Soms ben je helemaal vastgelopen in je vioolspel en zit je al lang op hetzelfde niveau. Hoe ontwikkel je je verder naar een hoger niveau? Is het nog wel mogelijk?

Voordat ik je de tips ga geven, deel ik graag het pijnlijke verhaal van mijn eigen plateau.

Het was een jaar voor mijn geplande afstuderen en elke twee weken zag ik enorm op tegen mijn hoofdvakles (vioolles aan een vakopleiding). Als ik een reden kon bedenken om de les uit te stellen of over te slaan deed ik dat. Elke keer na de les voelde ik me waardeloos en ik kon mijn viool daarna twee dagen gewoon niet meer aanraken.

Ik studeerde op dat moment vijf uur per dag. Het was midden in de zomer en erg warm. Ik begon met twee uur toonladders, dan twee uur etudes en dan nog een uurtje of wat mijn voordrachtstukken.

Ik had een haat-liefde verhouding met mijn viool. Het vioolspelen was mijn passie, maar ik voelde het niet meer. Ook had ik regelmatig blessures aan mijn nek en schouders.

‘Het is alleen maar erger geworden’ zei mijn docente na het spelen van een grote Dont etude. Ik baalde. Ik had er zo enorm hard op gestudeerd, maar ze had gelijk: het ging nog slechter dan in de vorige les. Intonatie klopte niet, streek werkte niet. Het lukte gewoon niet.

Ik dacht dat ik mijn maximale kunnen had bereikt, dat ik niet meer verder zou komen en dat ik nooit zou kunnen afstuderen. Ik stelde mijn afstuderen met een jaar uit, won advies in bij mijn methodiek docent en hij verwees me naar een nieuwe docent. In tegenstelling tot mijn vorige docent had deze docent zeer veel ervaring met het klaarstomen van leerlingen voor het afstuderen. Hier leerde ik in de twee jaar tot mijn afstuderen een andere techniek, legde ik mijn toonladders helemaal aan de kant en pakte ik veel moeilijkere stukken aan. Mijn spelniveau nam een groeispurt. Ik speelde dingen die ik nooit had gedacht te kunnen spelen, zoals Paganini caprices. Met succes studeerde ik aan het eind van het traject af. Eind goed, al goed, maar als ik geen advies had ingewonnen en niet geswitcht was had ik wellicht mijn viool in de wilgen gehangen.

Zit jouw spelniveau op een plateau? Graag geef ik je een aantal tips om door dit plateau heen te breken!

learning curve vioolspel plateau1. Besef je dat je jezelf en je spelniveau altijd kunt ontwikkelen, maar dat de learning curve nu eenmaal niet altijd lineair verloopt.

Je gaat nu eenmaal niet in een rechte lijn vooruit. Je gaat twee stappen vooruit en weer een stap achteruit. Soms ga je gewoon even niet vooruit. Dat kan maanden duren, maar gaat ook weer voorbij. Het hoort erbij als je iets zo complex als vioolspelen aan het leren bent.

2. Sla deskundig advies in van diverse (!) bronnen over wat je tegenhoudt.

Haal je informatie niet van één persoon, maar vraag andere deskundigen om hun mening. Zonder dat was ik blijven hangen bij dezelfde docent en had ik de motivatie voor het vioolspelen wellicht helemaal verloren.

3. Verander je les- en/of oefenstrategie.

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Ga eens op een andere manier studeren, in een andere volgorde of met andere manieren van oefenen. Neem eens een ‘second opinion’ les bij een andere docent of volg juist een ensemble les in plaats van individuele les.

4. Studeer meer! (en neem meer les)

Vaak zie ik dat mensen blijven steken, omdat ze met hun huidige intensiteit oefenen en les gewoon niet verder kunnen komen. Wil je je verder ontwikkelen, dan zul je dus meer tijd voor de viool in je agenda vrij moeten maken en meer les moeten nemen.

Soms oefen je en ben je alleen maar bezig terug te komen op je oude niveau in plaats van nieuwe dingen aan het leren. Je zult dan regelmatiger moeten oefenen en wellicht langer moeten oefenen om de aangeleerde techniek solide te maken.

Soms hebben leerlingen zeer onregelmatig les en ben ik in de les meer bezig met dingen corrigeren die tussendoor mis zijn gegaan, dan dat ik ze echt vooruit kan helpen. Wil je naar een hoger niveau, zul je met regelmaat les moeten nemen, zodat je in de ene les écht kunt voortbouwen op de vorige les. In mijn lespraktijk zie ik dat wekelijkse les niet vier keer zo nuttig is als maandelijkse les, maar misschien wel tien keer.

5. Stel een nieuw doel, dat je motiveert

Wat is het droomstuk dat je altijd al wilde spelen? Wil je een concert organiseren voor vrienden en familie? In welk orkest of ensemble zou je willen spelen? Wil je een diploma halen? Stel een doel waar je een fijne tinteling van in je buik krijgt en ga ervoor!

Tot slot…

Sommige mensen vinden een plateau helemaal niet erg… ze zitten in een fijn orkest of ensemble en vinden het wel prima zo. Dat is natuurlijk helemaal goed als jij daar blij mee bent!

Heb je zelf een plateau (gehad) in je spelniveau? Welke tip raakte je het meest? Laat het me weten in een reactie op dit artikel (zie onder)!