Gratis informatie over de viool en vioolspelen

Vind meer dan 100 artikelen over viool leren spelen onderstaand en meld je aan voor nieuwe artikelen en ons gratis e-book.

Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)

Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.

Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.

Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.

Interview met Zlata Brouwer bij Amsterdam FM

Eigenares Zlata Brouwer mocht een uur lang los bij Amsterdam FM in het geweldige kunst en cultuur programma van Bert van Galen.

Ze hebben het over kunst en cultuur dus, esthetiek, klassieke muziek, de viool, Zlata’s persoonlijke verhaal en bedrijven.

Luister hier het interview terug:

[Artikel] 5 Mythes over carbon fiber strijkstokken ontkracht

Net als bij tennis rackets is carbon fiber in veel gevallen een beter alternatief voor hout. Op een goedkopere en betrouwbaardere manier kunnen goede eigenschappen aan strijkstokken toegekend worden.

Er bestaan nogal wat mythes over carbon fiber strijkstokken en die ontkracht ik in dit artikel om je zo de informatie te geven die je nodig hebt om je ideale strijkstok te selecteren.

Nieuwe lijn Arcus carbon strijkstokken in onze collectie!

Arcus is het enige bedrijf dat voor het eerst in 200 jaar innovatie heeft gebracht in de strijkstokken.

Ze maken hele fijne lichte en stijve strijkstokken van carbon, die ervoor zorgen dat je speelt met een grotere helderdere klank en dat (ook ingewikkelde) streektechnieken makkelijker kunt uitvoeren.

Mooiere klank met minder moeite!

Gelukkig is het ze nu ook gelukt om in Duitsland een goedkopere lijn te produceren onder het merk Müsing.

[Artikel] Wat is het niveau van jouw vioolspel? Welke niveaus zijn er?

Het is allemaal niet zo absoluut wat nu precies het niveau is van je vioolspel. Muziek kent veel verschillende kanten en vaardigheden, zoals gehoorontwikkeling, muzikaliteit, repertoire, speltechniek, samenspelvaardigheden, theorie kennis en meer. Je niveau is het samenkomen van al deze aspecten. Binnen bijvoorbeeld speltechniek zijn er ook weer verschillende vlakken, zoals intonatie, streektechniek, toonvorming etc. In dit artikel help ik je op weg.

[Artikel] Kant-en-klare antwoorden op lastige, niet-zo-grappige of juist goede vragen van ‘dreuzels’ die niet vioolspelen

Hoe ga je daar nu mee om… mensen die niet vioolspelen. Je omgeving ziet je vast weleens met je vioolkoffer lopen of horen je vertellen over je hobby/passie/uitlaatklep/lifestyle. Vaak komen er dan allerlei vervelende vragen op je af waar je niet direct het antwoord op weet… of vragen die je zo vaak krijgt dat je het eigenlijk helemaal zat bent.

Ik begrijp je! Ik krijg die vragen al meer dan twintig jaar. Toch is het belangrijk dat we niet onze neusjes in de lucht doen, maar dat we proberen anderen te inspireren met onze passie: muziek en vioolspelen. We willen immers enthousiasme uitdragen. Maar… dat mag natuurlijk best met een vleugje humor.

[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren (en 3 tools die je daarbij helpen)

Toonladders zijn als het ware een laboratorium voor je techniek. Toonladders studeren kun je zien als het leren van vocabulaire en grammatica om de taal die muziek heet te leren spreken.

Wel is het belangrijk dat je slim studeert en dat je een goede keuze maakt voor welke toonladder je studeert en hoe je dat doet.

Dit artikel geeft je wat slimme tips om te bepalen welke toonladder je het beste op dit moment kunt studeren, hoe en waarom.

[Primeur] Zlata’s eigen lijn carbon-fiber strijkstokken voor viool en altviool!

Met onze jarenlange ervaring in het selecteren van strijkstokken en het helpen van klanten hun ideale strijkstok te vinden, introduceren we nu onze eigen lijn carbon-fiber strijkstokken.

Deze strijkstokken zijn speciaal voor ons gemaakt en exclusief verkrijgbaar in onze winkel en webshop.

[Column] Zo werd ik professioneel violiste…

Ik heb lang getwijfeld en had er veel moeite mee, maar graag deel ik in dit blog toch een zeer persoonlijk verhaal met jullie… Met een brok in mijn keel zit ik dit te typen.

Ondanks dat ik vioolles heb sinds mijn achtste en muziekles nog eerder… is het een hobbelige weg (nee, achtbaan!) geweest om mijn vak en broodwinning te maken van vioolspelen.

[Artikel] Zo gaat je vioolspel als volwassene snel vooruit!

Bijna de helft van mijn vioolles praktijk bestaat uit volwassen leerlingen. Veel daarvan zijn als volwassene begonnen met vioolspelen. In de jaren dat ik fulltime lesgeef ben ik er inmiddels aardig achter gekomen wat de valkuilen zijn. 5 Tips om jezelf, als volwassen leerling, niet te saboteren

Twee ontdekkingen vind ik het meest interessant…

[Artikel] Alles wat je moet weten over hars en harsen

Harsen… Alle strijkers hebben ermee te maken! Dit korte artikel vat ik de belangrijkste dingen over hars samen. Hars je te weinig, dan glijdt de strijkstok over de snaren zonder geluid te maken of met een vegerig geluid. De paardenharen van de strijkstok zijn dan te glad. Hars je te veel, dan wordt de klank schel en sta je in een stofwolk.

[Aanbod] Nieuwe Tsjechische strijkstokken

Zojuist heb ik een mooie collectie ingekocht van brasil en pernambuco strijkstokken voor viool en altviool van Atelier Saldo. Atelier Saldo is een kleinschalig atelier in Tsjechië volledig gespecialiseerd in het maken van goede kwaliteit strijkstokken voor een redelijke prijs vanuit een eeuwenlange regionale traditie.

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

[Artikel] Hoe je een 5 snarige viool kunt dempen

Toen ik viool wilde leren spelen ben ik begonnen met een akoestische viool met 4 snaren maar ik miste wat, ook heb ik een elektrische viool in handen gehad.. Nog steeds miste ik wat. Een 5e snaar op een elektrische bridge viool bracht uitkomst, precies wat ik nodig had.

Eenmaal in mijn bezig was hij nog wel te luid, ik zette er een demper op voor 4 snarige violen maar dat was wel gevaarlijk want.. Gevaar dat het zou vallen. Dus ging ik op onderzoek uit.

Er zijn verschillende methodes om je viool te dempen. Knijpers, magneten, ijzeren en rubberen dempers, de iets minder bekende “wire mute” en nog vele anderen. Mijn zoektocht begon met kijken et het beste werkte…

Share This