De Viool

De Viool is het kleinste lid van de vioolfamilie en heeft het hoogste bereik.

Het geluid wordt gevormd doordat de snaren in trilling worden gebracht met een strijkstok of door te tokkelen met de vingers. Doordat de viool een houten klankkast heeft, wordt het geluid van de trillende snaren versterkt tot een mooi geluid.

Het is onbekend wie de eerste viool heeft gemaakt, maar er wordt vermoed dat deze rond 1550 in Italië ontstond.

Er waren eerder al veel voorlopers van de viool. Dit waren andere strijkinstrumenten waarop werd getokkeld of gestreken. Denk bijvoorbeeld aan de luit, vedel en de rebec. De lira da braccio had al de vorm van de huidige viool en wordt dan ook gezien als de voornaamste voorloper. Klik hier om te lezen over de verschillende soorten violen.

Het bouwen van een viool is een ware kunst en vereist veel vakmanschap.

Je hebt voor het bouwen meer dan 70 onderdelen nodig en er worden verschillende soorten hout gebruikt. Doordat de klank van een viool vaak het mooist wordt nadat hij een tijd bespeeld is, zijn vooral violen van oudere vioolbouwers beroemd (Stradivari, Amati, Bergonzi, etc.). Klik hier om te lezen hoe een viool wordt gebouwd.

In een orkest zijn meestal twee vioolpartijen aanwezig, de eerste en de tweede viool.

De instrumenten zijn hetzelfde, maar de eerste viool krijgt vaak een wat lastigere en hogere partij om te spelen. De altviool heeft meestal een ondersteunende rol en is een kwint lager gestemd. De viool zelf is gestemd in reine kwinten. Van laag naar hoog een G, D, A en E.

Prachtig vioolspelen en genieten van je eigen spel doe je met een goede kwaliteit viool met een mooie klank

Bij het kopen van een viool in onze winkel in Hilversum selecteren we samen een instrument dat bij jou past. Klik hier om te lezen wat belangrijk is bij het kiezen van een viool. Klik hier om onze collectie violen te bekijken en te beluisteren.

Hoe wordt een viool gebouwd?

Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.

Welke soorten violen zijn er?

De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.

In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.

[Video] Welke maat viool of altviool heb je nodig? (voor je kind of jezelf)

Waarom is het belangrijk om een goede maat viool te hebben?

Tijdens het viool spelen leer je een houding aan waarin je het makkelijkst én het mooist kunt spelen. Deze houding is optimaal als je de juiste maat viool hebt.

Als de viool te klein is, kun je deze nauwelijks bespelen en zijn je armen te ver gebogen. Als de viool te groot is, moet je je spieren forceren om het instrument te kunnen spelen met eventuele blessures tot gevolg.

Video van de Tsjechische vioolbouwers – een kijkje achter de schermen in het atelier

Al sinds de 17e eeuw is het Westen van Tsjechië een écht vioolbouwgebied.

In Luby, tegen de Duitse grens, staat het atelier van Akord Kvint. Hier koop ik de meeste violen uit mijn collectie in naar grote tevredenheid van mijzelf, mijn leerlingen en mijn klanten (en hun docenten).

In deze video is de eigenaar, Josef Holiš, aan het woord over zijn atelier en zie je de vioolbouwers aan het werk.

Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)

Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.

Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.

Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.

In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.

[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen

Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.