Moet je net als ik ook weleens de hand op de knip houden?

In dit artikel leg ik uit hoe je dat op muziekgebied kunt doen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

Je kent vast wel de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Voor veel dingen geldt dat de schijnbaar goedkoopste oplossing niet altijd de goedkoopste is. Bespaar dus op een slimme manier.

Duurzame snaren vs Goedkope snaren

Voorheen gebruikte ik wat betreft snaren Warchal Ametyst, Thomastik Dominant of Warchal Karneol van rond de € 40 per set.

Gezien ik vele uren per dag speel, moest ik elke twee maanden mijn snaren vervangen. Als ik langer deed met mijn snaren gingen ze waggelen in toon (niet meer constant in zuiverheid) en gingen ze achteruit in klankkwaliteit. Het was dus echt niet mogelijk langer dan twee maanden met deze snaren te doen met de drie a vier uur die ik per dag speel.

Toen de nieuwe Warchal Amber snaren uitkwamen, besloot ik mezelf te trakteren op een setje van bijna € 80.

Ze gaven mijn viool een mooie rijke warme klank en door de lage snaarspanning speelden ze heerlijk zacht voor mijn vingertoppen.

Ik was erg blij met deze betere snaren, maar na maanden erop spelen ontdekte ik dat ze nog een voordeel kenden: Na zes maanden spelen waren de snaren nog in prima staat.

Ik kan met deze snaren dus drie keer zo lang vooruit dan met de goedkopere snaren.

Berekend over een jaar gaf ik voorheen € 258 uit aan snaren en met de nieuwe Amber snaren geef ik € 156,60 uit.

Door voor een duurder type snaren te kiezen bespaar ik mezelf dus € 101,40 per jaar, klinkt mijn viool mooier en ervaar ik meer comfort tijdens het spelen.

Wat is dan de duurdere set? Experimenteer ook eens met snaren! Als je wilt, kan ik je adviseren welk snaartype bij je viool of altviool past.

Speelgoedviool kopen vs Mooie viool huren

Heel vaak komt een klant in mijn winkel die eerst in een grote webshop voor schijnbaar weinig geld een viool heeft gekocht, maar nu teleurgesteld op zoek gaat naar iets beters en bij mij terecht komt.

Ze ontdekken dat ze aan zo een goedkope speelgoedviool echt helemaal niets hebben, ook niet in het begin.

Vaak hoor ik een klant verzuchten ‘was ik maar meteen naar jou gegaan!’. Dat had ze namelijk een hoop ellende bespaart.

Ze dacht een voordelige viool te kopen die ‘vast wel goed genoeg is om mee te beginnen’. In het begin kun je toch nog niet alles uit een duur instrument halen, toch?

Dat is deels waar! Ook in het begin is het van groot belang om een goed klinkend en goed afgesteld instrument te hebben.

Als je viool, altviool of cello altijd slecht klinkt, weet je niet of je nu iets goed doet of fout doet. Je kunt niet herkennen of je op de goede weg zit.

Een viool, altviool of cello bespelen is moeilijk genoeg. Dan kun je beter een instrument hebben wat je beloond als je iets (eindelijk!) goed doet.

Daarnaast brengt een slecht afgesteld veel ongemakken met zich mee, zoals niet goed stembaar zijn of gestemd blijven, losschietende onderdelen (nog gevaarlijk ook!) en snaren die te ver boven de toets zitten om goed ingedrukt te kunnen worden.

Zeker in het begin weet je wellicht nog niet hoe je een goed instrument moet uitzoeken, wat bij je spel en persoonlijkheid past en of je überhaupt dit instrument wil blijven bespelen.

Op langere termijn is het voordeliger om een eigen instrument te hebben.

Op korte termijn in het begin is het voordeliger om een tijdje te huren.

Zlata Strijkinstrumenten combineert deze twee voordelen voor je door een interessante huurkoopoptie aan te bieden.

Meteen les nemen vs Enkele maanden prutsen

Soms hoor ik beginnende violisten, altviolisten en cellisten zeggen ‘ik ga eerst een paar maanden zelf uitproberen en neem dan wel les’ of ‘dat strijken op losse snaren kan ik ook zelf wel uitproberen’.

Hier krijgen ze vrijwel altijd spijt van en dat is sneu voor de motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast bespaar je er helemaal niets mee.

Als je van plan bent ooit les te nemen, doe dit meteen als je begint… al is het maar één les.

Een slechte gewoonte is heel snel aangeleerd, maar kost heel veel moeite om af te leren.

Viool, altviool of cello spelen is simpelweg te moeilijk om zelf goed te leren.

Als je eerst een paar maanden gaat ‘uitproberen’ en dan les neemt, moet de docent vaak eerst allerlei dingen herstellen, voordat begonnen kan worden.

Ik noem dit achter de schermen oneerbiedig ‘puin ruimen’. Je bent dus meer tijd, moeite en geld kwijt dan dat je meteen goed begint.

Ja, je strijkt de eerste lessen op losse snaren. Het verschil tussen zelf proberen en lesnemen is dat je bij les dan daadwerkelijk een goede streektechniek aanleert en bij zelf proberen na enkele weken zeer weinig progressie hebt geboekt.

Het klinkt een beetje kort door de bocht zo, maar ik zie het zo vaak misgaan en zie zo vaak teleurstellingen, dat ik het toch met je wil delen.

Je hoeft echt niet elke week een uur privéles te nemen. De duur en frequentie waarin je lesneemt is natuurlijk aan te passen aan je agenda en je portemonnee. Kies voor een docent waar je per les of enkele lessen kunt betalen en niet meteen aan een seizoen vast zit.

Kopen bij een particulier vs Kopen met garantie

Sommige mensen vragen mij of het verstandig is bij een particulier een viool, altviool of cello te kopen. Ja, natuurlijk! Je kunt soms een heel mooi instrument kopen voor weinig geld, maar…

  • Je moet heel goed kunnen beoordelen of het instrument zijn geld waard is. Hierbij moet je verschillende factoren meenemen, zoals de bouwkwaliteit, de staat van het instrument, de klankkwaliteit (voor nu en in de toekomst) en de herkomst.
  • Er staat heel veel troep op advertentiesites en veel instrumenten in slechte staat. Er is namelijk een reden dat iemand er vanaf wil…
  • De meeste particulier aangeboden instrumenten zijn niet speelklaar of hebben verborgen gebreken. Dit moet je goed kunnen beoordelen. Is het instrument de kosten van reparatie waard of kun je het zelf doen?
  • Je hebt geen garantie… ontdek je vlak na de aankoop een gebrek, dan kun je het niet meer annuleren. Veel gebreken blijken pas na de koop.
  • Kortom: je moet ook als je verstand van zaken hebt heel lang zoeken en heel veel geluk hebben!

In mijn winkel zorg ik dat alle instrumenten goed afgesteld en speelklaar zijn. Ze zijn in zeer goede conditie.

Samen met je zoek ik een instrument uit wat nu bij je past, maar ook in de toekomst.

Je kunt het instrument eerst een tijdje op zicht meenemen of huren voordat je overgaat op koop. Je krijgt een uitgebreide tevredenheidsgaratie en een inruilgarantie.

Veel vergelijken vs Impulsaankoop

Bouw voor jezelf een goed referentiekader op. Probeer verschillende violen, altviolen of celli voordat je een definitieve keuze maakt. Vorm een goed beeld van je instrument. Ga niet zonder nadenken voor je ‘eerste liefde’. Onderzoek ook verschillende klasses.

Het beste kun je een viool, altviool, cello of strijkstok uitgebreid proberen, op zicht nemen of een tijdje huren. Soms kan je voorkeur 180 graden omdraaien.

Weet wat je koopt :).

Nieuwe viool vs Huidige viool upgraden

Soms is het niet nodig een andere viool, altviool of cello te kopen. Je kunt vaak nog veel meer plezier aan je huidige instrument beleven met wat grotere en kleinere aanpassingen. Over dit onderwerp heb ik een uitgebreid artikel geschreven… lees het hier!

Flexibele les vs Jaarcontract

Zorg dat je niet betaalt voor lessen die je niet neemt. Sommige mensen denken dat het niet anders kan dan en vol jaar vooruit betalen bij de muziekschool of een lespraktijk. Er zijn genoeg docenten die flexibel werken met een leskaart of andere flexibele opties.

Heb jij nog meer bespaartips? Of een ervaring die je wilt delen? Laat het me weten in het commentaar op dit artikel.