Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.

Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.

Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.

In een beginnersmethode speel je korte stukjes en vaak kinderliedjes. Een studieconcertje is aanzienlijk langer en zul je ook langer op moeten oefenen voordat je het onder de knie hebt. Je kunt je speltechniek, muzikaliteit en expressie hiermee verder ontwikkelen.

Voor volwassen beginners is het vaak een verademing om een echt mooi klassiek stuk te spelen in plaats van de kinderlijke stukjes uit een vioolmethode.

Voor zowel kinderen als volwassenen lenen deze stukken zich zeer goed voor een leerlingenconcert.

De genoemde concertjes in dit artikel komen op de leerlingenconcerten van mijn lespraktijk dan ook heel vaak voorbij. Met de begeleiding door een pianist erbij komt de leerling dan goed uit de verf en staat er een mooi muzikaal geheel.

Studieconcertjes hebben vaak net als een klassiek vioolconcert drie delen: een eerste deel met een mooie melodie, een wat romantischer langzaam tweede deel en een spetterend derde deel.

Ben je nog niet toe aan het spelen van deze concertjes? Geniet dan onderstaand alvast van de opnames en ga lekker studeren, zodat je ze binnenkort wel kunt spelen.

1) Concertino in G groot opus 11 door Ferdinand Küchler

Ongeveer iedereen die vioolspeelt, heeft dit stuk wel gespeeld. Het is vaak het eerste concertje wat je te spelen krijgt. Het is zeer eenvoudig en een goede eerste stap om na je eerste vioolmethode te leren om wat langere stukken in te studeren. Als het lekker stoer gespeeld wordt en rekening gehouden wordt met de muzikale lijnen, zet je een indrukwekkend concert neer.

Wanneer kun je dit concertje spelen?

Als je de hoge en lage tweede vinger kent en dus de toonladder van G groot over twee octaven kunt spelen, dan kun je aan dit concertje beginnen. Er zitten nog wel andere vingerzettingen in, maar dat zijn er niet zoveel dus die kun je voor de gelegenheid leren. Alles is in de eerste positie.

Bladmuziek

Klik hier om de bladmuziek te downloaden met daarin de vioolpartij en de pianobegeleiding.

Wil jij dit stuk leren spelen op je viool?

Zlata heeft uitgebreide instructievideo’s gemaakt voor dit concert voor haar Engelstalige online vioolstudio de Violin Lounge Academy. Klik hier voor meer informatie om lid te worden!

2) Concert in b klein opus 35 door Oscar Rieding

Dit concert in mineur kenmerkt zich door prachtige romantische melodieën en een spetterend derde deel dat doet denken aan een zigeuner feest. Ik laat het mijn leerlingen vaak studeren nadat ze Kuchler opus 11 gespeeld hebben. Het is allemaal nog steeds in de eerste positie, maar het is ietsje lastiger. Mineur is even wennen qua intonatie en er zijn wat meer alteraties.

Wanneer kun je dit concertje spelen?

Het concertje is net even wat lastiger dan Küchler opus 11 of het Indianenconcert van Perlman (ook leuk!), dus ik zou adviseren om het te gaan studeren op het moment dat je al eerder een studieconcertje gespeeld hebt. Het is allemaal eerste positie, maar het wat lastiger intoneren en er zijn wat meer alteraties.

Ook als je in een tweede deel van een vioolmethode zit (een beetje tegen het einde), kun je toe zijn aan dit concert.

Met dit concert kun je werken aan een vloeiende streektechniek, frasering (zinnen maken) en muzikaliteit in het algemeen.

Bladmuziek

Klik hier om de bladmuziek te downloaden met daarin de vioolpartij en de pianobegeleiding.

Wil jij dit stuk leren spelen op je viool?

Zlata heeft uitgebreide instructievideo’s gemaakt voor dit concert voor haar Engelstalige online vioolstudio de Violin Lounge Academy. Klik hier voor meer informatie om lid te worden!

3) Concertino in de stijl van Mozart door Hans Millies

Hou je van Mozart en speel je ongeveer twee jaar viool? Dan zul je genieten van deze concertino door Millies. Het heeft het sprankelende en transparante karakter van Mozart. Ben je nog niet toe om de vioolsonates en vioolconcerten van Mozart te spelen, dan is dit een heel goed alternatief én een goede voorbereiding.

Wanneer kun je dit concertje spelen?

Het concertje is net even wat lastiger dan Küchler opus 11 of het Indianenconcert van Perlman (ook leuk!), dus ik zou adviseren om het te gaan studeren op het moment dat je al eerder een studieconcertje gespeeld hebt. Ook als je in een tweede deel van een vioolmethode zit (een beetje tegen het einde), kun je toe zijn aan deze concertino. Het is allemaal eerste positie, maar de intonatie ligt net als bij ‘echte’ Mozart heel erg open en ritmisch en streektechnisch is het wat lastiger.

Met dit concert kun je werken aan een heldere streektechniek (waaronder spiccato), trillers en zuiver spelen. Het bereid je voor op het spelen van Mozart vioolsonates en (veel later) eventueel de vioolconcerten. Je kunt alvast het karakter van Weens klassieke muziek speltechnisch leren kennen.

Net als met ‘echte’ Mozart is het niet zo moeilijk om dit stuk op 80% te spelen, maar wil je het écht netjes en muzikaal spelen, dan kost het wel wat extra werk.

Leuk detail: het stuk heeft een virtuoos klinkende candens. Zo voel je je helemaal concertviolist!

Bladmuziek

Klik hier om de bladmuziek te downloaden.

Welk concertje is jouw favoriet?

Dacht je met nostalgie terug aan de eerste jaren van je vioolspel? Of heeft dit artikel je juist geïnspireerd om te beginnen met het studeren van je eerste vioolconcertje? Of heb je gewoon heerlijk zitten luisteren? Heb je in deze categorie misschien een andere favoriet? Deel het met andere lezers.

Graag hoor ik jouw reactie onderaan dit artikel.