Viool kopen

Prachtig vioolspelen en genieten van je eigen spel doe je met een goede kwaliteit viool of altviool met een mooie klank

Wat is belangrijk bij het kopen van een viool of altviool?

Het belangrijkste is dat jij prettig op het instrument speelt en dat je geinspireerd raakt door de klank om meer te spelen. Een goed instrument kan je helpen bij de ontwikkeling van je spel en het plezier in het vioolspelen. Een slecht instrument (qua afstelling danwel klank) houdt je tegen in je vorderingen en demotiveert je te oefenen. Met jouw ideale viool kun je gewoon niet stoppen met spelen!

Vaak laten klanten zich verwarren door allerlei tegenstrijdige verhalen over een bepaalde kleur, leeftijd (nieuw of juist oud?) of herkomst van een instrument. Ga zonder vooroordelen verschillende instrumenten uitproberen en ontdek waar jouw persoonlijke voorkeur ligt.

Drie punten zijn écht belangrijk bij het kiezen van viool of altviool:

Hoe klinkt de viool?

Hou je van een volle warme klank, of juist van een gefocuste heldere klank? Vind je de ene viool te scherp en de andere te nasaal? Je moet houden van de klank van je viool, zodat je elke dag met plezier je viool uit de koffer haalt en beloond wordt met een prachtige klank als je iets goed doet.

Hoe speelt de viool?

Dit heeft te maken met hoe de viool gevormd is, hoe hij is afgesteld en hoe hij aanspreekt. De viool moet lekker in de hand liggen, gemakkelijk spelen en goed aanspreken. Aanspreken betekent dat je gemakkelijk de gewenste klank uit je viool kunt halen. Als dit je niet zoveel zegt, probeer dan eens verschillende violen uit en ontdek het verschil.

Vanzelfsprekend is dat de viool van goede kwaliteit hout moet zijn, dat de kast van geselecteerd toonhout is en dat de viool stemvast is en technisch goed in elkaar zit.

Is de viool geschikt voor jouw muzikale toekomst?

Je hebt natuurlijk geen zin om elk jaar een ander instrument te kopen, omdat je erachter komt dat de viool na het vorderen van je spel niet meer bij je past. Je wilt dat je viool jarenlang, misschien wel de rest van je leven, een muzikale vriend is. Natuurlijk verandert je voorkeur door de jaren heen en kies je op een gegeven moment misschien voor een andere viool, maar een viool moet je komende jaren kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van je spel.