De zomer is echt begonnen! Het is prachtig weer buiten. Binnen zitten studeren op je instrument is dan misschien niet het leukste wat je kunt bedenken…

Ga dan buiten spelen! Nodig je vrienden en familie uit en geef een gezellig tuinconcertje… of pak het groter aan en organiseer een waar openluchtconcert.

Ik heb reeds veel buiten opgetreden (veelal op bruiloften) en het is ontzettend leuk om te doen. Wel zijn er een aantal tips die ik je graag zou willen meegeven voor een geslaagd openluchtconcert. Waar kun je tegenaan lopen bij je eerste concert buiten?

1. Wegwaaiende bladmuziek: Speel je van blad? Zorg dan dat je bladmuziek goed vast zit en niet wegwaait. Anders ben je het misschien voorgoed kwijt! Hiervoor kun je prima wasknijpers gebruiken. Zorg ervoor dat een bladzijde die je om moet slaan gemakkelijk om te slaan is. Het omslaan kost meer tijd met wasknijpers. Oefen dit even en test of je genoeg tijd hebt om je bladmuziek om te slaan. Lukt het niet? Vraag iemand! Meestal zijn mensen vereerd dat ze de muzikant mogen assisteren.

2. Wegzakkende/omvallende muziekstandaarden: Een muziekstandaard wil in een zand of grasondergrond niet altijd goed blijven staan. Neem voor een buitenconcert een stevigere muziekstandaard mee die niet met zijn pootjes kan wegzakken in de grond. Een lichte muziekstandaard kan niet alleen wegzakken, maar kan ook omwaaien. Door de bladmuziek (in bijv. een map) wordt de standaard topzwaar en waait deze gemakkelijk om.

3. Ongeschikte kleding en schoenen: Hou rekening met de temperatuur en kleed je op je buitenconcert. De mooie jurk die je gebruikt voor je ‘binnenconcerten’ is misschien te koud. Als je het koud hebt ga je rillen en worden je spieren stijf: dit heeft slechte invloed op je spel. Combineer deze dus met bijvoorbeeld een sjaal of vest.

Dan een fout die ik vaak heb gemaakt: draag geen hoge hakken op gras! Als je loopt gaat het wellicht prima, maar als je langer staat zak je langzaam weg en dat is niet fijn tijdens het spelen.

4. Slechte akoestiek: Buiten valt je spel sneller weg dan binnen… een slechtere akoestiek dan buiten is er haast niet. Het geluid waait alle kanten op! Hou er dus rekening mee dat je op sommige plekken niet goed te horen bent. Kies de plaats waarop je gaat spelen strategisch uit, zodat je met je muziek zoveel mogelijk mensen kunt bereiken. Of kies voor versterking…

5. Je instrument ontstemt: Buiten is de lucht minder stabiel dan binnen. Er is een andere temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien gaat je instrument van binnen naar buiten en is wellicht tussendoor nog onderweg (hobbelend in de auto of op je rug op de fiets). Je instrument zal dus ontstemmen, wellicht ook tijdens het concert. Wees hierop bedacht en check vaak genoeg of je instrument nog gestemd is.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met openluchtconcerten! Heb je tips voor andere strijkers? Heb je vragen over dit artikel? Heb je aanvullingen op dit artikel? Weet je misschien een eleganter alternatief voor wasknijpers? Heel graag! Je kunt hieronder je reacties plaatsen.