Interview met Bernd Müsing, eigenaar en maker van Arcus strijkstokken, over hoe een goede strijkstok je kan helpen met je vioolspel, hoe je je ideale strijkstok vindt en de laatste innovaties op het gebied van strijkstokken

Vorige week ben ik op inkoopreis geweest in Duitsland in Tsjechië. De collectie van Zlata Strijkinstrumenten wordt komende tijd flink veranderd en uitgebreid. De mooiste violen en strijkstokken selecteer ik persoonlijk op locatie bij mijn leveranciers.

In Duitsland ben ik op bezoek geweest bij Arcus strijkstokken. Hier heb ik mijn collectie volledig vernieuwd.

Na jaren sparen en hard werken heb ik ook iets voor mezelf gekocht: een S9 viool strijkstok. Dit is een hele bijzondere strijkstok met een verkoopprijs van € 8.000

Je verklaart me misschien voor gek… zo’n bedrag voor een stok met haar?

Wist je dat een goede strijkstok je vioolspel vooruit kan helpen?
Maar hoe vind je dan een strijkstok die bij jou past en waarom is dat zo persoonlijk?
Wat maakt de ene strijkstok beter dan de andere?
Wat zijn de laatste innovaties in strijkstokken en hoe kan dat jouw vioolspel makkelijker en mooier maken?

Om deze vragen voor je te beantwoorden heb ik eigenaar en maker Bernd Müsing geïnterviewd:

Als je je vioolspel naar een volgend niveau wilt brengen, zullen jouw spel, jouw viool, jouw strijkstok en jouw docent samen moeten werken

Voor beginners of diegenen die (nog) niet vioolspelen, is het moeilijk voor te stellen wat voor verschil een strijkstok kan maken

Heb je ooit gedacht ‘als ik beter kan spelen, dan gun ik mijzelf een betere strijkstok’? Het is precies andersom… een goede strijkstok kan je begeleiden om beter viool te leren spelen.

Het selecteren van een strijkstok is zeer persoonlijk en moet bij je speelstijl, streektechniek en lichaam passen. Ook moet de strijkstok goed resoneren met je viool.

Arcus high end carbon fiber strijkstokken

Bernd is een ingenieur en amateur violist. Toen hij een zocht naar een nieuwe strijkstok, kon hij geen strijkstok vinden die voldeed aan zijn eisen. Hij besloot zelf een nieuwe strijkstok te ontwikkelen.

De ‘moderne strijkstok’, het ontwerp voor houten strijkstokken, is een ontwerp dat Tourte heeft gemaakt rond 1800. In de laatste twee eeuwen is dit ontwerp niet veranderd, terwijl de viool waarop we spelen wel veranderd is. We spelen nu niet meer op onomwonden darmsnaren, maar om omwonden synthetische snaren en een stalen E-snaar. De spanning op de viool is een stuk hoger. Grote concertzalen maken het noodzakelijk om een veel grotere toon te produceren, die de grotere ruimte kan vullen tot en met het publiek helemaal achterin de zaal.

De viool is veranderd, maar de strijkstok niet…

De stijfheid en het lichte gewicht wat je nodig zou hebben bij de huidige viool, kan niet uit hout gemaakt worden. Bernd heeft verschillende materialen verkend en heeft geconcludeerd dat carbon fiber met zo weinig mogelijk epoxy het ideale materiaal is voor een strijkstok.

Het heeft jaren onderzoek gekost om de perfecte strijkstok te ontwerpen. De laatste twintig jaar verkoopt Arcus wereldwijd strijkstokken aan amateurs en professionele violisten, cellisten en bassisten. In bijna alle Duitse professionele orkesten, speelt wel een handvol musici met plezier met hun Arcus strijkstok.

Een shortcut naar een makkelijke en mooie streektechniek

Een strijkstok die perfect bij jouw viool en spel past, maakt vooral de geavanceerdere streektechnieken een stuk gemakkelijker. Spicatto, sautillé en ricochet zijn stukken makkelijker. Het maken van een volle klank kost veel minder moeite. Na een dag van repetities en concerten, zal je rechterarm niet meer moe zijn. Je kunt sneller, subtieler en met een mooiere klank spelen. Een houten strijkstok zal lomp en ongecontroleerd voelen in vergelijking met een Arcus strijkstok. Een Arcus strijkstok zorgt ervoor dat je viool een prachtige klank kan maken die rijk is aan boventonen.

Klik hier om mijn artikel ‘Minder moeite, mooiere klank’ te lezen over wat Arcus strijkstokken bijzonder maakt.

arcus S9 carbon fiber viool strijkstok rond