Wil je een mooie klank maken op je viool?

In deze video leg ik de basis uit van een een goede streektechniek:

De video is gericht op de beginselen van het strijken. Hiermee is deze geschikt voor beginners, maar ook gevorderde violisten die al jaren spelen kunnen profiteren van het verbeteren van hun basistechniek.

1) Een ontspannen flexibele strijkstokhouding

De manier waarop je je rechterhand beweeg en waarop je de strijkstok vasthoudt zijn van grote invloed op de klank die je maakt. Bekijk hier mijn video over strijkstokhouding.

2) Recht strijken tussen toets en kam

Voor een mooie regelmatige klank, moet je recht strijken (dus met de strijkstok in een hoek van 90 graden ten opzichte van de snaar) op hetzelfde contactpunt (dezelfde plek tussen toets en kam). In de video leg ik uit dat je daarvoor een contrabeweging moet maken om de ronde beweging van je arm te compenseren naar de rechte beweging van de strijkstok. Hiervoor heb je ontspanning en flexibiliteit nodig in je pols en vingers.

3) Vloeiend strijken waarbij opstreek en afstreek in elkaar overgaan

Het typische beginnersgeluid wordt veroorzaakt door stijfjes heen en weer te strijken. Om de resonantie in je viool en strijkstok te behouden en een mooie volle klank te maken, moet je je voorstellen dat je een ronde beweging maakt. Afstreek en opstreek dienen vloeiend in elkaar over te gaan. Tijdens de afstreek bereid je de opstreek voor en andersom. Hierbij maak je een achtje met je elleboog.

4) Dagelijkse warming up om tijdens je oefensessie gemakkelijker mooier te strijken

Als je je oefensessie begint met streekoefeningen, zul je merken dat je automatisch de juiste streek gaat toepassen in de stukken die je daarna speelt. Besteed niet alleen aandacht aan het zuiver en ritmisch spelen, maar doe ook specifieke oefeningen voor de streek en toonvorming. Dit kost weinig tijd en heeft een prachtig resultaat als je het consequent toepast.

Beter leren strijken?

Wil je alles leren over streektechniek en toonvorming? Kijk dan eens naar mijn online programma ‘Bow like a Pro’.

Een goede strijkstok die perfect bij je past is essentieel om makkelijker en beter te strijken met een mooiere klank. Klik hier voor meer informatie.