violinist with butterfliesHet einde van het (muziekschool/lespraktijk/orkest) seizoen is in zicht en het wordt tijd om je muzikale vriend, je viool, eens goed te verwennen en helemaal klaar te maken voor het afsluitende concert.

Het goed onderhouden en verzorgen van je viool zorgt ervoor dat je instrument langer meegaat, langer mooi blijft, je groter onderhoud of schade voorkomt en het belangrijkste… dat je viool even mooi blijft klinken.

Doe je mee met de jaarlijkse schoonmaak en onderhoudsbeurt?

1) Geef je viool een goede schoonmaakbeurt

Waarschijnlijk veeg je elke keer na het spelen je snaren en de klankkast schoon met een daarvoor geschikte droge reinigingsdoek. Dat is voor dagelijks onderhoud voldoende, maar toch stapelen zich gedurende het jaar vuil en harsresten op.

Om de lak van je instrument te verzorgen, scheurtjes te voorkomen en je instrument goed schoon te maken, gebruik je hiervoor een speciaal middeltje. De meest bekende en gebruikte is Viol (je kent het vast wel), maar ook Petz heeft een mooie polish gemaakt van dennenolie en bijenwas. Doe een klein beetje op een doekje en poets je hele viool schoon (behalve de snaren en kam).

Je snaren kun je reinigingen met speciaal daarvoor geschikte snarenreiniger of voorzichtig met wat alcohol (niet te vaak!).

Klik hier om mijn artikel ‘Verwaarloos jij je strijkinstrument?’ te lezen!

2) Reinig of vervang de haren van je strijkstok

In mijn artikel ‘5 Mythes rondom je strijkstok ontkracht’ heb je kunnen lezen dat het vervangen van de haren van je strijkstok zelden nodig is.

Als je stok niet lekker meer pakt, komt dit meestal doordat de haren vies zijn. Je kunt ze wassen met water en zeep. Sommige mensen reinigen hun strijkstok haren met alcohol (ik ook), hoewel anderen dat liever niet doen. Ze vinden alcohol misschien te agressief. Kijk uit dat je alleen de haren wast. Je kunt simpelweg de schroef helemaal los draaien, de slof van je strijkstok afnemen en de haren wassen. Neem dus niet je strijkstok mee in bad. Als je er zeker van wilt zijn dat het goed gebeurt, laat het dan doen door een kenner (docent of bouwer).

Beharen is pas nodig als je strijkstok te veel haren heeft verloren om nog goed te functioneren of als wassen niet meer helpt. Dit kun je zelf beoordelen. Bij sommige mensen is het vaker dan bij anderen. Dit hangt af hoe veel en hoe intensief je speelt. Bij veel solisten zie je tijdens het concert de haren van de strijkstok vliegen.

3) Vervang de snaren van je viool

In tegenstelling tot de haren van je strijkstok, is het jaarlijks vervangen van je snaren wel zinvol als je dagelijks speelt.

Snaren kunnen een groot verschil maken, zeker als je snaren te oud zijn. De klank wordt dan minder mooi en ze gaan waggelen in toonhoogte, wat dramatisch is voor je intonatie. Ik heb weleens klanten in mijn winkel gehad die een nieuwe viool wilden kopen en de deur uitgingen met nieuwe snaren, waardoor ze weer helemaal blij waren met hun huidige instrument. ‘Het is net of ik een nieuwe viool heb!’ Ik gooi daarmee als vioolverkoopster enigszins mijn eigen ruiten in, maar het geeft wel het belang aan van goede en nieuwe snaren.

Op zoek naar snaren met een warme, volle en rijke toon en zacht gevoel onder je vingers? Met een E-snaar die niet fluit of piept? Kijk eens naar de zeer populaire en innovatieve Warchal Amber snaren (klik hier voor het artikel). Ik gebruik ze zelf al lange tijd op mijn eigen viool. Ze zijn er ook voor altviool.

Tot slot

Zoals je hebt gelezen is goed onderhoud en goede verzorging essentieel om je instrument in goede staat te houden. Daarnaast is het natuurlijk wel zo aardig om je instrument te belonen voor al die tijd trouwe dienst.

Heb jij tips voor andere strijkers? Of heb je een vraag? Deel deze in het commentaar op onderstaand!