Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.

Mijn ervaring

Zelf heb ik de nodige ervaring met geluidsoverlast. Al in het begin van mijn studie viool begon ik les te geven bij mij thuis. Daarnaast studeer ik uiteraard behoorlijk wat.

Mijn buurman had zichzelf toen hij in het appartement onder mij trok nooit voorgesteld. Opeens stond hij voor de deur… woedend. Ik moest stoppen met vioolspelen. Geen discussie, geen vraag, geen overleg. Ja, we hebben hier te maken met een holbewoner, maar je buren kies je over het algemeen helaas niet uit.

Toentertijd had ik nog geen eigen bedrijf, dus ging ik naar een vioolbouwer om een Yamaha elektrische viool te kopen. Het koste mij duizend euro. Ik speelde soms akoestisch en soms elektrisch. Ik wist niet of mijn buurman de een minder of meer hoorde dan de ander en wist niet of de elektrische viool de oplossing voor het probleem was.

Helaas had ik mijn buurman nog steeds niet betrapt op het maken van volzinnen, dus ik kon niet met hem checken of een elektrische viool wel ok was. Hij kon alleen hard schreeuwen dat hij muzikaal geterroriseerd werd en dat ik maar een andere hobby moest kiezen… hij raadde fietsen aan. Ik zei dat ik met fietsen waarschijnlijk niet mijn brood kon verdienen.

Mijn buurman vulde zijn dagen met halfnaakt in de tuin liggen, dus er was helaas geen moment dat hij naar zijn werk was en ik kon studeren of werken.

Ik had geen idee wat volgens de wet wel en niet mocht. Uren per dag studeren en lesgeven is uiteraard erg veel, maar wat mag dan wel?

De wet: Waar heb je recht op en wat mag je niet?

Goed, je mag dus doen in je huis wat je wilt, mits je geen overlast veroorzaakt. Overlast kan een onrechtmatige daad worden. Dat kun je dan weer via een peperdure rechtszaak aanvechten.

Over het algemeen geldt dat je de geluidsoverlast tussen 22:00 en 10:00 laag moet houden. Overdag mag je behoorlijk wat geluid maken, maar dat mag dan weer geen overlast worden.

Overlast is dan weer heel subjectief… in een appartement hoor je elkaar de WC doortrekken. Iemand kan dat geluid als overlast ervaren… mag je dan niet meer naar de WC?

Dan moeten we dus kijken naar ‘redelijkheid’, wat weer minstens zo subjectief is.

Kortom: aan het wetboek heb je niets, want nergens kun je vinden hoe hard en hoe lang je mag musiceren.

Ben je jurist en heb je hier meer verstand van? Plaats gerust een commentaar onderaan dit artikel.

Politie

Na mij heel wat keren de huid vol gescholden te hebben en mijn deur enkele keren gepoogd hebben in te trappen, besloot mijn buurman de politie erbij te halen. Ik probeer er niet te veel over na te denken wat mijn buurman met mij zou hebben gedaan als de deur het had begeven.

De politie gaat dan samen met jou en je buurman om tafel zitten. De politie kan ook geen duidelijkheid verschaffen. Het enige wat ze doen is zorgen dat je elkaar niet in elkaar mept en dat je een afspraak maakt. Deze afspraak is mondeling en op geen enkele manier geldig.

Afspraken

Samen met de politie sprak ik met mijn buurman tijden af… ik mocht maandag tot en met donderdag tussen 10:00 en 12:00 geluid maken en de buurvrouw zou tijden doorgeven als ze er niet waren en ik op aanvullende tijden ook zou kunnen spelen. De tijden waren krap, maar dit waren tijden waarop ze niet thuis zouden zijn en de extra tijden zouden mij meer vrijheid geven. Uiteraard is 8 uur per week onvoldoende studietijd als je een vakopleiding doet.

De buurvrouw heeft nooit aanvullende tijden doorgegeven. Verder stonden ze regelmatig boos aan de deur als ik binnen de tijden speelde, maar ze toevallig thuis waren. Ze waren eigenlijk veelal thuis: ziek danwel vakantie danwel ‘thuiswerken’. Ik hield me niet aan de afspraak, want volgens hen mocht ik alleen binnen de tijden spelen als zij niet thuis waren.

Vereniging van Eigenaren

De buren besloten het aan te kaarten bij de vereniging van eigenaren. Ze schreeuwden de hele vergadering bij elkaar en sloegen met deuren. De voorzitter gaf aan dat dit geen zaak is voor de vereniging van eigenaren. Het was een drama avond.

Vioolspelen in een Volkswagen bus

Ik kreeg een auto ongeluk waarbij mijn auto total loss werd verklaard. Ik moest dus een nieuwe auto gaan kopen. Ik had een vreemd plan.

Ik kocht een Volkswagen Transporter bus, liet de binnenkant bekleden met zachte stof en ging hierin zitten studeren.

Op deze manier hoefde ik niet het geld te steken in een dure cabine of het huren van een aparte ruimte om toch een repetitie hok te hebben.

Het bood een betaalbare oplossing om toch te kunnen studeren.

Ergens was het afschuwelijk. Ik voelde me een misdadiger die iets geheims deed.

De bus werd in de zomer extreem warm en in de winter extreem koud. In mijn hoofd leek het allemaal wat praktischer dan in werkelijkheid.

Ruimte huren

Mijn bedrijf groeide en ik huurde een ruimte in een bedrijfsverzamelpand waar ik dag en nacht terecht kon. Onder kantoortijden sprak ik af niet te studeren en niet les te geven. In de avonduren, ’s nachts en in het weekend kon ik studeren. Ik werd een nachtuil, gooide mijn schema om… maar wat een vrijheid!

Het was een stretch om mijn appartement en de nieuwe bedrijfsruimte te betalen, maar ik werkte hard en had het ervoor over.

Thuis kon ik absoluut niet studeren zonder ellende. Ik was bang dat mijn buurman mij in elkaar zou meppen in het trappenhuis.

Drie jaar na het huren van de ruimte werd een andere ruimte in het pand opgeknapt. Deze ruimte stond vrij van andere bedrijfsruimtes… ik stapte direct naar de eigenaren van het pand en de deal was snel gesloten. Dit is de ruimte waar ik nu klanten en leerlingen ontvang, instructie video’s opneem, uitgebreid studeer en repeteer.

Na jaren ellende is zo voor mij het probleem opgelost.

Geluidsdichte cabine

In plaats van een aparte ruimte te huren kun je uiteraard ook een geluidsdichte cabine aanschaffen. Meestal werkt het geluiddicht maken van een ruimte in je huis niet voldoende, maar dempt een aparte cabine wel voldoende. Zelf had ik niet de middelen om ineens € 5.000 tot € 10.000 voor een cabine uit te geven, maar heb je die middelen wel kan dat een mooie oplossing zijn zonder dat je je huis uit moet.

Elektrische of ‘silent’ viool of altviool

Een viool is nooit silent. De strijkstok over de snaren maakt altijd geluid. Koop je een ‘silent’ viool, realiseer je dan dat deze niet stil is.

Verschillende keren heb ik met klanten getest of een demper op hun viool of altviool stiller of luider is dan een elektrische viool. Het blijkt dat met de zwaarste demper een akoestische (dus normale) viool of altviool stiller is dan een elektrische viool of altviool.

Een demper kost rond de € 10 en een elektrische viool kost al snel honderden euro’s als je een goed instrument wilt. Een demper is dus effectiever en goedkoper dan een elektrische viool of altviool.

Koop een elektrische viool voor het versterkt spelen, de looks, vervoer of vervormen en effecten, maar het is niet nodig puur voor geluidsoverlast elektrisch te gaan spelen.

Demper voor je viool of altviool

Een mogelijke oplossing is het gebruiken van een sourdine, een demper voor je strijkinstrument. Deze plaats je op de kam en zorgt ervoor dat je instrument, juist ja, gedempt wordt. De klank wordt zachter, meer nasaal en klinkt veel minder ver door.

Maar welke moet je dan hebben?

Tourte Sourdine, rubber, licht dempingseffect, voor het ‘con sordino’ spelen. De wat duurdere variant is gemakkelijk te plaatsen middels klemmetje met magneetje op het staartstuk. Gezien het lichte dempingseffect, wat minder geschikt voor studiedoeleinden. Het verandert vooral de klank van je instrument, in mindere mate het volume.

Hotelsourdine, rubber, zwaar dempingseffect, voor studiedoeleinden. Ideaal als je je instrument zwaar wilt dempen. Dempt te zwaar voor ‘con sordino’ spel.

De hotelsourdine is in een nog zwaardere variant verkrijgbaar, namelijk gemaakt van rubber met staal aan de binnenkant. Deze beschadigt je instrument niet en geeft een optimaal dempingseffect.

Veel mensen kiezen voor overdag een rubberen hoteldemper en voor de kleine uurtjes een zeer zware rubber-metalen hoteldemper.

Op de markt zijn nog meer varianten verkrijgbaar, waarvan sommige prima. Ik ben persoonlijk geen fan van de zilveren of gouden zware dempers. Ze dempen wel prima, maar zorgen er ook voor dat je instrument heel dun en scherp klinkt, niet mooi warm en vol zoals met een rubberen sourdine of demper.

Conclusie

Als amateur mag je simpelweg heus wel voor 22:00 ’s avonds een half uurtje tot een uurtje per dag studeren. Dit valt onder normale leefgeluiden. Buren moeten hiermee kunnen leven.

Als je buren overlast ervaren, kan dit een enorme rem op je spel zijn. Het schaadt je zelfvertrouwen en je durft nauwelijks meer te spelen.

Ik hoop dat dit artikel wat mogelijke oplossingen heeft aangedragen. Helaas zijn veel oplossingen niet makkelijk en niet goedkoop.

Ik vind het vreselijk als ik van leerlingen of klanten moet horen dat ze minderen of stoppen met spelen doordat hun buren geluidsoverlast ervaren.

Beste Zlata,
Ik las net je artikel omtrent geluidsoverlast/problemen met de buren.
Wat een bijzonder verhaal !
Ik heb mijn huis voor dik 700 euro extra geïsoleerd. Maar mijn onder buurvrouw blijft klagen. (heeft migraine, extra gevoelig)
Hier een linkje over het aantal decibellen wat je mag produceren binnen bepaalde tijden :
Dit word normaal op een meter van de buitengevel gemeten.
Ik heb zelf gemeten met een app op de telefoon en val ruim binnen die norm.
De viool produceert ongeveer 75 db op 1 meter afstand. (voluit gestreken , open snaren)
Leg ik de decibel meter (telefoon) buiten op een meter van mijn raam dan piekt ie op ong 53 db.
Maar het gemiddelde ligt natuurlijk lager, dit blijft lastig te meten vanwege omgevingsgeluiden.
Een plafond dempt uiteraard nog meer maar bij haar heb ik (nog) niet kunnen meten.
Misschien kun/wil je het linkje toevoegen aan je artikel. Want uit mijn meting blijkt dat ik volledig in mijn recht sta. En wellicht heeft iemand ander hier iets aan.
Volgens mijn redenering kan je minimaal tussen 7.00 u en 23.00u je gang gaan.
Met vriendelijke groet,
(Anoniem)