In de puberteit stoppen heel veel kinderen met het bespelen van viool, altviool of cello. Behalve natuurlijk als je zo’n nerd bent als ik, haha! Je hebt genoeg andere dingen aan je hoofd.

Misschien heb jij ook wel als kind gespeeld en ben je er in de puberteit mee gestopt.

Als je vele jaren later gesettled bent, kan het weer beginnen te kriebelen… maar hoe pak je het weer op?

Wat weet je nog? Hoe zat het ook alweer met noten lezen? Waar is je viool, altviool of cello gebleven? Hoe zat de basistechniek van je instrument in elkaar?

Check je instrument! Heb je je instrument van vroeger nog? Check dan of er geen barsten of scheuren in zitten, of de stapel en kam nog goed staan en of er voldoende haar op je strijkstok zit. Dit kun je natuurlijk ook laten doen.

Wat moet je sowieso vervangen? Heb je flink wat jaren niet gespeeld? Misschien zijn de haren van je strijkstok niet meer goed en moet je die laten beharen. Daarnaast moet je even je stemsleutels smeren en de snaren vervangen. Een nieuw blokje hars is ook niet weg, want de oude is misschien helemaal uitgedroogd.

Hoe snel ben je terug op je oude niveau? Neem een paar lessen om bij te spijkeren. In mijn ervaring kun je snel terug komen op je oude niveau met de juiste begeleiding en de juiste oefeningen.

Het belangrijkste is te focussen op je vingers de juiste plekken te laten vinden en zuiver te spelen (intonatie), je vingers en handen weer soepel te maken en snelheid te krijgen en je streektechniek middels oefeningen weer op je oude niveau te brengen.

Om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen kun je het beste een pakketje maken van toonladders, etudes en stukken van diverse niveaus die allemaal onderling een doel dienen en op elkaar aansluiten. Daarnaast kun je doelen formuleren en bepalen waar je bijvoorbeeld over een jaar wilt staan en wat voor muziek je wilt spelen.

Hoe vind je de tijd? Je hebt nu een ander leven dan toen je kind was. Het is wellicht wat gecompliceerder om tijd te vinden om te studeren. Daarnaast zit het niet meer in je ritme om te studeren.

Pak kleine blokjes van 10 tot 20 minuten. Dat is voor iedereen realistisch om in te plannen. Neem elke dag minimaal 1 blokje en zorg dat je dan ongestoord kan oefenen. Dit kleine blokje tijd is helemaal voor jou en je instrument. Als dit elke dag lukt kun je het uitbreiden met meer blokjes verspreid over de dag of langere blokken. De regelmaat is belangrijker dan de duur van je oefensessies.

Hoe blijf je gemotiveerd? Het bespelen van een muziekinstrument kan een eenzame bezigheid zijn. Als je geen verplichtingen of verbindingen hebt en alles alleen moet doen, dan zakt je motivatie snel in. Zorg dat je je passie deelt met anderen. Vind snel een goede docent, een gezellig kwartet, samenspelpartner of orkest. Maak hier de (priori)tijd voor vrij.

Je kunt in twee cirkels zitten. De ene cirkel is de cirkel waarin je meer oefent, meer samenspeelt, meer resultaat hebt, meer gemotiveerd raakt, meer oefent etc. De andere cirkel is de cirkel waarin je oefenen inzakt, je minder kan samenspelen, je spel niet vooruit gaat of zelfs achteruit gaat, je motivatie verliest, daardoor nog minder oefent etc. Probeer in de goede cirkel te zitten door dagelijks een kort oefenmoment in te plannen en je te verbinden aan samenspelpartners en les.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je passie voor viool, altviool of cello spelen weer te laten herleven. Kan ik je hiermee misschien helpen? Denk eens aan enkele losse vioollessen, het aanschaffen van toebehoren (zoals snaren, hars en sleutelzeep) of het afstellen van je kinsteun en schoudersteun. Neem gerust contact op via info@vioolspelen.nl

Hoe is het herstarten voor jou? Of heb je het voornemen om weer te beginnen met viool, altviool of cello spelen? Heb je misschien tips of wil je je ervaring delen? Doe dat in het commentaar op dit artikel (zie onder).