Dit artikel is voor jou bestemd als:

  • Je overweegt een viool te kopen of dit al gedaan hebt
  • Geen vioolles of slechts enkele lessen hebt gehad
  • Aan de slag wilt met je nieuwe instrument

Ontstemd?

Normaliter stemt een violist(e) zijn/haar viool voor dat hij/zij begint met spelen, elke dag vaak. Soms wordt de viool tussen het spelen door nog gestemd. Tijdens het transport van de winkel naar je huis zal je nieuwe viool waarschijnlijk ontstemd raken. Ook is de viool voorzien van nieuwe snaren, waar nog enige rek in zit. Na enkele dagen stabiliseren de snaren zich en worden ze stemvaster.

Klik hier om te lezen hoe je moet stemmen.

Complete set

In de koffer vind je een strijkstok, een viool, een schoudersteun en een blokje hars. Bij een elektrische of silent viool zijn ook een koptelefoon en een kabel ingesloten.

4 stappen voordat je viool gaat spelen:

  1. Span de strijkstok (lees hieronder hoe je dat moet doen)
  2. Hars je strijkstok (beweeg de hars over het haar van de strijkstok)
  3. Plaats de schoudersteun
  4. Stem de viool met een stemvork of stemapparaat

Strijkstok spannen

Een strijkstok heet in het Engels niet voor niets ‘bow’. In elke strijkstok zit een lichte kromming. In het midden van de strijkstok zitten de haren dichter bij het hout dan aan het begin en aan het einde van de strijkstok. Dit dient zowel ontspannen als gespannen het geval te zijn.

Als je strijkstok niet bespeeld wordt, dient deze ontspannen te zijn, zoals die is als je het pakketje thuis ontvangt. Als je de stok altijd gespannen laat, zal de levensduur een heel stuk korter zijn.

Het aanspannen van de stok doe je met de schroef. De schroef is het knopje aan de achterkant van de stok bij de slof (waar je de stok vasthoudt). Je draait de schroef rechtsom om de stok aan te spannen en linksom om de stok te ontspannen.

3 tips om de levensduur van je vioolset te verlengen

  1. Stemmen doe je van laag naar hoog. Stem nooit te hoog, anders kan de snaar verzwakken of zelfs knappen.
  2. Span je strijkstok niet te strak. In het midden moet je gemakkelijk het haar tegen het hout kunnen drukken. In het midden moet het haar dichter bij het hout zitten dan op de rest van de strijkstok.
  3. De schoudersteun schuif je op de viool. Als je de pootjes van de schoudersteun op de viool drukt, dan kun je de randen van de viool beschadigen.