Als beginner wil je een goede viool kopen, maar ook niet te veel geld uitgeven

Alleen op een goed instrument kun je goed leren spelen, maar is het echt nodig om duizend euro uit te geven?

Als viooldocent krijg ik vaak de vraag welke viool ik zou adviseren en waar je die moet kopen.

In dit artikel geef ik precies aan waar je op moet letten bij je eerste viool.

Welke maat?

Het eerste wat je opvalt als je rondkijkt, is dat er violen zijn in verschillende maten. Als volwassene heb je een 4/4 viool nodig. Volwassenen die klein van stuk zijn, kiezen nog weleens voor een 7/8, maar die zijn een stuk moeilijker vindbaar. De maat 3/4 en kleiner zijn voor kinderen. Klik hier om de beste maat viool te bepalen voor je kind.

Op welke soort viool moet ik beginnen?

We spelen viool op dezelfde soort viool. Een studieviool is niet anders dan een meesterviool qua speltechniek. De termen geven alleen het kwaliteitsniveau aan.

Lees hier mijn artikel over verschillende soorten violen.

Wat maakt het verschil tussen een goedkope en een dure viool?

Je kunt een viool kopen voor nog geen honderd euro en voor miljoenen. Wat is dan precies het verschil?

#1 Kwaliteit van de materialen

Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout. Dit zorgt ervoor dat de viool goed klinkt, goed speelklaar te maken is en dat de constructie ook goed in elkaar blijft zitten, zodat je lang van je instrument kunt genieten. Bijvoorbeeld een toets van ‘waaibomenhout’ gaat kromtrekken, waardoor de viool onbespeelbaar wordt.

De strijkstok kan van brazil hout, pernambuco hout of carbon zijn. De haren zijn paardenharen. Goedkope strijkstokken zijn gemaakt van slap hout, waardoor je geen goede klank kunt maken en de strijkstok oncontroleerbaar is. Ook is het haar vaak plastic, waarmee je geen of geen mooie klank kunt maken.

Een set goede snaren zorgt ervoor dat de viool goed klinkt en stemvast is.

#2 Afwerking

Let op: veel goedkope violen in webshops zijn niet speelklaar!

Wat is speelklaar dan?

De kam moet van goede kwaliteit zijn en helemaal pas gesneden zijn op het instrument. Is dat niet gebeurd en komt de viool recht uit een fabriek, dan kan het zijn dat de snaren enorm in je vingers snijden en sommige (hogere) noten niet speelbaar zijn.

De toets moet goed vlak zijn, anders is het onmogelijk om zuiver te spelen en heb je geen idee of het nu jouw fout is of die van de viool. Zo kun je natuurlijk niet leren spelen.

De klankkast moet van massief gestoken hout zijn om ervoor te zorgen dat de viool goed klinkt en dat de constructie stabiel is. De ebbenhouten inleg (die randjes) zorgt ook voor stevigheid van de constructie.

De stemsleutels moeten heel goed passen, anders zul je de viool niet kunnen stemmen of heel vaak moeten stemmen. Dat verstoort natuurlijk enorm je oefensessies.

#3 Antiekwaarde en bouwer

Als beginner is dit element niet zo relevant, dus ik ga er maar heel kort op in. Violen van bijzonder hoge kwaliteit, die door een beroemde vioolbouwer gemaakt zijn, zijn schaars en veel waard. Voor een beroepsviolist is het niet gek om een viool te hebben die een bedrag van vijf of zes cijfers waard is. Solisten die een echte eeuwen oude Stradiviarius of Guarneri spelen, hebben een viool van miljoenen onder hun kin.

Wat kost een geschikte beginnersviool dan minimaal?

De bovengenoemde materialen en het handwerk dat nodig is om de viool duurzaam en speelklaar te maken kosten natuurlijk wat. Daarom is het niet mogelijk een goede viool onder de honderd euro te kopen, ook niet voor beginners.

Wil je een viool kopen? Reken dan op een minimale prijs van € 200

Check heel goed of de aanbieder de viool speelklaar verkoopt met goede snaren

Viool Voordeel in Apeldoorn biedt betaalbare violen rond deze prijs aan die speelklaar zijn. Klik hier om hun assortiment te bekijken. Kies bij het kopen voor de beste speelklaar optie en Thomastik danwel Pirastro snaren.

Wil je nog jaren plezier hebben van je eerste viool?

Kies dan voor een instrument van rond de € 400 of € 500

De klankkwaliteit zal je over een aantal jaar nog goed bevallen en je kunt je spel langer ontwikkelen op zo’n instrument.

Viool Voordeel in Apeldoorn biedt instrumenten in deze prijsklasse, maar bij je lokale vioolbouwer kun je vaak ook al terecht met een budget rond de € 500. Als je nog niet kunt spelen en een zaak bezoekt, is het vaak mogelijk dat iemand anders de klank van de viool laat horen.

Wil je niet meteen zoveel uitgeven? Denk dan eens aan het huren van een viool!

Bij de meeste vioolbouwers is het mogelijk een viool te huren tussen de € 10 en de € 20 per maand. Zo kun je kennis maken met het vioolspelen zonder dat je meteen paar honderd euro moet uitgeven. Je weet immers niet of je blijft spelen. Mocht je wel blijven spelen, bied de vioolbouwer vaak een huurkoop regeling aan. Informeer naar de voorwaarden, want dit verschilt allemaal per bouwer.

Als je enige jaren hebt gehuurd kun je al wat beter spelen en weet je wat je wilt. Het overgangsmoment van huren naar kopen kun je dan gebruiken om een viool uit te kiezen die helemaal bij jou past.

Voor kinderen is huren ideaal, omdat ze elke twee jaar van maat moeten veranderen.

Viool of altviool?

De altviool is groter en een kwint lager gestemd. Ook lees je in een altsleutel in plaats van de vioolsleutel of de G sleutel. Bekijk hier mijn video over de verschillen tussen viool en altviool. Bekijk hier mijn video waarom je altviool zou willen spelen.

Viool of altviool zijn beide geschikt om mee te beginnen en de ene is niet moeilijker of makkelijker dan de andere. Ik adviseer leerlingen die twijfelen altijd om een avondje ontspannen wat muziek te luisteren van viool en altviool, zodat je kennis maakt met de klank en kunt kiezen wat je het meest aanspreekt. Bijvoorbeeld de Sinfonia Concertante van Mozart (zie video) is een stuk voor viool en altviool waarin beide instrumenten duidelijk hun karakter laten zien.

Je keuze is alles behalve definitief. Het is makkelijk om te switchen en veel mensen spelen zowel viool als altviool.

Lees hier mijn artikel over als kind beginnen met altviool (zeker mogelijk!) en lees hier mijn artikel over als volwassene beginnen met altviool.

Beginnen met vioolspelen

In deze uitgebreide video leg ik uit wat erbij komt kijk als je wilt beginnen met vioolspelen, met of zonder muzikale ervaring. Ik geef ook wat handige oefeningen waarmee je direct van start kunt gaan.

Gratis video vioollessen:

Zo hou je je viool goed vast

Zo hou je je strijkstok goed vast

4 tips om goed te leren strijken

5 tips om een prachtige klank te maken op je viool

Online cursus voor volwassen beginners

Wil je zonder voorkennis of noten lezen de basis van het vioolspel leren? Mijn online cursus is nu in de aanbieding voor slechts € 27 voor de volledige cursus. Klik hier voor meer informatie en bestellen.