Vind je het ook zo irritant als je schoudersteun onder je viool vandaan glipt?

Ben je tijdens optredens bang dat je schoudersteun loslaat?

Is je vioolhouding gespannen, omdat je schoudersteun niet blijft zitten?

Voor Violin Lounge TV heb ik een Engelstalig filmpje gemaakt met 15 tips om je schoudersteun te laten stoppen met slippen.

Omdat ik het graag ook met jullie ezine lezers wil delen, heb ik dit artikel gemaakt.

Vind je zo een informatief filmpje leuk? Bekijk er meer dan 250 op Violin Lounge!

Tip 1: Check of het rubber van de voetjes niet is uitgedroogd… je kunt het rubber op de voetjes van je schoudersteun vervangen door nieuwe rubbers. Het is niet nodig om meteen je hele schoudersteun te vervangen.

Tip 2: Check of de voetjes niet naar buiten zijn gebogen, zodat ze de viool niet meer vasthouden. De voetjes werken het beste als ze iets naar binnen gebogen zijn.

Tip 3: Probeer verschillende soorten voetjes van schoudersteunen uit. Bijvoorbeeld een Menuhin steun, die houdt een viool op een hele andere manier vast dan een Kun steun.

Tip 4: Check het rubberen bandje dat voorkomt dat de voetjes van een Wolf steun gaan draaien.

Tip 5: Check of de voetjes parallel aan elkaar zijn. 

Tip 6: Plaats een elastiek om het voetje van de schoudersteun en een hoek van je viool (zie video voor voorbeeld) om te vermijden dat één bepaalde kant van de schoudersteun van van je viool glijdt.

Tip 7: Probeer verschillende schoudersteunen voordat je er één koopt en ontdek welke steun het beste werkt voor jouw specifieke lichaam en houding.

Tip 8: Koop geen schoudersteun online als je niet zeker weet welke schoudersteun het beste is voor jou en de rand van je viool.

Tip 9: Schuif de schoudersteun stevig over de rand van de viool. Vaak kan het net iets verder dan je normaal doet.

Tip 10: Stel de schoudersteun op een goede manier af, zodat hij zichzelf niet van de viool drukt in een vreemde hoek.

Tip 11: Check of je schoudersteun niet te breed is en daardoor van de viool valt. Sommige schoudersteunen kunnen vrij smal afgesteld worden, andere juist weer niet. Kies een schoudersteun die voldoende smal kan worden afgesteld.

Tip 12: Check de combinatie met de kinsteun. Niet alle problemen kunnen opgelost worden door een schoudersteun. Lees eens mijn artikel over kinsteunen voor meer informatie over dit onderwerp!

Tip 13: Zorg dat je een ontspannen vioolhouding hebt met een schoudersteun die goed past en goed is afgesteld. Speel niet met teveel spanning. Dit kan teveel druk geven op de schoudersteun en deze van de viool af duwen.

Tip 14: Maak zelf een schoudersteun of pas een bestaande schoudersteun aan of laat dit doen door een expert, als geen van de standaard schoudersteunen voor jou goed zitten.

Tip 15: Kom je er helemaal niet uit? Realiseer je dan dat er alternatieven zijn voor de schoudersteun, zoals een schouderkussen (gekocht of zelf gemaakt) of helemaal niets.

Pas de tips toe en laat me weten hoe het werkt!

Heb je meer tips voor andere violisten? Deel ze in de comments onderstaand.