De Altviool

De altviool is het oudste lid van de vioolfamilie en is iets groter dan de viool.

De altviool werd rond 1530 voor het eerst vervaardigd in Italië, maar de oudste bewaarde exemplaren komen uit het einde van de 16e eeuw.

Deze werden gemaakt door Andrea Amati en Gasparo da Salò. De moderne altviool heeft een totale lengte van 41 a 42,5 cm, maar in die tijd werden er ook altviolen met een totale lengte van 47 cm gemaakt. Deze waren dan bedoeld om ondersteunende muzikale lijnen te spelen, maar waren voor technische stukken totaal ongeschikt. In de loop van de tijd verdwenen deze grote altviolen dan ook en maakten plaats voor de kleinere versie.

De altviool is lange tijd niet ingezet als solo-instrument.

Zo is er in de barok weinig altvioolmuziek geschreven en ook in de klassieke periode zijn niet bijster veel altvioolstukken te vinden. Pas eind van deze klassieke periode en in de 19e eeuw wordt de altviool ontdekt als solo-instrument.

Opvallend is wel dat veel bekende componisten graag de altviool bespeelden.

Denk bijvoorbeeld aan Bach, Mozart en Haydn. Beethoven speelde de altviool zelfs een tijd als bijbaantje om in levensonderhoud te voorzien.

Door de grotere afmeting van de altviool is het een technisch lastig instrument om onder de knie te krijgen.

Bovendien zorgen de verschillende afmetingen ervan voor veel verschil in klank per instrument. Dit zorgt er echter wel voor dat de altviool een uniek geluid heeft die veel mogelijkheden biedt en waar veel mooie muziek uit voortgekomen is.

 

Hoe wordt een viool gebouwd?

Hoe wordt een viool gebouwd?

Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.

Lees meer
Welke soorten violen zijn er?

Welke soorten violen zijn er?

De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.

In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.

Lees meer
[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

Lees meer
[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

Lees meer
[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.

In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.

Lees meer

[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen

Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.

Lees meer
[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.

Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.

Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.

Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!

Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.

Lees meer
[Artikel] Wat is beter… een oude, nieuwe, antieke of tweedehands viool, altviool of cello?

[Artikel] Wat is beter… een oude, nieuwe, antieke of tweedehands viool, altviool of cello?

Regelmatig krijg ik van een klant de vraag: ik wil graag een betaalbare viool… heb je ook tweedehands exemplaren voorradig?

Is een tweedehands viool wel voordeliger?

Bij het kiezen van een viool, altviool of cello kan het wel eens moeilijk zijn om te ontdekken wat de voor- en nadelen zijn van nieuw, oud, antiek of tweedehands.

Ten eerste wil ik het meteen een stuk makkelijk voor je maken:

Lees meer
[Artikel] Goedkoop vs Duurkoop

[Artikel] Goedkoop vs Duurkoop

Moet je net als ik ook weleens de hand op de knip houden?

In dit artikel leg ik uit hoe je dat op muziekgebied kunt doen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

Je kent vast wel de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Voor veel dingen geldt dat de schijnbaar goedkoopste oplossing niet altijd de goedkoopste is. Bespaar dus op een slimme manier.

Lees meer