Voldoet je huidige viool, altviool of cello niet (meer) aan je eisen?

Zit je instrument je in de weg om je muzikale doelen te bereiken?

Oriënteer je je op een ander beter instrument?

Dat is niet altijd nodig…

Beleef meer plezier van dezelfde viool, altviool of cello!

Soms kun je maar beter geen ander instrument kopen…

Regelmatig komen klanten mijn winkel in, omdat ze op zoek zijn naar een vervangende viool, altviool of cello. Ze zijn hun huidige instrument om wat voor reden dan ook zat of het voldoet niet meer aan hun veranderde eisen.

Je eisen kunnen veranderen doordat je spelniveau stijgt of je andere dingen met je instrument gaat doen: samenspelen in andere formaties, het spelen van andere muziekstijlen, optreden etc.

Mijn doel is om een klant zo goed mogelijk te helpen en dat betekent niet altijd dat ik die klant dan zo snel mogelijk een ander instrument verkoop. Misschien gooi ik hiermee mijn eigen ruiten in, maar ik kijk altijd of er een makkelijkere/betere/goedkopere oplossing is voor het probleem wat de klant ervaart.

Vaak kun je met wat kleinere of grotere aanpassingen aan je instrument of toebehoren je doel bereiken op een manier die minder rigoureus en minder kostbaar is dan het vervangen van je instrument. In dit artikel geef ik een aantal voorbeelden en tips hoe je dit zelf kunt doen.

Klinkt je instrument niet zoals je zou willen?

Mis je een bepaalde rijkheid of diepte in de klank? Kamp je met een te scherpe E-snaar? Deze problemen zijn vaak op te lossen door je snaren te vervangen. Sowieso kan het zijn dat je huidige snaren oud en versleten zijn als ze ouder zijn dan 1 jaar (soms zelfs eerder). Daarnaast kan het zijn dat je niet het ideale type snaar op je instrument hebt voor jouw spel en klankideaal.

[Artikel] Nooit meer een fluitende E-snaar!

[Artikel] Raak de juiste snaar!

Een strijkstok bepaalt voor een zeer belangrijk deel de klank van je instrument. Als je een strijkinstrument met een zanger vergelijkt is het instrument de longen en is de strijkstok de stem en de mond. Vaak kies je in het begin voor een mooi klinkend instrument en een redelijke strijkstok. Naarmate je spel vordert, wordt een strijkstok steeds belangrijker. Denk ook eens aan een extreem lichte Arcus strijkstok!

[Artikel] Hoe vind je je ideale strijkstok?

[Artikel] Minder moeite, mooiere klank

Is je instrument wel goed afgesteld? De afwerking en afstelling van een instrument is van grote invloed op de klank. In deze video serie kun je zien waar een goed instrument aan moet voldoen.

[Video serie] 6 essentials for a playable and payable violin, viola or cello (Engelstalig)

[Artikel] 5 Essentiële kenmerken van een goede viool, altviool, cello of contrabas

Is je instrument wel ingespeeld? Heb je je instrument net nieuw of heb je je instrument erg lang niet bespeeld? Speel eens een weekje intensief op het instrument en observeer of de klank verandert. Het inspelen van een instrument of het ‘wakker maken’ van een instrument kan ook gedaan worden met een apparaat, zoals de Awakener.

Denk je dat het mogelijk is om makkelijker te spelen?

Denk eens aan het uitproberen van een andere strijkstok! Een strijkstok bepaalt voor een zeer belangrijk deel je spelgemak en comfort. Als je een strijkinstrument met een zanger vergelijkt is het instrument de longen en is de strijkstok de stem en de mond. Vaak kies je in het begin voor een mooi klinkend instrument en een redelijke strijkstok. Naarmate je spel vordert, wordt een strijkstok steeds belangrijker. Denk ook eens aan een extreem lichte Arcus strijkstok!

[Artikel] Hoe vind je je ideale strijkstok?

[Artikel] Minder moeite, mooiere klank

Is je instrument wel goed afgesteld? De afwerking en afstelling van een instrument is van grote invloed op het spelgemak. In deze video serie kun je zien waar een goed instrument aan moet voldoen.

[Video serie] 6 essentials for a playable and payable violin, viola or cello (Engelstalig)

[Artikel] 5 Essentiële kenmerken van een goede viool, altviool, cello of contrabas

Heb je last van inkepingen in je vingertoppen na het spelen en speelt je instrument zwaar?

Het kan zijn dat de kam van je instrument te hoog is afgesteld. Dit kan in het begin fout zijn gegaan (vaak het geval bij fabrieksinstrumenten), maar het kan ook zijn dat het hout van je instrument is gaan werken en dat je instrument opnieuw afgesteld dient te worden. In deze video serie kun je zien waar een goed instrument aan moet voldoen.

[Video serie] 6 essentials for a playable and payable violin, viola or cello (Engelstalig)

[Artikel] 5 Essentiële kenmerken van een goede viool, altviool, cello of contrabas

Gebruik je staalsnaren? Deze zijn vaak dun en hebben een hoge spanning. Kies voor wat dikkere snaren met een lage spanning en veel flexibiliteit. Warchal Amber is een voorbeeld van een snaar die de voordelen (zachtheid, rijke warme klank) heeft van een darmsnaar, maar wel synthetisch is.

[Artikel] Nooit meer een fluitende E-snaar!

[Artikel] Raak de juiste snaar!

Het kan zijn dat je te hard drukt op de snaren. Als de snaar de toets raakt, dan ‘doet ie het’ al. Veel mensen gaan erg knijpen. Dat is onnodig en pijnlijk.

Het kan zijn dat je niet regelmatig studeert, waardoor je last krijgt als je opeens veel studeert.

Is je viool, altviool of cello niet stemvast en ontstemt hij vaak of snel?

Oude snaren waggelen en zijn niet betrouwbaar. Denk eens aan het vervangen van je snaren, zeker als ze al ouder zijn dan 1 jaar.

[Artikel] Nooit meer een fluitende E-snaar!

[Artikel] Raak de juiste snaar!

Zijn je stemsleutels goed gesmeerd met sleutelzeep? Dit kan wonderen verrichten.
Klik hier om sleutelzeep te bestellen!

Heb je een goed staartstuk met vier geïntegreerde fijnstemmers? Wel zo makkelijk…
Klik hier om zo’n staartstuk te bestellen!

Zijn je stemsleutels wel passend? Misschien zijn ze niet goed pas of waren ze dat wel, maar zijn ze versleten. Bij een vioolbouwer kun je nieuwe stemsleutels pas laten maken of je huidige stemsleutels bij laten snijden.

Een slechte timmerman geeft altijd de schuld aan de hamer…

Het is zonder twijfel erg belangrijk om een goed instrument, een goede strijkstok en goede toebehoren te hebben. Maar… uiteindelijk zul je het allemaal toch zelf moeten doen. Veel irritaties worden veroorzaakt door speltechnische problemen.

De klank kun je kleuren met je spel middels onder meer streektechniek, toonvorming, goede intonatie en vibrato. Comfortabel spelen kun je bereiken met een goede houding en een ontspannen moeiteloze techniek.

Probeer voor jezelf te onderscheiden welke problemen of bevindingen worden veroorzaakt door het materiaal en welke door de speltechniek door:

  • Les te nemen
  • Je docent om advies te vragen
  • Eens je viool, altviool of cello en strijkstok door iemand anders te laten bespelen
  • Eens een andere viool, altviool of cello te bespelen met een andere strijkstok

Graag wil ik jouw ervaringen lezen!

Heb jij je viool, altviool of cello een upgrade gegeven zonder een ander instrument te kopen? Wat waren de problemen en hoe heb je ze opgelost? Deel het met mij en andere strijkers door een commentaar te schrijven in de onderstaande box.