Tsjechische vioolbouw

Wil je een prachtig klinkende Europese viool kopen gemaakt door kundige vioolbouwers naar een eeuwenlange traditie?

Maar wil je niet direct vele duizenden euro’s kwijt zijn aan je instrument?

Vanuit familiebanden in Tsjechië importeert eigenares en professioneel violiste Zlata de mooiste violen uit ‘Musicon Valley’, een landelijk gebied rond de grens tussen Duitsland en Tsjechië.

Al sinds de 17e eeuw is het Westen van Tsjechië een écht vioolbouw gebied, net als Duitsland, Frankrijk en Italië.

In Luby, tegen de Duitse grens, staat het atelier van Akord Kvint, één van de beste vioolbouw ateliers in Europa. In de volgende video is de eigenaar, Josef Holiš, aan het woord over zijn atelier en zie je de vioolbouwers aan het werk:

(voor ondertiteling in het Nederlands: klik op het CC symbool rechtsonderin de video)

Het Westen van Tsjechië en het Zuid-Oosten van Duitsland zijn vioolbouw gebieden die gedurende de laatste vier eeuwen van grote invloed op elkaar zijn geweest.

In het atelier van Akord Kvint werken verschillende groepen bouwers aan diverse kwaliteitsklassen instrumenten: studieviolen, orkestviolen en concertviolen. Het is een vast team dat voor langere tijd aan het atelier verbonden is en hierdoor goede en contante kwaliteit kan bieden.

De meer ervaren meestervioolbouwers dragen hun vakmanschap en kennis over op de nieuwe generatie vioolbouwers.

Om de mooiste violen te maken, werkt het atelier alleen met de beste materialen uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. De eigenaar van het bedrijf heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd in het selecteren van toonhout. Bijzonder is dat hij het al het hout voor de violen persoonlijk selecteert. Dit zorgt ervoor dat de instrumenten prachtig klinken.

Alleen écht goed toonhout wordt gebruikt. ‘De rest verbranden we liever’ zegt hij lachend.

De eigenaar overziet ook persoonlijk het hele proces waarbij de violen gemaakt worden en test het eindproduct door er zelf op te spelen.

Bij het bouwen en afwerken van de viool houden deze vioolbouwers altijd de violist die erop gaat spelen in hun achterhoofd.

Alle details worden goed en met de hand afgewerkt, zodat de speler een optimale klank en speelbaarheid kan verwachten. De violen worden zo gebouwd dat ze vele jaren mee kunnen gaan met minimaal onderhoud.

Een kennis van me speelt viool in een orkest met daarin verschillende violisten die op Tsjechische violen spelen. Daarvan zijn er schijnbaar enkele bij jou gekocht. Deze mensen zijn erg tevreden met hun instrument en prijzen de verhouding prijs – kwaliteit. Via hen had ik jouw website adres gekregen. Verder had de viool docent van mijn dochter ook al aangegeven dat er in Tsjechië goede violen gebouwd worden en ik misschien daar eens naar zou kunnen informeren.

De afwerking van het instrument maakt een erg goede indruk. Ook de strijkstok schijnt van goede kwaliteit. Volgens onze docent is het een erg goede viool waar onze dochter nog heel lang plezier van zal hebben. Die is er erg blij mee. Zij voelt goed aan dat de viool veel meer kan dan zij en dat stimuleert haar enorm.

We zijn heel blij met de aanschaf en erg tevreden met de door jou geboden service. We kunnen jou zeker aanbevelen aan anderen!

Met vriendelijke groeten Theo

Natuurlijk hoef je me na al deze lof over de Tsjechische bouwers niet op mijn blauwe ogen te geloven (ik heb namelijk bruine ogen).

Dus… doe zoals de Tsjechen zeggen ‘Kdo nevěří, ať tam běží’ – als je het niet gelooft, ga er dan zelf heen.

Ik wil je van harte uitnodigen mijn winkel in Hilversum te bezoeken en de violen te bekijken, beluisteren en bespelen.

Zlata Strijkinstrumenten is geauthoriseerd distributeur van Akord Kvint. Eigenares en violiste Zlata is na training door de Tsjechische vioolbouwers gecertificeerd voor de verkoop en service van Akord Kvint instrumenten. Klik hier voor algemene informatie over het kopen van een viool of altviool.