Stel… je voelt je helemaal aangetrokken tot een elektrische viool, cello of contrabas. Moet je dan beginnen met een akoestisch instrument? Zou je het niet kunnen leren op een elektrisch instrument? Zijn de technieken anders?

Beginnen op een elektrisch instrument kan! Als je het maar verantwoord doet…

Voordelen van een elektrisch instrument:

  • Gemakkelijk en goed te versterken
  • Relatief voordelig, door minder handwerk
  • Mogelijkheid om stil te studeren, dus musiceren wanneer je maar wilt
  • Hippe uitstraling
  • Beter te combineren in een band met andere elektrische instrumenten
  • Gemakkelijk op te nemen
Zijn er verschillen in spel techniek? Speelt een elektrische viool, cello of contrabas anders? Elektrische instrumenten zien er vaak heel anders uit dan akoestische instrumenten. Ze worden in de meest uiteenlopende vormen te kleuren gemaakt. Wat je wellicht zal verbazen is dat ze technisch hetzelfde spelen als een akoestische instrument. Het is ook gemakkelijk om heen en weer over te stappen van akoestisch naar elektrisch en weer terug.
 
Het grootste verschil is dat een elektrisch instrument meestal geen of een beperkte klankkast heeft en dat de versterker als een klankkast werkt. Je hoort het geluid dus uit de versterker een eindje verderop in plaats van direct onder je kin. Door de elektronica en het feit dat er massief hout wordt gebruikt is een elektrisch instrument vaak wat zwaarder. Het merk Bridge maakt de klankkast van kevlar composiet, waardoor ze weer wel hetzelfde gewicht hebben als een akoestisch strijkinstrument.
Hiernaast zijn er een aantal individuele verschillen. Bijvoorbeeld de NS Design WAV elektrische viool, met een heel eigen systeem van kinsteun en schoudersteun. Bijvoorbeeld een smalle inklapbare elektrische cello, die je op een geheel andere manier tussen je knieën moet houden. De Bridge elektrische violen en celli benaderen nog het meest het akoestische gevoel.
Wat moet je overwegen als je wilt beginnen op een elektrisch instrument? Allereerst wil ik aangeven dat het wel degelijk mogelijk is goed te leren spelen op een elektrische viool, cello of contrabas. Wel is het verstandig een aantal voor en nadelen in overweging te nemen voordat je beslist.
  • Bij een elektrisch instrument worden elektronisch kleine krasjes en foutjes weggepoetst. Heerlijk ontspannen beginnen dus, minder ‘in gevecht’ met het instrument, maar overstappen naar akoestisch kan lastig zijn.
  • Een elektrisch instrument klinkt zo hard of zo zacht als je wilt. Zuiverheid is lastiger te beoordelen als een toon wat zachter klinkt. Als je je elektrische strijkinstrument altijd zacht afstelt, kun je dus dingen gaan missen.
  • Het is moeilijker over te stappen van elektrisch naar akoestisch dan van akoestisch naar elektrisch
  • Als je alleen elektrisch blijft spelen is het niet erg dat je spel niet goed uit de verf zou komen op akoestisch. Je zou een elektrische viool, cello of contrabas als aparte eigen instrumenten kunnen zien ten opzichte van hun akoestische ‘broertjes en zusjes’
Hoe begin ik op een verantwoorde manier met het spelen op een elektrische viool, cello of contrabas? Zoals ik zei: Beginnen op een elektrisch instrument kan! Als je het maar verantwoord doet… Hoe doe je dat dan?
  • Of je nu op de koptelefoon of de versterker speelt… stel je elektrische viool, cello of contrabas niet te zacht af. Je wordt misschien met al je krasjes, kraakjes en onzuiverheden geconfronteerd, maar dit geeft je de gelegenheid ze te corrigeren
  • Speel ook eens af en toe op een akoestisch instrument ter afwisseling, huur eventueel tijdelijk een akoestisch instrument of leen er één van iemand
  • Neem les van een docent met ervaring met elektrische instrumenten
  • Geluid vervormen is erg leuk, maar speel ook eens zonder vervormingen
  • Wil je ook akoestisch ernaast spelen of in de toekomst akoestisch gaan spelen? Er zijn elektrische instrumenten die juist helemaal niet of juist wel op een akoestisch instrument lijken. Wil je je niet beperken tot een elektrisch instrument, neem dan een elektrisch instrument wat akoestisch aanvoelt, zoals bijvoorbeeld het merk Bridge