsing, de eigenaar en uitvinder van de Arcus strijkstokken (zie het interview bovenstaand). Als viooldocente gespecialiseerd in streektechniek en toonvorming kan ze goed zien waar je mee worstelt en hoe dit is op te lossen om te komen tot je ideale strijkstok. Ook professionals kan ze als ‘collega’ goed adviseren met haar persoonlijke ervaringen met de Arcus strijkstokken. Klik hier voor meer informatie over het kopen van een strijkstok.

Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om verschillende types te proberen. Vaak komen mijn klanten meerdere malen in de winkel. De eerste afspraak is vooral oriënterend: wat zoek je in een strijkstok, even wennen aan de Arcus strijkstokken en kijken welk type en klasse het beste bij je passen. Je kunt hierbij de selectie aan Arcus strijkstokken in de winkel proberen, maar we kunnen alle Arcus strijkstokken vrijblijvend op zicht laten komen. De tweede afspraak is vaak wat specifieker: je hebt wellicht al even een Arcus strijkstok op zicht gehad en kunt nu heel gericht verschillen onderscheiden en je ideale strijkstok vinden.

Wil jij ervaren wat een Arcus strijkstok voor je spel en klank kan doen?

We hebben een ruime collectie voor viool, altviool en cello in onze winkel en geven je graag advies!

 

Klik hier voor algemene informatie rondom het kiezen en kopen van een strijkstok.

Zie hier de Arcus M9 strijkstok in actie: