Wie goede resultaten wil behalen op de viool, altviool of cello zal les moeten nemen.

Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.

Les nemen scheelt heel veel omwegen op een weg die toch al erg lang is.

Les nemen inspireert, motiveert en is simpelweg onmisbaar.

De viool, altviool en cello zijn zeker in het begin misschien wel de meest complexe en sensitieve instrumenten. Goede begeleiding laat je optimaal genieten van je instrument.

In dit artikel beantwoord ik de meestgestelde vragen over les, zonder daarin volledig te zijn (er zijn boeken vol te schrijven en geschreven over vioolles).

Natuurlijk verschilt er erg veel tussen verschillende muziekscholen en docenten. Ik spreek hier uit eigen opleiding, kennis en ervaring… natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome en is geen waarheid asboluut. Dit artikel is alleen geschreven om jou zo goed mogelijk te dienen.

Mocht je een vraag hebben die niet wordt beantwoord, aarzel dan niet om mij te mailen op info@vioolspelen.nl

Ik noem de les in dit artikel vioolles, maar je kunt hiervoor net zo makkelijk altvioolles of celloles lezen. Het is om de leesbaarheid te bevorderen, niet om de altviolisten en cellisten te negeren… dit artikel is net zo goed voor hen bedoeld :).

VRAAG: Waar vind je een viooldocent en hoe kies je een docent?

Je kunt met een docent in contact komen via de muziekschool of via een privé praktijk. Lees ook eens dit artikel waarin ik tips geef hoe je je ideale docent vindt: [Artikel] 5 tips om je ideale docent te vinden

VRAAG: Moet je voorkennis hebben, zoals noten kunnen lezen?

De meeste docenten nemen ook blanco beginners aan (kinderen én volwassenen) en leren je alles wat nodig is rondom muziek en het bespelen van je instrument.

In de vioolles komt niet alleen het leren vioolspelen aan bod, maar ook muziektheorie, gehoortraining en muziekgeschiedenis. De balans hierin verschilt per docent en hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke interesse en voorkeur.

VRAAG: Moet je bij de eerste les al een viool hebben?

Bij de meeste docenten kun je verwachten dat je in de eerste les al met de viool aan de slag gaat. Je haalt dus het meeste uit je les als je meteen al over een goed bespeelbaar en klinkend instrument beschikt. Denk ook aan alle toebehoren die je nodig hebt.

VRAAG: Muziekschool of privé praktijk?

De voordelen van een privé praktijk zijn vaak dat het iets goedkoper is, de lestijden en het lescontract flexibelere zijn en dat je verzekerd bent van welke docent je les krijgt.

De voordelen van een muziekschool zijn vaak dat je deel kunt nemen aan orkestjes, makkelijk in contact komt met mede-strijkers en mede-muzikanten, makkelijk samenspelclubjes kunt maken en er vaak kant-en-klare cursussen zijn.

Natuurlijk is de ene muziekschool of privépraktijk de andere niet. Ik raad aan om altijd een aantal proeflessen te volgen op verschillende plekken, de voorwaarden te onderzoeken en dan een keuze te maken.

VRAAG: Vanaf welke leeftijd kan men beginnen met vioolles?

Violen, altviolen en celli zijn er in alle maten, ook voor de allerkleinsten. Het voordeel van een strijkinstrument is dat men het al vanaf zeer jonge leeftijd kan leren. Er zijn zelfs violisten die op drie- of zelfs tweejarige leeftijd zijn begonnen.

Leerpsychologisch gezien is het het beste (en meest gebruikelijke) om tussen de zes en negen jaar oud te beginnen met formele instrumentale les. Bij jongere kinderen raad ik aan een aantal proeflessen te volgen om te kijken hoe het gaat of te beginnen met ‘Muziek op schoot’, ‘Algemene Muzikale Vorming’ of iets dergelijks.

VRAAG: Tot welke leeftijd kan men beginnen met vioolspelen?

Op elke leeftijd kun je beginnen met vioolspelen, ook als je volwassen bent of misschien zelfs al gepensioneerd bent. Muziek kun je zien als een taal: ook al wordt het niet je moedertaal, op latere leeftijd kun je prima een taal leren spreken, lezen en schrijven.

VRAAG: Wat leer je in de eerste vioollessen?

In de moderne muziekles wordt er meestal even gewacht met het lezen van noten en wordt er ‘auditief’ gewerkt: op het gehoor. Bij de eerste vioollessen leer je de vioolhouding, strijkstokhouding, met goede klank leren strijken en daarna ga je aan de slag met vingerzettingen. Dit wordt vergezeld met ritmische en tonale training, muzikale spelletjes en soms motorische oefeningen. Elke docent doet het weer net iets anders.

VRAAG: Wat kun je na 1 jaar vioolles verwachten?

Met gemiddeld talent kun je na 1 jaar wekelijkse les en dagelijkse oefening verwachten dat je:

  • Met een mooie klank kunt strijken
  • Diverse vingerzettingen kent
  • Noten kunt lezen
  • Een eerste beginnersboek uit hebt
  • Je eerste vioolconcertje speelt
  • Kinderliedjes en eenvoudige popliedjes kunt spelen

Individueel resultaat is natuurlijk geheel afhankelijk van je talent, doorzettingsvermogen en andere invloedsfactoren.

VRAAG: Wat kost een vioolles?

De meeste individuele vioollessen kosten rond de € 40 per uur afhankelijk van waar je les neemt, wie je docent is en voor hoeveel lessen je je vast moet leggen. Duolessen of groepslessen zijn meestal goedkoper. Ook is het mogelijk stagelessen te krijgen van conservatoriumstudenten.

Bespaar niet op les! Een docent die echt bij jou past en jouw taal spreekt kan je in 1 les meer leren dan een docent die niet bij je past in 10 lessen. De duur en de kosten van de les zeggen dus weinig over wat je daadwerkelijk leert en welk resultaat je boekt.

VRAAG: Wanneer is een docent lesbevoegd of gediplomeerd?

Muziekdocent is een vrij beroep en iedereen mag lesgeven. Wel zijn er diploma’s en muziekvakopleidingen.

Iemand die viooldocent wil worden studeert ‘hoofdvak viool’ aan het conservatorium of een muziekvakopleider (HBO-opleiding) en ontvangt daar de Bachelor of Music (vroeger: Docerend Musicus of B) of de Master of Music (vroeger: Uitvoerend Musicus of C).

Daarnaast zijn er docenten die de opleiding ‘schoolmuziek’ of ‘Docent Muziek’ hebben afgerond, wat een meer algemene muzikale HBO-opleiding is die aan diverse conservatoria wordt gegeven.

Iemand die ‘hoofdvak viool’ heeft gestudeerd kan niet automatisch ook altvioolles of celloles geven (en andersom)… dit zijn aparte opleidingen.

VRAAG: Kun je online viool leren spelen?

Ja, zeker! Er zijn twee vormen (ik link hierbij naar eigen voorbeelden):

Een e-cursus of video cursus… hierbij krijg je de informatie voorgeschoteld in de vorm van tekst en/of video’s en dien je daar zelf wat mee te doen. Hiermee kun je dus wat kennis opdoen, zelf aan de slag gaan en/of dit combineren met live vioolles.
Vioolles via Skype: hierbij kun je elkaar live zien en horen, waardoor deze vorm het meest in de buurt komt bij en ook alle voordelen biedt van een ‘gewone’ les. Het enige nadeel is dat je elkaar niet kunt aanraken.
 

Wil je verder lezen? Hier vind je meer informatieve artikelen over vioolles: