Love Music ConceptGoed viool leren spelen is een hele lange reis.

Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken.

Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

Nu ik 10 jaar lesgeef en een winkel run heb ik honderden leerlingen en klanten voorbij zien komen. Het interessante hieraan is dat ik inmiddels aardig kan voorspellen hoe het iemand vergaat als hij voor een bepaald pad kiest. Ik laat even een aantal factoren de revue passeren.

1. Ben je bereid het vioolspelen een serieuze kans te geven?

Sommige mensen stoppen na een paar weken proberen. Zelfs het grootste viooltalent zal na een paar weken zonder les niet door hebben wat het vioolspelen inhoudt en of het iets voor hem is.

Het kost nu eenmaal wat tijd en moeite om vioolspelen serieus een kans te geven. Dit houdt in les nemen, veel oefenen en je hieraan voor langere tijd aan verbinden. Bij voorkeur betekent langere tijd een jaar, maar drie maanden is wel het minimum.

Als je korter dan dat bezig bent heb je een beeld van het begin (houding etc), maar niet een beeld wat vioolspelen inhoudt en hoe ‘het’ nu echt is. Je hebt de viool dan geen eerlijke kans gegeven.

2. Kijk je uit naar de les of zie je er tegenop?

Word je ’s morgens wakker en denk je ‘ah, leuk, vanmiddag heb ik weer vioolles’ of begin je de dag met het verzinnen van smoesjes waarom je de les zou kunnen afzeggen?

Kijk je uit naar de les of is het een verplichting? 

Natuurlijk kan een docent je motivatie maken of breken. Het is dus ook belangrijk een docent te kiezen waar je een klik mee hebt en wiens stijl je aanspreekt.

3. Zet je dingen aan de kant voor vioolspelen of gebruik je die dingen als excuus waarom je niet hebt gestudeerd?

Voor de jongere lezers: Vioolspelen is geen excuus om je huiswerk niet te maken. Zelfs als je je beroep wilt maken van de viool heb je nog steeds je middelbare school diploma nodig om toegelaten te worden tot een conservatorium of andere muziekopleiding.

Heeft vioolspelen je prioriteit?

Of speel je alleen viool als je heel toevallig tijd over hebt?

Zet je dingen aan de kant om viool te spelen of zet je het vioolspelen aan de kant om andere dingen te doen?

Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben.

Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor.

De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.

4. Hou je van oefenen of is het noodzakelijk kwaad om je doel te bereiken?

De meeste violisten die op lange termijn met plezier en goed resultaat spelen, zijn mensen die oefenen heerlijk vinden.

Oefen je uitsluitend op discipline en ‘moeten’? Dan is de kans groot dat dit een keer breekt en je stopt.

Zelfs concertviolisten die meerdere concerten per week spelen, spenderen de meeste tijd met hun viool in de oefenruimte.

90% van de tijd of meer dat je ‘iets’ met je viool doet ben je aan het studeren.

Als je oprecht kunt genieten van het oefenen, is het gemakkelijk om vol te houden en mooie resultaten te bereiken.

5. Investeer je tijd, energie, moeite en geld in je spel?

When you are interested, you do what’s convenient.

When you are committed, you do what it takes.

Met een volle lespraktijk word ik meerdere keren per week (of per dag) geconfronteerd met ‘redenen’ waarom iemand niet heeft gestudeerd. Meestal heeft dit te maken met prioriteit.

Natuurlijk is het helemaal aan jezelf hoe belangrijk je vioolspelen vindt, maar om resultaat te krijgen dien je uren te maken. Je viool is niet gevoelig voor smoesjes ;).

Dat geldt ook voor het aanschaffen van een goed instrument, het nemen van les en de drive die je hebt tijdens het studeren.

Ik heb gespeeld in mijn auto… studeer nog uren na een lange werkdag… heb menig dubbeltje omgekeerd voor goed materiaal en studeer ook als ik druk ben, pijn heb, moe ben, even geen zin heb etc.

Als je het ECHT wilt is er altijd een weg te vinden. Al kan die weg misschien een beetje hobbelig zijn en rare bochten hebben.

6. Overzie je waar je aan begonnen bent? Zijn je verwachtingen realistisch?

Het is mooi als je streeft naar grote resultaten, maar je moet wel realistisch zijn.

Weet je wat er voor nodig is om je resultaten te bereiken? Heb je het er echt voor over?

Sommige mensen verwachten van alles in de eerste weken… zo werkt het niet.

Every level a new devil.

7. Wat motiveert je? Het spelen zelf of dingen eromheen?

Soms zien mensen zich vooral in een mooie jurk voor een orkest staan en applaus in ontvangst nemen.

Gaat het je echt om liefde voor het vioolspelen zelf?

In een boek over muziekles geven las ik eens dat maar 30% van de leerlingen echt op muziekles zitten omdat ze muziek willen maken. Voor veel leerlingen geldt dat ze de persoonlijke aandacht van de docent prettig vinden. Daarnaast spelen dingen als status, verstrooiing, sociale omgeving etc een rol.

Natuurlijk maakt het helemaal niets uit wat je motiveert. Wel is het handig om te weten, omdat je je ervaringen daarop kunt aanpassen.

8. Heb je algemene interesse in muziek?

Hoppa… daar is dan de open deur! Natuurlijk houden mensen met oprechte interesse in muziek en die veel kunnen genieten van muziek het vioolspelen langer vol. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die vooral het technische aspect van vioolspelen interessant vinden en die niet eens zo muzikaal bewogen zijn. Het is natuurlijk allemaal goed.

Conclusie

Dit artikel is absoluut niet bedoeld om te schiften. Het is enkel bedoeld om mensen inzicht te geven in wat voor keuzes ervoor zorgen dat je het vioolspelen vermoedelijk volhoudt. Er zijn genoeg uitzonderingen op de regel en mensen veranderen ook gedurende de reis.

Wat ik men name over wil brengen met dit artikel is dat het voor iedereen met liefde voor de muziek of de viool mogelijk is. Het worstelen en het investeren van veel tijd en energie hoort erbij. Het hoort er ook bij dat de weg lang is. Het gaat voor niemand vanzelf. Als je dat er allemaal voor over hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Wat zijn jou ervaringen? Zijn er dingen die je gaat veranderen naar aanleiding van dit artikel? Deel ze in het commentaar onderaan dit artikel.