Geniet je van vioolmuziek en wil je gaan starten met vioolspelen?
In deze video geef ik je advies over een goede viool en geef ik je wat eerste oefeningen om viool te leren spelen – speciaal voor jou als beginner!
Als je viool gaat spelen heb je het volgende nodig:
- Viool
- Strijkstok: in de video laat ik zien hoe je strijkstok moet ontspannen en aanspannen
- Schoudersteun, zodat de viool comfortabel op je schouder ligt. In de video laat ik zien hoe je de schoudersteun veilig op je viool zet.
- Vioolkoffer om de viool in op te bergen
- Hars om de paardenharen van de strijkstok te harsen, zodat ze geluid kunnen maken op de viool. In de video laat ik zien hoe je je strijkstok moet harsen.
Daarnaast kun je denken aan lesboeken, een muziekstandaard, een demper en een stemapparaat.
Viool
Zeker in het begin, maar natuurlijk ook als je verder gevorderd bent, is het belangrijk om een goed klinkende viool te hebben die technisch op orde is.
Op het internet worden rond de honderd euro violen aangeboden. Dit kun je vergelijken met het aanbod van een nieuwe auto voor vijf honderd euro… je kunt ervan uitgaan dat het speelgoed is en niet functioneert als een echte auto. Dit is bij violen ook het geval. Helaas worden er veel violen aangeboden niet technisch niet te stemmen en te spelen zijn en nooit een mooie klank kunnen maken. Het is geen subtiel verschil in klank dat je als beginner niet ervaart: een goedkope fabrieksviool functioneert niet en je kunt het er niet goed op leren.
Het is zonde om je geld te verspillen en je motivatie te laten breken door een slechte viool. Als je niet zeker weet of je doorgaat met vioolspelen, als je het even wilt uitproberen en als je niet met een een groot bedrag wilt uitgeven, ga dan een viool huren.
Bij het kopen van een viool kun je helemaal precies uitkiezen wat het beste bij je past en wat jij de mooiste klank vindt. Ook al begin je nog maar net, kan een mooi passend instrument je motiveren en verder helpen. Professioneel violiste en viooldocente Zlata staat in onze winkel in Hilversum voor je klaar en kan violen demonstreren en je helpen tot een goede keuze te komen.
Waar begin je mee als je gaat vioolspelen?
Je hars de strijkstok (hoeft niet elke keer, ongeveer eens per week) en je zet de schoudersteun op de viool. Hierna zorg je dat je een goede strijkstokhouding hebt en hou je de strijkstok rechtop vast met een ontspannen rechterhand. Met je linkerhand pak je je viool en zet je deze op je schouder.
De houding van de viool en de strijkstok zijn erg belangrijk en bepalen grotendeels hoe mooi je speelt en welke vorderingen je maakt. In de video laat ik zien hoe dit moet, maar het duurt wellicht even voordat je zelf een goede houding hebt gevonden.
Wat zijn de eerste oefeningen die je doet op de viool?
De strijkstok bepaalt de klankkleur die je maakt. Een strijkstok is voor de violist wat de stem en de mond zijn voor een zanger. Voordat je vingerzettingen gaat leren, is het belangrijk dat je eerst goed leert strijken met een gezonde klank.
Je begint met strijken met de middelste 50% van de strijkstok en je leunt lichtjes op je rechterwijsvinger, zodat je ‘in de snaar’ kunt spelen en een mooie volle klank krijgt. Ga voor de spiegel staan terwijl je deze oefening doet, zodat je goed kunt zien of je recht strijkt. Het recht strijken waarbij de strijkstok haaks op de snaar staat, is in het begin een uitdaging. Bij de opstreekt gaat je pols omhoog en buigen je vingers zich. Bij de afstreek strekken je vingers zich. Je strijkt grotendeels met je onderarm en nauwelijks met je bovenarm om een mooie rechte streek te maken. In de video demonstreer ik dit allemaal en vertel ik hoe jij het goed kunt uitvoeren.
In het begin kunnen krakjes ontstaan als je een verkeerde balans heb tussen gewicht en snelheid in je streek of als je strijkstokhouding te gespannen en te stijf is. Speel met deze twee factoren om een mooie klank te krijgen. Hier kun je best wat weken over doen. Violist van alle niveaus, zelfs op het conservatorium, zijn nog bezig met oefeningen op losse snaren om hun streek en klank te perfectioneren.