Rondom vioolspelen doen behoorlijk wat spookverhalen en mythes de ronde.
Behalve dat ze vaak simpelweg niet waar zijn, kunnen ze (beginnende) spelers behoorlijk dwars zitten, tegenhouden of demotiveren.
De meest voorkomende mythes neem ik in dit artikel onder de loep.
1. Je moet jong beginnen om ooit mooi te kunnen vioolspelen
Ja, als je naar het conservatorium wilt en een professionele carrière beoogt, dan kun je maar beter zo jong mogelijk beginnen. Vrijwel alle solisten zijn zeer jong begonnen. Er zijn ook uitzonderingen: dertigers die beginnen, zeer getalenteerd blijken te zijn, alsnog een vakopleiding doen en een professionele loopbaan beginnen.
Wil je plezier hebben van je instrument, mooi leren spelen, gezellig in een kwartet of orkest spelen en misschien wat concertjes geven? Dat is zeker een doel wat te bereiken is als je op latere leeftijd begint. Ik zie in mijn winkel zelfs mensen die als ze met pensioen zijn beginnen en mooie resultaten behalen.
Wees realistisch in je doel en wat nodig is om dat te bereiken (een goed instrument, lessen, investering van tijd, aandacht en energie).
2. Je moet een wonderkind zijn of extreem talent hebben om ooit mooi te kunnen vioolspelen
Wat is talent eigenlijk? Je kunt talent hebben op gebied van streek, intonatie, ritme, muzikaliteit, snelheid, techniek, creativiteit, soepelheid, toonproductie, vibrato, discipline, geduld en nog veel meer aspecten van het vioolspelen. Misschien ben je in het ene niet zo goed en in het andere juist weer heel goed.
Talent is niet iets wat er is… of niet. Talent kan in vele vormen voorkomen.
Lees hier mijn ontnuchterende artikel rondom talent.
Sommige mensen zeggen dat ze niet muzikaal zijn of geen talent hebben, omdat ze nooit muziekonderwijs hebben gehad. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Dat je nooit hebt leren noten lezen, betekent niet dat je talentloos bent.
3. Vioolspelen is extreem duur
Soms denken mensen dat een simpele viool duizenden euro’s kost en dat viool leren spelen veel duurder is dan het leren van een ander instrument.
Een goede akoestische studiepiano kost al snel een paar duizend euro, terwijl een goede studieviool voor minder dan € 500 al te koop is. Is pianospelen dan goedkoper?
Ten eerste kun je vaak vrij goedkoop een viool huren. Huren is in het begin aan te raden.
Ten tweede zijn lessen in te kleden zoals het je uitkomt. Je kunt samen met iemand anders lessen, groepsles volgen op de muziekschool of meedoen aan stagelessen op een conservatorium, waarbij studenten op je oefenen om les te leren geven.
Als het echt niet lukt kun je natuurlijk altijd kijken of je je inkomsten kunt vergroten of je uitgaven kunt verkleinen. Ja, dat klinkt simpeler dan het is, maar het kan vaak zeker de oplossing bieden. Wat ben je bereid te gaan doen of op te geven om je viooldroom waar te maken?
4. Strijken is het moeilijkst van vioolspelen
Op deze website (klik hier) kun je een wetenschappelijke blik zien op het strijken. Het is erg interessant om te lezen, omdat je dan beter weet hoe dat strijken nu precies werkt en waarom sommige dingen niet werken en andere dingen wel.
Ja, strijken is veel lastiger dan het eruit ziet en je hebt zoveel mogelijkheden met streektechniek. Als je vioolspelen met zingen vergelijkt, is de viool de longen en de strijkstok de stem en de mond.
In het artikel gaat het echter totaal niet om intonatie: het vinden van de juiste zuivere tonen op de gehele toets. Persoonlijk vind ik dat aspect het moeilijkst van vioolspelen en fretten zijn absoluut geen shortcut.
5. Je kunt het beste een kinsteun en schoudersteun kopen die goede reviews heeft
Vaak hoor ik dit aan de telefoon als iemand van plan is een webshop bestelling te plaatsen: ik ga die en die kinsteun/schoudersteun bestellen, want ik zag zulke goede reviews.
Een kinsteun en schoudersteun zijn zeer persoonlijk. Andere mensen hebben een ander lichaam, een andere houding en een andere beweging. Dat een kinsteun of schoudersteun voor iemand anders (of veel andere mensen) goed en comfortabel is, betekent helemaal niets voor jou.
Zo verkoop ik tijdens een steunen passessie vaak een Flesch kinsteun en een Bonmusica schoudersteun. Voor veel mensen zitten deze steunen heerlijk en geven ze veel comfort en stabiliteit. Ik vind ze persoonlijk vreselijk zitten.
Ik heb zelf weer totaal andere steunen. Dit komt omdat mijn lichaam anders is dan dat van hen, ik anders viool heb leren spelen en ik andere bewegingen maak. Zo behoef ik veel bewegingsvrijheid om expressief te spelen en gaan mijn spieren in de klem gaan zitten als ik lang in dezelfde houding sta. Iemand anders kan zich juist weer ontspannen als de houding hetzelfde is en stabiel blijft.
Welke mythe kun jij ontkrachten?
Graag lees ik welke mythe jij hebt ontkracht. Deel het met andere strijkers door hieronder een reactie te plaatsen op dit artikel.