Te veel strijkstokken eindigen hun leven een andere kant op gebogen dan ze hun leven begonnen. Gezien ik zes á zeven dagen per week tussen de strijkinstrumenten werk, zijn het voor mij een soort vriendjes. Het gaat mij dus aan het hart als instrumenten en strijkstokken ‘mishandeld’ worden. Ik zou graag mensen helpen bij het goede gebruik van hun instrument en toebehoren. Daarom heb ik dit artikel geschreven.
Strijkstok mishandeling komt zowel voor onder beginnende musici als onder (ver) gevorderde amateurs. Blijkbaar weten maar weinig mensen wat een goede stokspanning is en hoe je de levensduur van je strijkstok kunt behouden.
Een strijkstok kan honderden jaren meegaan… maar alleen als je er goed mee omgaat. Uit ervaring heb ik de meest voorkomende manieren om je strijkstok te slopen op een rijtje gezet.
Ik ga er vanuit dat dingen als: met een auto eroverheen rijden, in de blender stoppen, in de brand steken, gebruiken als paardenzweep enzovoorts voor zich spreken. Daarom heb ik deze niet toegevoegd aan dit artikel.
1. Te veel spanning op de strijkstok tijdens het spelen.
Een strijkstok mag niet helemaal recht staan en al helemaal niet de verkeerde kant op buigen. Een strijkstok is licht gebogen, waarbij in het midden het haar dichter tegen het hout aan zit dan aan de uiteindes. Hoe licht gebogen is afhankelijk van de stijfheid van de strijkstok, welk stuk je speelt, hoe je streektechniek is en waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Als je te vaak met te veel spanning in je strijkstok speelt, dan zal de ‘vering’ uit de strijkstok gaan en zal hij slap worden. Uiteindelijk kun je de strijkstok niet meer op spanning krijgen, is de strijkstok onspeelbaar en kun je deze weggooien.
2. Spanning op de strijkstok in de koffer.
Als je pauze neemt of je viool opbergt dien je de strijkstok dusdanig te ontspannen dat het haar (bijna) tegen het hout aankomt. De spanning dient volledig van de strijkstok af te zijn. De haren zijn los van elkaar. Je kunt de strijkstok bij twijfel beter te veel ontspannen dan te weinig. Als je de strijkstok met te veel spanning in de koffer laat zitten, kan deze na een week of soms enkele dagen totaal onbruikbaar zijn.
3. Leunen op je strijkstok.
Geloof het of niet, maar met name kinderen willen nog wel eens met de strijkstok in de hand hierop leunen alsof het een wandelstok is. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het kan geen kwaad als ouder in de gaten te houden hoe je kind met zijn/haar vioolset omgaat. Door het leunen kan je strijkstok de verkeerde kant op buigen en zo blijven staan… of breken.
4. De strijkstok verkeerd in de koffer doen.
Een strijkstok hoort wat betreft lengte goed in de koffer van de viool te passen. Het is verschillend per koffer hoe de strijkstok in de koffer geplaatst wordt. Indien er spanning is op de strijkstok in de koffer of deze gebogen wordt in de koffer, kan blijvende schade aan de strijkstok ontstaan. Ook moet de strijkstok goed vast zitten en de viool niet kunnen raken, anders krijgt men beschadigingen aan viool en/of strijkstok.
Het is belangrijk om je te verdiepen en/of les te nemen in het verantwoorde gebruik van je strijkinstrument en strijkstok. Een strijkinstrument is heel leuk om te bespelen, maar is geen speelgoed en vereist een gebruiksaanwijzing. Om de levensduur te garanderen en je spelplezier te verhogen is het essentieel dat je op een goede manier met je set omgaat.
Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!
Ons e-mailadres is info@vioolspelen.nl en ons telefoonnummer 035-6210430!