Alle succesvolle musici hebben gemeen dat ze enorm veel studeren. Oefening baart kunst. Veel mensen die stoppen met het bespelen van een muziekinstrument, hebben de discipline niet kunnen opbrengen om genoeg te studeren. Voor het mooi leren spelen van een muziekinstrument, zul je jarenlang vele uren moeten studeren. Dat is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk.

Veel mensen zeggen een druk bestaan en geen tijd te hebben. Het is de geest van deze tijd dat alles ‘on demand’ is. Mooi viool leren spelen is niet ‘on demand’, maar kost veel moeite. Je krijgt niets cadeau. Je zult ook af en toe een dip of een dood punt hebben, waar je doorheen moet. Je kunt je voorstellen dat dit één van de vele redenen is waarom het bespelen van een muziekinstrument een grote bijdrage is aan je persoonlijke ontwikkeling.

Iedereen heeft evenveel tijd, namelijk 24 uur in een dag. De vraag is dus niet of je tijd hebt voor een muziekinstrument, maar prioriteit. Het bespelen van een muziekinstrument is een bijzondere en leerzame ervaring, die veel verder gaat dan het instrument en muziek maken op zich. Ikzelf vind het zeer de moeite waard daar ‘prioritijd’ voor vrij te maken.

Bouw musiceren in in je dagelijkse routine. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: ‘als je tijd hebt om twee keer per dag je tanden te poetsen, heb je ook tijd om viool te spelen’. Het belangrijkste in het begin is om elke dag iets te doen. Het maakt dan nog niet zo heel veel uit hoeveel tijd. Ga dus niet één keer per week twee uur studeren, maar probeer elke dag 15 minuten te studeren.

Neem een vast moment om te studeren. Er is altijd een excuus te vinden om niet te studeren. Heb je moeite om elke dag een juist moment te vinden? Bepaal een vast moment waarop je studeert. Bijvoorbeeld als je thuis komt van je werk voordat je iets anders doet wat je kan afleiden. Bijvoorbeeld in het weekend voor je ontbijt, beloon jezelf dan met een lekker ontbijt.

Waarom 15 minuten per dag en niet meer? 15 minuten is makkelijk in je schema in te passen. Je gaat er niet tegenop zien. Ook studeer je niet te veel, waardoor je de volgende dag geneigd kunt zijn het over te slaan. Ga pas langer studeren als het je gelukt is om het musiceren in je dagelijkse routine in te bouwen. Het routineren is het moeilijkst. Als je het leuk vindt om te spelen, ga je vanzelf langer spelen per sessie.

Musiceer niet met tegenzin. Waarschijnlijk ben je vooral met het bespelen van een muziekinstrument begonnen omdat je het leuk vindt. Heb je een dag echt geen puf, probeer dan je instrument heel even op te pakken. Dat kan je inspireren om verder te gaan. Heb je dan echter nog steeds geen puf, sta jezelf toe een dagje over te slaan. Komt dit te vaak voor? Zoek dan naar een nieuwe impuls: een nieuw leuk muziekboek, improvisatie, een les bij een andere docent of een ander instrument (elektrisch?)