Over Zlata

Zlata Strijkinstrumenten is in 2008 opgericht door Zlata Brouwer.

Vanuit haar vioolles praktijk begon Zlata 10 jaar geleden met het verhandelen van goede kwaliteit violen voor haar leerlingen. Door haar familiebanden in Tsjechië kwam ze bij vioolbouwers terecht die vanuit een eeuwenlange traditie de mooiste violen maken.

Zlata is als viooldocent gespecialiseerd in streektechniek het toonvorming. Dit combineert ze met kennis van en een collectie in prachtige violen en strijkstokken. Hierdoor kan ze violisten (in spé) het beste resultaat in hun spel bieden.

Wil je beter strijken met een mooiere klank?

Zlata biedt een gratis Streek Strategie Sessie aan waarin ze je spel analyseert en glashelder kan vertellen wat voor jou de volgende stappen zijn om je streektechniek en toonvorming naar een hoger niveau te brengen.

Klassiek violist en viooldocent

Viooldocent

Zlata’s missie is het om al het mooist wat de Westerse klassieke muziektraditie heeft voortgebracht te behouden, promoten en over te dragen op de volgende generatie.

Zlata zelf helpt violisten wereldwijd hun streektechniek op een professioneel niveau te brengen en viool te leren spelen met een prachtige klank in haar online programma ‘Bow like a Pro’.

Violiste

Zlata is actief als uitvoerend violiste. Op dit moment speelt ze vast als 1e Violist in professioneel strijkorkest Vegas Strings. Met regelmaat remplaceert ze in orkesten en treed ze op in diverse kamermuziek bezettingen.

Jarenlang heeft ze met pianist Jannes Sinke opgetreden als duo en is ze hiermee op TV verschenen. Ze heeft in diverse pianotrio’s, strijktrio’s en strijkkwartetten opgetreden. Met het strijktrio Butterfly Trio heeft ze getourd in Italië en een CD opname gedaan.

Prijswinnend ondernemer

Als jonge ondernemer trok Zlata met haar unieke formule veel aandacht en sleepte diverse onderscheidingen in de wacht:

  • Winnaar Ondernemer van het Jaar 2011 award van de KvK Gooi- Eem- en Flevoland
  • Viva 400 meest succesvolle vrouwen in Nederland vermelding 2010 én 2017
  • 25 meest belovende ondernemers onder de 25 jaar vermelding van Sprout 2010
  • Finalist Student Ondernemersprijs 2010

In de media

Met regelmaat wordt Zlata geïnterviewd of spreekt ze over vioolspelen, muziekeducatie, klassieke muziek, cultuur en ondernemerschap. Klik hier om alles te lezen.

Opleiding

Zlata is gediplomeerd violiste (Bachelor of Music hoofdvak viool, klassieke muziek) en heeft haar opleiding genoten aan de Schumann Akademie en het Utrechts Conservatorium met als viooldocent Joan Berkhemer en vioolmethodiek docent Peter de Leeuw. Nog steeds volgt ze diverse lessen en cursussen om zich als violist, ondernemer en docent verder te ontwikkelen.

Artikelen en video’s van Zlata

Om vioolspelen toegankelijk te maken deelt Zlata de geheimen van haar vak in honderden artikelen en video’s:

Hoe wordt een viool gebouwd?

Hoe wordt een viool gebouwd?

Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.