Het belangrijkste wat mensen tegenhoudt hun muzikale dromen te realiseren en de hele wereld om zich heen te beïnvloeden.

Meestal is mijn stijl om informatieve artikelen te schrijven met veel handige tips, bullet-points, how-to’s en ga zo maar door. Maar nu even niet…

Natuurlijk (hopelijk) is een praktische en informatieve insteek waardevol, maar er zijn meer dingen die ertoe doen en die mensen tegenhouden hun muzikale dromen te realiseren.

In dit nieuwe jaar start ik dus met een artikel over een andere boeg. Laat je weten wat je ervan vindt?

Het belangrijkste wat mensen tegenhoudt om muziek te gaan maken is de onderliggende overtuiging dat muziek er niet toe doet.

Zeker in Nederland zijn we een nuchter volkje en muziek heeft ‘geen praktisch nut’. Op het eerste gezicht dan… (en vaak volgens mensen die niets van muziek afweten).

Toch raken mensen betoverd door muziek, ontroerd door muziek, verandert muziek hun hele leven, is muziek voeding voor de ziel, is muziek hetgeen je je het beste herinnert van een bijzondere gebeurtenis, is muziek de ontspanning na een rampzalige dag…

Daarnaast stimuleert muziek ongeveer al je hersengebieden, maak je nieuwe verbindingen aan, word je intelligenter, leer je beter luisteren (in alle betekenissen van het woord) en leer je beter samenwerken en communiceren…

Muziek heeft een ‘butterfly effect’.

Muziek maken maakt je een mooier mens.

Daar heb jijzelf niet alleen iets aan uitsluitend op de momenten dat je speelt.

Daar heeft iedereen altijd iets aan: je partner, kinderen, vrienden, familie, collegae en elke vreemde die je toevallig tegenkomt op straat.

Niet omdat je muziek maakt op zich, maar omdat muziek jou (en dus de wereld om je heen) verandert.

Mensen vinden het moeilijk om écht tijd, energie en geld te investeren in muziek. Ze voeren hiervoor de volgende ‘redenen’ aan:

 • Ik heb geen tijd (terwijl ze wel vele uren televisie kijken per dag)
 • Ik ben te oud (terwijl ook op latere leeftijd prachtige resultaten te behalen zijn)
 • Ik heb geen talent (waarvoor precies? je hoeft immers niet in het Concertgebouw te soleren om van muziek te kunnen genieten)
 • Ik kan het nooit leren (alles wat eindigt op ‘eren’ kun je leren: realiseren, musiceren, improviseren, componeren en ga zo maar door)
 • Ik heb geen geld (terwijl ze wel elke week nieuwe schoenen/tabak/kleding/elektronica/etc kopen)

Allemaal smoesjes die neerkomen op één en het hetzelfde probleem:

Mensen gunnen het zichzelf niet om muziek te gaan maken.

Waarom?

Omdat ze denken dat ze daarmee investeren in uitsluitend zichzelf en uitsluitend de momenten waarop ze daadwerkelijk musiceren. Nee, musiceren gaat veel, heel veel, verder dan dat!

Investeren in muziek is iets anders dan het kopen van een pakje sigaretten.

Opdracht bij dit artikel:

We beginnen nu aan een nieuw jaar. Ga eens even rustig zitten om je te realiseren van wat muziek voor jou betekent en stel jezelf de volgende vragen. Ga niet rationeel van alles beargumenteren, maar voel eens wat deze vragen met je doen en wat er in je opkomt:

 • Wat doet muziek met je?
 • Waar gaat muziek volgens jou over?
 • Wat voor herinneringen heb je aan muziek maken en luisteren?
 • Hoe belangrijk is muziek écht in je leven?
 • Welke plaats verdient muziek in je leven?
 • Hoe voelt het als muziek ‘erbij inschiet’ en je er maar niet de ruimte voor krijgt?
 • Wat zou er veranderen als je voldoende tijd, energie en geld reserveert voor je muzikale dromen?
 • Wat is je muzikale droom eigenlijk? Wat (genre, instrument etc), waar, hoe, wanneer en met wie zou je willen spelen?

Ik zou het fantastisch vinden als je het aandurft om enkele antwoorden op deze vragen met andere strijkers te delen door te reageren op dit artikel…

Of als je wilt laten weten dat je dit wel ‘soft geneuzel’ vindt en volgende maand een ‘nuttiger’ artikel wilt lezen in dit ezine…

Of laten weten dat je in de sigarettenindustrie werkt en vind dat ik negatieve reclame voor tabak…

Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat jullie elkaar inspireren en laten inspireren door te reageren op dit artikel (en komende).