Veel mensen denken dat je zeer jong moet beginnen met musiceren. Onzin! Het bespelen van een muziekinstrument is iets wat je kunt leren… Op elke leeftijd! Net als een taal! Je bent nooit te oud om te leren!

Krijg je het als volwassene nog wel onder de knie? Ja, zeker. Een muziekinstrument succesvol leren bespelen is vooral een kwestie van goed les nemen en kilometers maken. Je haalt de kilometers die de grote solisten hebben gemaakt wellicht niet meer in, maar je kunt er zeker nog genoeg met plezier maken.

Moet je om een strijkinstrument te bespelen absoluut gehoor hebben? Nee! De meeste professionele strijkers hebben geen absoluut gehoor. Sommige mensen met absoluut gehoor hebben niet eens uitzonderlijk talent. Absoluut gehoor kan je helpen, maar is geen vereiste en geen garantie.

Er is niemand die uit het niets een instrument oppakt en kan spelen. Echt niet! Iedereen moet het leren vanaf de basis, ook talentvolle kinderen. Hoeveel talent, intuïtie of magische gave je ook hebt… Zonder techniek krijg je geen zuivere noot uit je instrument.
Je kunt zelfs een groot talent ontdekken en ontplooien. Sommige musici die na hun dertigste out-of-the-blue zijn begonnen met musiceren, zijn nu beroepsviolist in een professioneel orkest. Stel je het je al stiekem voor?

Het hangt er helemaal vanaf wat je muzikale doelen zijn op je viool, altviool, cello of contrabas. Op een mooie manier wat bekende melodieën spelen of achtergrondlijntjes spelen in een band is voor iedereen binnen enkele jaren te bereiken. Ja, dat lees je goed… Ook jij!
Leren musiceren kost wel veel tijd. Voor het bespelen van een viool, altviool, cello of contrabas is discipline nodig. Soms moet je techniek oefeningen doen, die niet altijd interessant zijn. Soms heb je een dip en wil het maar niet lukken. Als je mooi wilt leren spelen zul je doorzettingsvermogen moeten hebben en tijd moeten vrij maken.

Gun jezelf tijd. Zeker bij een gevoelig instrument als een strijkinstrument duurt het even voordat je wat kunt spelen. Dat geldt voor iedereen. Dat betekent niet dat je ’talentloos’ ben of ‘er geen gevoel voor’ hebt. Als een baby na drie maanden nog niet volledig ABN kan praten, geven we het taal leren ook niet op.

Muziek is een taal. Je zult moeten investeren in grammatica en woordjes voordat je een beetje vloeiend mee kunt babbelen. Iedereen kan een taal leren. Goed, de één wat sneller dan de ander. Belangrijkste is… Iedereen kan het! Iedereen kan musiceren met plezier!