Leer vloeiend strijken met een mooie klank door een goede ontspannen strijkstokhouding!

De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en of deze houding flexibel en ontspannen is, maakt een groot verschil voor de klank die je maakt op de viool.

Het belangrijkste is dat de viool en strijkstok optimaal kunnen resoneren en dat je dit niet in de weg zit met een verkeerde of gespannen strijkstokhouding.

Als je kijkt naar een orkest of naar solisten, zal het je opvallen dat elke violist een net iets andere strijkstokhouding heeft. Wel zijn er een aantal algemene kenmerken van een goede manier om de strijkstok vast te houden. Dit heeft te maken met de functie van elke individuele vinger van de rechterhand.

De mate waarin je je strijkstok ontspannen vasthoudt en de bewegingen die je tijdens het strijken maakt zijn van grote invloed op de klank van je vioolspel. Behalve dat je tijdens het oefenen bezig bent met of je zuiver en ritmisch speelt, is het dus ook van belang om op je streektechniek en toonvorming te letten.

In de onderstaande video leg ik de strijkstokhouding uit.

Je strijkstok moet passen bij jouw spel en jouw viool

Om goed te strijken en viool te spelen met een mooie klank, is het van groot belang om een strijkstok te hebben die je ondersteunt in je spel en je niet in de weg zit. Lees hier meer over verschillen tussen strijkstokken.