Door: Skylar (klik hier om naar zijn website te gaan)

mutes-300-1105_large-300x234Toen ik viool wilde leren spelen ben ik begonnen met een akoestische viool met 4 snaren maar ik miste wat, ook heb ik een elektrische viool in handen gehad.. Nog steeds miste ik wat. Een 5e snaar op een elektrische bridge viool bracht uitkomst, precies wat ik nodig had.

Eenmaal in mijn bezig was hij nog wel te luid, ik zette er een demper op voor 4 snarige violen maar dat was wel gevaarlijk want.. Gevaar dat het zou vallen. Dus ging ik op onderzoek uit.

Er zijn verschillende methodes om je viool te dempen. Knijpers, magneten, ijzeren en rubberen dempers, de iets minder bekende “wire mute” en nog vele anderen. Mijn zoektocht begon met kijken et het beste werkte..

knijperDe knijper  

Een handig ding maar veel dempt hij niet.. Veel effectiever om kleding mee op te hangen.. Als je hem verzwaard met iets is hij wel effectief maar alsnog.. Hij kan in de weg gaan zitten en eraf vallen bij teveel gewicht.. Ik had hem zwaarder gemaakt met magneten maar.. Op een gegeven moment had hij zoiets van oke nu is het genoeg en toen lag hij er ook af dus eigenlijk ben ik hier niet zo’n voorstander van als je een goede demper zoekt.

Afwikkelen van je brug

Uiteindelijk heb ik uit irritatie mijn brug helemaal omwikkelt met een stuk stof en wat plakband zodat het bleef zitten. Ik wilde gewoon kijken wat er zou gebeuren, dit werkte een heeel klein beetje.. Waarom? Nou.. Het stof kwam tegen de snaren aan en dat was niet zo handig.. Dus op naar het volgende plan dan maar? Het werkt trouwens wel maar.. Heel kort en heel weinig.. Bovendien is hij er lastig af te halen… Je zou hem vast kunnen maken op een andere manier zoals met een touwtje maar ook dan is het wat lastig..

magnetMagneten

Ik ben lang bezig geweest met de magneten op hun plek te krijgen, ze moeten precies op de juiste plek zitten en ik heb ze op verschillende maten geprobeerd, adviezen van internet.. En natuurlijk SUPER voorzichtig ivm mijn viool. Maar ook dat was geen succes.. Het dempte niet of amper en ik had het idee dat het niet echt een match was met mijn viool.. Bovendien schoten ze er na even spelen gewoon vanaf alsof de trillingen ze eraf duwden.. Geen succes.

Plastic

Hoe deze heten weet ik niet maar op een gegeven moment kreeg ik een tip om een soort rubberen randjes te gebruiken, je kan het vergelijken met miniatuur rietjes die op je brug geplaatst worden onder je snaar.. Ze zijn er in 3 soorten. Het rietje die je om je snaar schuift, het rietje die je om je snaar kunt drukken (is dus open) en een soort langwerpig stuk dik plastic die je gewoon over het uiteinde van je brug plaatst daar gaan de snaren op. Het geluid dempt iets maar veel heb je er niet aan.. Bovendien gaat het geluid helemaal naar de knoppen.. Jammer maar het proberen waard.

rothnstrument_1De “slide-on” wire mute

Een handige demper, deze heb ik trouwens gewoon in een winkel kunnen testen maar niet gekocht, hij dempte wel goed maar hij kon maar op 2 snaren.. Nou dan koop je er 2 en zijn je 4 snaren gedempt.. Maar mijn 5e snaar kon dus niet worden gedempt en dus was hij hij zo handig voor mij. Hij is echter wel handig voor een 4 snarige viool of als je een 5 snarige viool hebt en deze niet volledig benut (dat je hem als alt viool of als viool gebruikt en niet tegelijk). Die ene snaar die je niet gebruikt hoef je namelijk dan ook niet te dempen..

Ijzeren en rubberen dempers

Ijzeren dempers zijn gevaarlijk voor je brug.. Die kan beschadigen als het houtsoort niet goed is, om die reden heb ik dus eerst onderzoek gedaan naar wat voor houtsoort mijn brug is en of het wel of niet kon, ik ben ook niet verder gegaan dan wat adviezen waren, zo kon ik wel sterker spul kopen maar.. Nee dat gaat gewoon niet. En die rubberen dempers voorkomen dat dan wel maar dan weer valt hij er zo vanaf want hij is te klein, voor 5 snarige viool niet te vinden.. Ik heb er toen 2 gehaald en hem een beetje bijgewerkt zodat hij zou passen maar ook dat.. Was geen succes.

De cello demper

Een rond staafje om je snaar heen, handig als je wilt dempen en het lijkt ook te werken.. Echter 1 probleem.. Eraf halen en erop zetten gaat maar op 1 manier: de snaar loshalen. Niet goed voor je snaren dus.. Het werkt opzich ook om hem dan even vast te zetten aan het begin (je zet hem toch voor de brug erop) maar ook dan hoor je nog dat hij aan het dempen is door zijn gewicht.. Het is wel handig om het demp niveau af te kunnen stellen, hoe strakker hij zit hoe harder hij dempt. Je zou er zelfs een 2e op kunnen plaatsen om het nog wat meer af te dempen.. Maar ook voor mij niet geschikt.

De banjo

banjoNa lang zoeken kwam ik terecht bij dempers voor de banjo. Zo was er een killer demper, eigenlijk net zoiets als de viool demper maar ook een “clamp” demper.. De snaren van de viool zijn niet recht maar in een boogje dus viel die af. Toch zocht ik op dit pad verder om te kijken of het wat zou worden. De killer demper kwam dus nog het dichste bij maar het probleem was.. Hij was van ijzer, bovendien stond er een waarschuwing bij dat je hem moest beveiliging met een broodklemmetje, anders kon hij er misschien af vallen.. Op zich vind ik dat geen probleem maar mijn zoektocht gaat verder.. Het liefst wil ik er 1 die van rubber is en niet van ijzer..

53937-148319272010Het zelfgemaakte dempertje

Het zelfmaken van een demper is vrij simpel. Je haalt een goede stevige gum (ja zo’n potlood gum) en knipt daar delen uit waar je snaren komen. Vervolgens zet je het op je snaren. Het dempt wel maar je demper slijt wel weg onder de scherpe snaren die in de gum snijden, door dit snijden komt er soms ook gumsel los wat weer aan je snaren gaat zitten. Het is beter dan geen demper maar voor alsnog.. Niet ideaal! Het kan ook met een hockey puck maar daar wens ik je wel veel succes mee want die zijn ontzettend hard..

kneedgumDe kneedgum

Poging 2 is de kneedgum. Je maakt eigenlijk een spaghettie sliert van het gummetje, dik maar lang genoeg om alle snaren te dempen. Je plaatst dit boven op je snaren op je brug en het dempt, het dempt ook goed. Het nadeel is dat het bij elk gebruik opnieuw gevormt moet worden, het voordeel ervan is dat het op verschillende instrumenten te gebruiken is en vrij makkelijk is om het te vervormen. Tot nu toe is dit nog de beste oplossing zover ik ze heb gevonden.. Echter wens ik nog steeds gewoon een ijzeren demper te hebben, je hoort namelijk wel nadelen in het geluid van de kneedgum demper.

Door: Skylar (klik hier om naar zijn website te gaan)