Zlata Presto viool strijkstokWat zijn de verschillen tussen een carbon-fiber strijkstok en een houten strijkstok?

Wat zijn de voordelen en de nadelen van beide? Wat is het meest ideaal voor jou?

Dit artikel legt alles uit over carbon-fiber strijkstokken en beantwoordt deze vragen. Laten we beginnen met een introductie wat carbon-fiber is en waarom het geschikt is om strijkstokken mee te maken.

Wat is carbon-fiber?

Koolstofvezel (het Nederlandse woord voor carbon-fiber) is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. Koolstofvezels worden gemaakt uit acrylvezels die door middel van pyrolyse bij temperaturen tot 3000 °C verkoold worden.

Koolstofvezel heeft als eigenschap dat het niet oxideert onder invloed van water en zuurstof. Het heeft een aanmerkelijk lagere dichtheid dan staal, een grote treksterkte en een lage uitzettingscoëfficiënt. Deze eigenschappen maken koolstofvezel-composieten zeer geschikt voor toepassingen waar een laag gewicht, grote sterkte en grote stijfheid nodig zijn, zoals in:

  • de luchtvaart
  • de auto-industrie
  • sportartikelen, zoals polsstokken, roeiboten, fietsen, masten en gieken voor de windsurfbranche en voor zeiljachten.
  • de bouwindustrie, voornamelijk als uitwendige wapening.

Carbon-fiber strijkstok

violin-s9-octStrijkstokken, waarvan het ‘hout’ is vervaardigd uit een combinatie van carbon, fiberglass of composiet zie je inmiddels op alle plekken en alle niveaus. Voor kinderen is een carbon stok ideaal, omdat het minder kwetsbaar is dan hout. Diverse bekende solisten, zoals Isabelle Faust en Anne Akiko Meyers, spelen met de Arcus carbon strijkstokken, die Zlata ook verkoopt.

Een carbon fiber strijkstok ziet er hetzelfde uit als een houten strijkstok, behalve dat de stok vaak van zwart of grijs materiaal is. De slof en het haar zien er doorgaans hetzelfde uit en zijn veelal van respectievelijk ebbenhout en paardenhaar. Een carbon-fiber strijkstok is dus vrij conventioneel gemaakt.

Zo revolutionair is een carbon-fiber strijkstok dus helemaal niet. Hij heeft dezelfde vorm, balans, stijfheid en gewicht als een houten strijkstok. Wel kan met carbon gemakkelijk en goedkoop de stijfheid, balans en het lichte gewicht van een hoge kwaliteit houten strijkstok bereikt worden. Een carbon-fiber strijkstok kan namelijk hol gemaakt worden, zonder stijfheid te verliezen. Een holle houten strijkstok zou slap zijn en breken.

Arcus carbon-fiber strijkstokken hebben als een van de weinige echt een andere vorm en andere eigenschappen. Lees hier meer!

Hoe strijkt en klinkt een carbon-fiber strijkstok?

Een carbon-fiber strijkstok heeft geen specifieke klank of streek eigenschappen. De variatie in gewicht, kwaliteit, balans, stijfheid en klank die men aantreft bij houten strijkstokken, vindt men ook in de carbon-fiber strijkstokken.

Zowel houten als carbon-fiber strijkstokken zijn er dus in heel veel soorten en kwaliteiten. 

Net als bij houten strijkstokken is het afwerkingsniveau en de manier waarop de stok wordt gemaakt, bepalend voor de klank en speelbaarheid. Bij carbon-fiber strijkstokken zit het verschil in het percentage carbon wat in de strijkstok wordt verwerkt.

Wat zijn de voordelen van carbon-fiber ten opzichte van een houten strijkstok?

Sterk

De carbon-fiber strijkstokken zijn steviger en reageren minder sterk op invloeden van buitenaf. Veel musici die buiten optreden of tussen publiek spelen, kiezen om die redenen voor carbon-fiber. Ook voor kinderen is carbon-fiber ideaal. Als je een strijkstok laat vallen, erop gaat zitten of te ver aanspant, zal hout sneller breken of vervormen dan carbon-fiber.

Licht

Carbon-fiber strijkstokken zijn meestal lichter dan strijkstokken van brazil hout, waardoor deze het spel vergemakkelijken. Indien je snelle passages speelt en minder gewicht hebt mee te torsen, is het logisch dat het makkelijk speelt. Door de stijfheid van carbon-fiber kun je met dat lage gewicht wel nog een mooie grote klank maken.

Stijf

Met carbon-fiber is een hoge stijfheid te bereiken die alleen mogelijk is bij zeer hoge kwaliteit hout. Hierdoor heb je een directe respons tijdens het strijken en kun je een mooie grote klank maken.

Constante kwaliteit

Carbon-fiber strijkstokken zijn heel betrouwbaar massaal te produceren, waardoor de kwaliteit steeds hoger wordt en de prijs lager. De kwaliteit en eigenschappen van carbon-fiber zijn goed te voorspellen en reproduceerbaar.

Goedkoop

Carbon-fiber strijkstokken zijn relatief goedkoop. Pernambuco, het hout waarvan houten strijkstokken gemaakt worden, raakt op en zal steeds duurder worden.

Uiterlijk

Carbon-fiber strijkstokken zijn er in veel mooie designs met verschillende kleuren. Van alles is mogelijk: alle kleuren van de regenboog, carbon met hout omwikkeld wat eruit ziet als een houten strijkstok, verschillende figuurtjes op de slof ter vervanging van het Parijse oog, motieven op de stok en noem maar op.

Milieuvriendelijk

Voor carbon-fiber hoeven geen bomen gekapt te worden met alle gevolgen van dien. Pernambuco, het hout waarvan houten strijkstokken gemaakt worden, raakt op en wordt steeds schaarser.

Conclusie

Natuurlijk heb ik respect voor de rijke historie van houten strijkstokken en de fantastische makers. Er zijn mooie antieke strijkstokken, waarmee hopelijk nog eeuwen gespeeld zal worden. Carbon-fiber bouwt verder op deze traditie en is het strijkstok materiaal van de toekomst.

Wil je een nieuwe strijkstok? Ga dan vooral heel veel uitproberen. Vergelijk alles wat je maar in je handen kunt krijgen. Gezien je zowel carbon-fiber als hout in zoveel soorten en kwaliteiten kunt krijgen, moet je daar van te voren geen beslissing over maken.

Carbon-fiber kan wel de toekomst hebben, maar er zijn nog genoeg prachtige houten strijkstokken op de markt. Zoek naar de strijkstok die jou aanspreekt en jou helpt je spel verder te ontwikkelen.

Lees verder…

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

[Artikel] 5 Mythes rondom je Strijkstok ontkracht