Al sinds de 17e eeuw is het Westen van Tsjechië een écht vioolbouw gebied, net als Duitsland, Frankrijk en Italië.

In Luby, tegen de Duitse grens, staat het atelier van Akord Kvint. Hier koop ik de meeste violen uit mijn collectie in naar grote tevredenheid van mijzelf, mijn leerlingen en mijn klanten (en hun docenten).

In deze video is de eigenaar, Josef Holiš, aan het woord over zijn atelier en zie je de vioolbouwers aan het werk:

(voor ondertiteling in het Nederlands: klik op het CC symbool rechtsonderin de video)

Het Westen van Tsjechië en het Zuid-Oosten van Duitsland zijn vioolbouw gebieden die gedurende de laatste vier eeuwen van grote invloed op elkaar zijn geweest.

In het atelier van Akord Kvint werken verschillende groepen bouwers aan diverse kwaliteitsklassen instrumenten: studieviolen, orkestviolen en concertviolen.

Het is een vast team dat voor langere tijd aan het atelier verbonden is en hierdoor goede en contante kwaliteit kan bieden. De meer ervaren vioolbouwers dragen hun vakmanschap over op de nieuwe generatie.

Om de mooiste violen te maken, werkt het atelier alleen met de beste materialen uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië.

De eigenaar van het bedrijf heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd in het selecteren van toonhout.

Bijzonder is dat hij het al het hout voor de violen persoonlijk selecteert.

Alleen écht goed toonhout wordt gebruikt. ‘De rest verbranden we liever’ zegt hij lachend.

De eigenaar overziet ook persoonlijk het hele proces waarbij de violen gemaakt worden en test het eindproduct door er zelf op te spelen.

Bij het bouwen en afwerken van de viool houden deze vioolbouwers altijd de violist die erop gaat spelen in hun achterhoofd.

Alle details worden goed en met de hand afgewerkt, zodat de speler een optimale klank en bespeelbaarheid kan verwachten. De violen worden zo gebouwd dat ze vele jaren mee kunnen gaan met minimaal onderhoud.

Natuurlijk hoef je me na al deze lof over de Tsjechische bouwers niet op mijn blauwe ogen te geloven (ik heb namelijk bruine ogen). Dus… doe zoals de Tsjechen zeggen ‘Kdo nevěří, ať tam běží’ – als je het niet gelooft, ga er dan zelf heen.

Daarom wil ik je van harte uitnodigen mijn winkel in Hilversum te bezoeken.