Viool kopen

Prachtig vioolspelen en genieten van je eigen spel doe je met een goede kwaliteit viool of altviool met een mooie klank

Bij het kopen van een viool of altviool in onze violenwinkel in Hilversum selecteren we samen een instrument dat bij jou past

Wat is belangrijk bij het kopen van een viool of altviool?

Het belangrijkste is dat jij prettig op het instrument speelt en dat je geinspireerd raakt door de klank om meer te spelen. Een goed instrument kan je helpen bij de ontwikkeling van je spel en het plezier in het vioolspelen. Een slecht instrument (qua afstelling danwel klank) houdt je tegen in je vorderingen en demotiveert je te oefenen. Met jouw ideale viool kun je gewoon niet stoppen met spelen!

Vaak laten klanten zich verwarren door allerlei tegenstrijdige verhalen over een bepaalde kleur, leeftijd (nieuw of juist oud?) of herkomst van een instrument. Ga zonder vooroordelen verschillende instrumenten uitproberen en ontdek waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.

Drie punten zijn écht belangrijk bij het kiezen van viool of altviool:

Hoe klinkt de viool?

Hou je van een volle warme klank, of juist van een gefocuste heldere klank? Vind je de ene viool te scherp en de andere te nasaal? Je moet houden van de klank van je viool, zodat je elke dag met plezier je viool uit de koffer haalt en beloond wordt met een prachtige klank als je iets goed doet.

Hoe speelt de viool?

Dit heeft te maken met hoe de viool gevormd is, hoe hij is afgesteld en hoe hij aanspreekt. De viool moet lekker in de hand liggen, gemakkelijk spelen en goed aanspreken. Aanspreken betekent dat je gemakkelijk de gewenste klank uit je viool kunt halen. Als dit je niet zoveel zegt, probeer dan eens verschillende violen uit en ontdek het verschil.

Vanzelfsprekend is dat de viool van goede kwaliteit hout moet zijn, dat de kast van geselecteerd toonhout is en dat de viool stemvast is en technisch goed in elkaar zit.

Is de viool geschikt voor jouw muzikale toekomst?

Je hebt natuurlijk geen zin om elk jaar een ander instrument te kopen, omdat je erachter komt dat de viool na het vorderen van je spel niet meer bij je past. Je wilt dat je viool jarenlang, misschien wel de rest van je leven, een muzikale vriend is. Natuurlijk verandert je voorkeur door de jaren heen en kies je op een gegeven moment misschien voor een andere viool, maar een viool moet je komende jaren kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van je spel. Eigenares Zlata geeft ruim tien jaar vioolles en kan inschatten of je niet alleen NU, maar ook over een aantal jaar nog plezier zult hebben van deze viool.

We verkopen en Europese handgemaakte violen, altviolen en strijkstokken van de beste kwaliteit met persoonlijk advies

Eigenares en professioneel violiste Zlata begon haar violenwinkel Zlata Strijkinstrumenten, omdat ze goede betaalbare instrumenten zocht voor haar leerlingen. Violen in webshops waren goedkoop, maar slecht in kwaliteit: ze waren niet goed afgesteld, niet stemvast, speelden niet lekker en klonken ook niet mooi. Violen bij gerenommeerde aanbieders en vioolbouwers waren goed afgesteld, speelden goed en hadden soms een goede klank, maar waren naar verhouding veel te duur voor haar leerlingen. Zlata dacht: kan dit niet beter?

Via familiebanden kocht Zlata op haar vijftiende haar eerste viool van de Tsjechische vioolbouwer Jan Lorenz. Deze meesterbouwer werkt in het atelier Akord Kvint, waar de mooiste violen gemaakt worden vanuit een eeuwenlange traditie. Al snel bouwde ze haar vioolschool in Hilversum uit met een violenwinkel.

Als viooldocente selecteert Zlata persoonlijk de collectie van violen, altviolen en strijkstokken. Ze kijkt naar violen niet alleen vanuit een technische vioolbouwershoek, maar bekijkt ze als violiste en als docente: kan deze viool iemand jarenlang blij maken?

Beste Zlata,

Afgelopen januari ben ik in je winkel geweest om een viool te kopen. Na een hartelijk ontvangst en na het kenbaar maken van mijn wensen, heb je op mijn verzoek een aantal violen bespeeld zodat ik kon luisteren naar de verschillende klanken van de instrumenten.
Mijn keus viel op de Harold Lorenz 5. Daarna heb ik nog diverse strijkstokken mogen uitproberen en viel mijn keus op de Zlata carbon fiber uit je eigen lijn.
Voor dit alles werd alle tijd genomen.
Na ook nog een mooie kist te hebben uitgezocht, ging ik tevreden huiswaarts.

Ik studeer iedere dag met veel plezier op mijn viool!

Mijn viooldocente was erg te spreken over de mooie heldere doch warme klank en vond dat de viool makkelijk aansprak.

Nogmaals dank voor de klantvriendelijkheid.

Met vriendelijke groet, Erna en Wout van der Vorst

Wij presenteren onze collectie zo goed mogelijk online middels heldere foto’s, tekst en een geluidsopname of video waarin de viool wordt bespeeld

Natuurlijk kun je online alleen een eerste indruk krijgen. De klankkwaliteit in een opname hangt af van mijn apparatuur en jouw luidspreker. Om tot een goede keuze te komen van de viool die perfect bij jou past, moet je deze ‘in het echt’ zien, horen en voelen. Kom gerust langs in mijn winkel in Hilversum. Met een kop koffie of thee kijken we dan hoe we het beste en mooiste uit jouw vioolspel kunnen halen met een viool en strijkstok die perfect bij je passen.

Zlata Strijkinstrumenten

Bel: 035-6210430
E-mail: info@vioolspelen.nl
Zeverijnstraat 6
1216 GK Hilversum (NL)

ma-za: bezoek op afspraak