De voorraad pernambuco raakt op wegens het kapverbod, waardoor houten strijkstokken steeds een slechtere prijs/kwaliteit verhouding krijgen.

Net als bij tennis rackets is carbon fiber in veel gevallen een beter alternatief voor hout. Op een goedkopere en betrouwbaardere manier kunnen goede eigenschappen aan strijkstokken toegekend worden.

Er bestaan nogal wat mythes over carbon fiber strijkstokken en die ontkracht ik in dit artikel om je zo de informatie te geven die je nodig hebt om je ideale strijkstok te selecteren.

Sommige violisten hebben iets tegen carbon, omdat ze tientallen jaren geleden één van de eerste goedkope fiberglass stokken hebben geprobeerd. Dat is alsof je alle houten strijkstokken afschrijft, omdat je ooit een slechte goedkope strijkstok hebt geprobeerd. Tijd voor een update!

Mythe 1: Carbon fiber strijkstokken zijn er alleen in goedkope kwaliteit uit China

Net als met houten strijkstokken zijn er van carbon fiber strijkstokken diverse prijsklassen en kwaliteiten. De ene carbon strijkstok is de andere niet.

Carbon strijkstokken zijn er vanaf eenvoudige voordelige strijkstokken voor beginners (zoals de Allegro strijkstok uit mijn eigen lijn) tot en met high tech carbon strijkstokken uit de hogere lijnen van het Duitse merk Arcus voor concertviolisten en alles ertussenin.

Sommige carbon fiber strijkstokken worden massaal geproduceerd in China, maar in de werkplaats van Arcus in Duitsland komt er juist heel veel handwerk aan te pas (meer dan bij veel handgemaakte houten strijkstokken). Het Amerikaanse merk Codabow is ook een bekende speler op de markt.

Mythe 2: Carbon fiber strijkstokken passen bij elektrische viool en moderne muziek

Ondanks dat een carbon fiber strijkstok er iets anders uitziet (vaak zwart of grijs en soms een ander ontwerp), zijn ze zeker niet speciaal voor moderne muziek of voor elektrische viool.

Heel veel mensen die elektrische viool spelen, spelen met een houten strijkstok. Tussen de reviews van Arcus carbon strijkstokken zitten grotendeels professionele klassieke musici (klik hier).

Er is geen reden (behalve de looks) om voor een elektrische viool voor een carbon stok te kiezen en bij een akoestische viool voor hout. Kies een strijkstok die past bij jou, jouw spel en jouw instrument.

Wat betreft de muziekstijl moet je strijkstok hier natuurlijk op aansluiten. De Arcus strijkstokken zijn hier het meest geschikt voor, omdat ze het beste van twee werelden zijn tussen de barokstok en een moderne stok.

Mythe 3: Tussen carbon strijkstokken en houten strijkstokken zit weinig verschil

Ja en nee… Het klopt dat carbon fiber strijkstokken doorgaans naar het model van de ‘moderne’ strijkstok worden gemaakt dat rond het jaar 1800 door ene meneer Tourte is uitgevonden. Wel bieden ze als voordeel dat ze vaak lichter en stijver zijn en dat ze een betere prijs/kwaliteit verhouding hebben.

Het enige merk in carbon fiber strijkstokken die écht innovatief zijn en een eigen ontwerp hebben gemaakt dat past bij de huidige set up van de viool, is het Duitse merk Arcus. Klik hier om meer te lezen.

Mythe 4: Carbon fiber strijkstokken klinken heel anders

Ja en nee… door de combinatie van stijfheid en lichtheid die met een houten strijkstok niet mogelijk is en het feit dat een carbon strijkstok hol is, is de klank bij een zeer goede kwaliteit carbon strijkstok meestal rijker aan boventonen, helderder en cleaner. Het verschilt echter per merk en type carbon fiber strijkstok en het is ook zeer afhankelijk van je instrument en je spel. Neem dus de tijd om een strijkstok te kiezen die bij jou en jouw viool past!

Mythe 5: Carbon fiber strijkstokken hebben geen karakter

Bij het ontkrachten van de eerdere mythes is wel duidelijk geworden, dat er zowel qua carbon strijkstokken als qua houten strijkstokken talloze verschillende kwaliteiten, soorten, merken en types bestaan.

Persoonlijk heb ik een Arcus carbon fiber strijkstok juist omdat ik deze pittiger en levendiger vind dan de houten strijkstokken die ik in mijn carrière tegen ben gekomen. Ik heb een veel directere respons en heb het idee dat de strijkstok veel meer voor mij doet. Mijn strijkstok heeft het karakter van een Ferrari, haha!

Zelfs binnen het assortiment van Arcus zijn er strijkstokken die ik niet zou willen en die ik fantastisch vindt. Dan hebben we het alleen nog maar over één merk. In carbon fiber strijkstokken zijn er net zo goed verschillen in karakter als in houten strijkstokken.

Conclusie

Zowel over carbon fiber strijkstokken als over houten strijkstokken vallen weinig algemene dingen te zeggen, omdat elke strijkstok weer anders is. Je kunt niet één strijkstok proberen en dan iets algemeens zeggen.

Het selecteren van je ideale strijkstok kan erg lastig zijn, omdat het bij elk loopje en elke techniek weer anders lijkt te zijn. Iemand anders kan het niet voor je uitzoeken, want het is misschien nog wel persoonlijker en belangrijker dan het selecteren van een viool.