viool oefenenOefening baart kunst! Zonder regelmatig oefenen kun je niet viool leren spelen.

We hebben het allemaal vreselijk druk en het oefenen schiet er bij veel mensen snel bij in. In dit artikel help ik je om je oefensessies toch in je drukke bestaan te passen en een goed resultaat te behalen.

Oefen met een duidelijk doel

Weet wat je moet verbeteren en hoe je dat kunt doen. Speel niet zomaar wat, maar probeer iets heel kleins doelgericht te verbeteren. Dit kan een loopje zijn in een stuk, toonvorming of vibrato. Je hoeft vaak niet een heel stuk door te spelen om het te oefenen. Je kunt ook alleen de moeilijke stukjes eruit pakken.

Oefen 5 minuten

Veel mensen vinden het haast onmogelijk om een uur helemaal vrij te maken, zodat ze ongestoord kunnen oefenen. Het moeilijkste is het opbouwen van de routine van dagelijks oefenen. Begin niet bij een uur, maar begin bij 5 minuten. De truc is dat je 5 minuten altijd wel kunt inpassen tussen afspraken of activiteiten door. Als het eenmaal gelukt is dit écht elke dag te doen gedurende minimaal een maand kun je het gaan uitbouwen naar 10 minuten, een kwartier, een half uur enzovoorts.

Deze 5-minuten-regel klinkt een beetje zinloos… wat kun je bereiken in 5 minuten? Sowieso meer dan als je helemaal niet oefent. Daarnaast bouw je hiermee een oefendiscipline op die weer kan bepalen of je het vioolspelen volhoudt of niet.

Oefen tijdens repetities

Bij orkestrepetities zit je weleens te wachten als een andere sectie speelt of als je rust hebt. Ik oefen weleens stil een moeilijk loopje of een lastige streek tussendoor. Voor de linkerhand speel ik dan het loopje zonder strijken. Voor de rechterhand strijk ik een centimeter boven de snaar. Hier heeft niemand last van en deze momentjes van enkele secondes tussendoor zorgen ervoor dat ik thuis mijn orkestpartijen minder hoef te studeren.

Neem les

Zodra mensen geen vioolles meer nemen, zakt de oefendiscipline direct in als een pudding. ‘Geen tijd’ is een gemakkelijk excuus. Als je een les in je agenda ingepland hebt staan, ga je automatisch zoeken naar tijden om te oefenen. Je wilt immers de les goed voorbereid hebben en ook daadwerkelijk een nuttige les hebben. Als leerlingen minder les willen of een tijdje geen les, omdat ze geen tijd hebben om te oefenen, weet ik dat het alleen nog maar minder gaat worden en dat er grote kans is dat ze stoppen.

Tijd of prioriteit?

Bijna al mijn leerlingen en klanten klagen dat ze geen tijd hebben om te oefenen. De gemiddelde Nederlander kijkt meer dan drie uur (!) per dag televisie. Gooi de tv de deur uit en je hebt net zoveel tijd om te studeren als de gemiddelde conservatorium student. Bekijk ook andere aspecten van je leven kritisch. Moet je echt met die vriendin mee om behang uit te zoeken? Moet je echt naar die vergadering? Moet je echt alle hobbies die je hebt aanhouden? Is dat overwerk echt nodig? Kun je niet een uurtje eerder opstaan om te studeren? Iedereen heeft 24 uur per dag… hoe je dat indeelt is een kwestie van prioriteiten. Staat de viool laag op je prioriteitenlijst… dat is prima. Andere dingen in het leven kunnen (of moeten) belangrijker zijn. Maar klaag dan niet dat je de tijd echt niet hebt. Staat de viool hoog op je prioriteitenlijst… dan kun je vast wat schuiven en de tijd vinden.

Wil je beter leren oefenen op je viool, dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in mijn artikel ‘Oefening baart kunst… 5 Tips om maximale resultaten te behalen uit het oefenen’. Klik hier om het te lezen!

Wat is jouw strategie om de viool in je drukke leven te passen? Deel het onderstaand met andere lezers!