De E-snaar is voor veel violisten een drama: fluiten, piepen, krassen, knappen, schel klinken en noem maar op.

Het is weer koud buiten, dus de E-snaren beginnen weer meer de fluiten dan normaal.

Veel violisten experimenteren eindeloos met E-snaren voordat ze iets gevonden hebben wat ‘werkt’.

Is het niet raar dat er vrij weinig ontwikkeling is geweest in die E-snaar de afgelopen 100 jaar?

Zoals je misschien weet volg ik de nieuwe ontwikkelingen in strijkinstrumenten en toebehoren op de voet.

Ik vind het enorm interessant om nieuwe dingen op strijkgebied uit te proberen. Jaja, voor klanten en vioolleerlingen natuurlijk! (en een klein stukje eigenbelang)

Ik stimuleer graag innovaties en verbind me aan bedrijven en personen die hierin bezig zijn.

Warchal, een kleine Slowaakse snarendraaier, maakt al jaren de snaren de ik op vrijwel alle instrumenten bij Zlata Strijkinstrumenten zet. Ook mijn eigen viool is uitgerust met Warchal snaren. Dat vind ik tot nu toe een heel prettig merk: hoge kwaliteit, duurzaam en betaalbaar.

Ik heb gecorrespondeerd met de eigenaar, Bohdan Warchal, over mijn E-snaar die heel af en toe niet aansprak. Hij heeft me wat tips gegeven en uitgebreide uitleg, maar ik wist niet dat ze ondertussen in het geheim iets totaal nieuws aan het uitvinden waren. Hoera!

Erg blij ben ik met Warchal’s NIEUWE Amber E-snaar!

Ik gebruik deze snaar al enige tijd op mijn eigen viool en heb al aardig wat klanten van hun kras/piep/fluit-probleem af geholpen door ze deze snaar aan te raden.

De snaar heeft een spiraal (zie foto), die helemaal recht wordt bij het spannen van de snaar. De spiraal is gedraaid in het gebied tussen kam en toets. Het is heel apart! (waarschuwing: doe dit draaien niet na met andere types snaren!!!)

Het probleem met reguliere E-snaren is dat de spanning relatief hoog is, waardoor ze minder makkelijk aanspreken. Dit resulteert in fluiten, piepen of krassen en over de gehele levensduur een scherpe en felle klank. Er is een groot contrast met de G, D en A-snaar, wat erg vervelend is bij het spelen.

Deze nieuwe generatie Amber E-snaar is zo ontwikkeld dat hij een zeer lage spanning heeft over de lengte. Warchal heeft een patent ontwikkeld om de elasticiteit van de E-snaar te verbeteren, waardoor deze beter past bij een G, D, en A snaar met een synthetische kern of darmsnaren.

Het resultaat is dat deze E-snaar niet fluit en warm klinkt… zelfs bij dubbelgrepen en akkoorden!

Kenmerken van de Warchal Amber E-snaar:

  • Groter dynamisch bereik: al het geluid wat de snaar produceert wordt omgezet in een mooie klank, niet in irritante bijgeluiden of boventonen (mooiere klank, minder gezeur)
  • Warmere klank, waardoor de E-snaar beter past bij je G, D en A snaren en het contrast met de E-snaar kleiner is
  • Minder spanning, maar wel meer klank
  • De snaar voelt soepeler onder je vingers en de intonatie is preciezer, doordat de toon niet verhoogd wordt als de snaar op de toets wordt gedrukt
  • Geen naar gefluit of andere rare bijgeluiden! Hoera!!!

Inmiddels is Warchal nog iets verder gegaan en hebben ze een complete set Amber snaren ontwikkeld. Deze set is ontwikkeld om de positieve kenmerken te hebben van darmsnaren: een warme en rijke klank met kern. De negatieve kenmerken van darmsnaren, zoals een korte levensduur en het snel veranderen van stemming, hebben deze vegetarische snaren niet.

Je hebt dus de voordelen van moderne snaren EN de voordelen van darmsnaren. Dit is te danken aan W-Core, een nieuw kernmateriaal wat ontwikkeld is door Warchal.

Warchal heeft het razend druk met het produceren van deze snaren. Er is een enorme vraag en de reacties van klanten en reviews op internet zijn zeer lovend.

Misschien zitten je snaren al langer dan een jaar op je viool en is het sowieso tijd om ze te vervangen. Anders gaan ze achteruit in klank en wordt de intonatie onnauwkeurig: de snaar gaat waggelen (nee, een valse noot ligt niet ALTIJD aan jezelf).

Lijkt het je interessant om iets nieuws uit te proberen?