Leer mooi vioolspelen met een goede en comfortabele vioolhouding!

‘An expert is a master in the basics’ is zeker van toepassing op het vioolspelen

Of je nu net begint met vioolspelen of dat je al jaren bezig bent. Het is altijd goed om je basistechniek te blijven controleren en optimaliseren.

Een goede basistechniek is een voorwaarde om ook meer gevorderde technieken en stukken te kunnen beheersen. Als violisten vastlopen in de vorderingen in hun spel, is het meestal een probleem in de basistechniek dat in de weg zit. Zelfs op conservatoria wordt nog aan de vioolhouding gesleuteld en op losse snaren gestreken om de basistechniek te verbeteren.

In de onderstaande video leg ik de vioolhouding uit.

Mijn houding is in de meer dan twintig jaar dat ik viool speel continue in verandering in combinatie met verschillende kinsteunen en schoudersteunen. In de meer dan tien jaar dat ik lesgeef, is ook de manier waarop ik de basistechniek aan (beginnende en gevorderde) leerlingen uitleg veranderd en geoptimaliseerd.

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Het kan zijn dat jouw docent het op een andere manier uitlegt en dat is prima. Als je kijkt naar verschillende solisten, zul je ook zien dat ze niet allemaal precies op dezelfde manier hun viool vasthouden. Het is geen exacte wetenschap en het kost jaren om erachter te komen wat het beste past bij jouw lichaam en jouw spel.

Doe vooral wat voor jou goed voelt en waarmee jij het beste kan spelen.

Een viooldocent kan dan beoordelen of dit een basistechniek is waar je niet alleen nu, maar ook in de toekomst mee verder kunt.