In deze video geef ik je 5 tips hoe je je streektechniek op de viool kunt verbeteren zodat je kunt spelen met een mooie toon:

1) De Saaie Streek Oefening

Strijk met hele stok goed recht tussen toets en kam en probeer een regelmatige volle toon te maken. De afstreek en opstreek moeten naadloos, haast onhoorbaar, in elkaar overgaan. Met deze oefening kun je analyseren welke elementen van je streektechniek en toonvorming verbetering nodig hebben. Dit kun je dan in verschillende oefeningen oppakken.

2) Soepele streek

Je maakt een mooie toon als je de resonantie in je viool en strijkstok behoudt terwijl je wisselt van opstreek naar afstreek en andersom. Dit doe je door een ontspannen en flexibele strijkstokhouding te hebben. Je arm, pols en vingers bewegen mee met de rechte beweging van je strijkstok. Het strijken zou weinig moeite mogen kosten. Dan kun je een prachtige klank vrij laten uit je viool.

3) In de snaar strijken

Als je in de snaar strijkt met gewicht, krijg je een mooie diepe volle toon uit je viool. Het is belangrijk dat je onderscheid weet te maken dus druk (waarmee je de toon juist dood drukt) en gewicht. Je speelt vanuit je vingertoppen en gebruikt het gewicht van je arm. Dit moet ontspannen en moeiteloos aanvoelen. Je gebruikt niet de kracht van je arm: meer kracht betekent niet automatisch een vollere klank.

4) Verschiet niet je kruit

Vaak hebben mensen de gewoonte om met heel veel stok te spelen. Hierdoor kun je een oppervlakkige klank krijgen zonder kern. Om een volle diepe toon te maken, moet je altijd je stok wat sparen en niet altijd hele stok gebruiken. Een slimme stokindeling bij de stukken die je speelt is hierbij belangrijk om de juiste expressie te geven aan je muziek.

5) Gebruik de juiste proporties

Om een optimale resonantie te krijgen uit je viool, dien je drie factoren onderling te balanceren: snelheid, gewicht en contactplaats. Lees hier mijn artikel over het kleuren van je klank middels het bewust kiezen van contactplaatsen met je strijkstok op de snaar.

Beter leren strijken?

Bekijk ook eens mijn video met 4 tips om goed te leren strijken die wat meer op beginners is gericht dan deze video.

Wil je alles leren over streektechniek en toonvorming? Kijk dan eens naar mijn online programma ‘Bow like a Pro’.

Een goede strijkstok die perfect bij je past is essentieel om makkelijker en beter te strijken met een mooiere klank. Klik hier voor meer informatie.