De Altviool

De altviool is het oudste lid van de vioolfamilie en is iets groter dan de viool.

De altviool werd rond 1530 voor het eerst vervaardigd in Italië, maar de oudste bewaarde exemplaren komen uit het einde van de 16e eeuw.

Deze werden gemaakt door Andrea Amati en Gasparo da Salò. De moderne altviool heeft een totale lengte van 41 a 42,5 cm, maar in die tijd werden er ook altviolen met een totale lengte van 47 cm gemaakt. Deze waren dan bedoeld om ondersteunende muzikale lijnen te spelen, maar waren voor technische stukken totaal ongeschikt. In de loop van de tijd verdwenen deze grote altviolen dan ook en maakten plaats voor de kleinere versie.

De altviool is lange tijd niet ingezet als solo-instrument.

Zo is er in de barok weinig altvioolmuziek geschreven en ook in de klassieke periode zijn niet bijster veel altvioolstukken te vinden. Pas eind van deze klassieke periode en in de 19e eeuw wordt de altviool ontdekt als solo-instrument.

Opvallend is wel dat veel bekende componisten graag de altviool bespeelden.

Denk bijvoorbeeld aan Bach, Mozart en Haydn. Beethoven speelde de altviool zelfs een tijd als bijbaantje om in levensonderhoud te voorzien.

Door de grotere afmeting van de altviool is het een technisch lastig instrument om onder de knie te krijgen.

Bovendien zorgen de verschillende afmetingen ervan voor veel verschil in klank per instrument. Dit zorgt er echter wel voor dat de altviool een uniek geluid heeft die veel mogelijkheden biedt en waar veel mooie muziek uit voortgekomen is.

Prachtig altviool spelen en genieten van je eigen spel doe je met een goede kwaliteit altviool met een mooie klank

Bij het kopen van een altviool in onze winkel in Hilversum selecteren we samen een instrument dat bij jou past. Klik hier om te lezen wat belangrijk is bij het kiezen van een altviool. Klik hier om onze collectie altviolen te bekijken en te beluisteren.

Hoe wordt een viool gebouwd?

Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.

Welke soorten violen zijn er?

De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.

In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.

[Video] Welke maat viool of altviool heb je nodig? (voor je kind of jezelf)

Waarom is het belangrijk om een goede maat viool te hebben?

Tijdens het viool spelen leer je een houding aan waarin je het makkelijkst én het mooist kunt spelen. Deze houding is optimaal als je de juiste maat viool hebt.

Als de viool te klein is, kun je deze nauwelijks bespelen en zijn je armen te ver gebogen. Als de viool te groot is, moet je je spieren forceren om het instrument te kunnen spelen met eventuele blessures tot gevolg.

Video van de Tsjechische vioolbouwers – een kijkje achter de schermen in het atelier

Al sinds de 17e eeuw is het Westen van Tsjechië een écht vioolbouwgebied.

In Luby, tegen de Duitse grens, staat het atelier van Akord Kvint. Hier koop ik de meeste violen uit mijn collectie in naar grote tevredenheid van mijzelf, mijn leerlingen en mijn klanten (en hun docenten).

In deze video is de eigenaar, Josef Holiš, aan het woord over zijn atelier en zie je de vioolbouwers aan het werk.

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.

In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.

[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen

Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.

[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.

Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.

Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.

Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!

Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.

Zlata Strijkinstrumenten

Bel: 035-6210430
E-mail: info@vioolspelen.nl
Zeverijnstraat 6
1216 GK Hilversum (NL)

ma-za: bezoek op afspraak
Facebook
Facebook
Google+26
Google+
Twitter
Visit Us
YouTube146
LinkedIn500
Instagram647
Facebook
Facebook
Google+26
Google+
Twitter
Visit Us
YouTube146
LinkedIn500
Instagram647