Als je linkshandig bent (of je kind linkshandig is) en je wilt beginnen met een strijkinstrument, kun je gevoelsmatig neigen naar een linkshandig instrument. In dit artikel ga ik in op de mogelijkheden en de voor- en nadelen van het aanschaffen van een linkshandig instrument.

Linkshandige strijkinstrumenten zijn niet gebruikelijk, maar ze bestaan wel. Het omspannen van de snaren is niet genoeg. Een viool bijvoorbeeld is namelijk niet symmetrisch, zo moet je een andere kinsteun hebben, moet de stapel anders geplaatst worden, zou er een nieuwe kam gesneden moeten worden en meer. Ombouwen kost vaak honderden euro’s bij de vioolbouwer en het is de vraag of het ten koste gaat van de klank van het instrument. Mocht je een linkshandig instrument willen, is het verstandiger een viool, altviool, cello of contrabas linkshandig te laten bouwen.
Wanneer zou je neigen naar een linkshandig instrument?
– Linkshandig zijn en motorisch lastig zijn met je rechterhand
– Een motorische afwijking in je vingers of een deel van je hand (links of rechts)
– Het missen van vingers of een deel van je hand
Bij een viool, altviool, cello of contrabas strijk je met je rechterhand en doe je de vingerzettingen met je linkerhand. Zowel rechtshandige mensen als linkshandige mensen bespelen vrijwel altijd het instrument op dezelfde manier. In tegenstelling tot bij gitaren is een linkshandig instrument veel minder gebruikelijk. Waarom is dat zo?
Wat zijn de nadelen van een linkshandig instrument?
– Linkshandige instrumenten worden beperkt aangeboden, dus de keuze is minder groot
– Linkshandige instrumenten worden op minder grote schaal gemaakt of moeten wellicht in opdracht gemaakt worden en zijn daardoor duurder
– Met een linkshandig instrument is het zeer moeilijk (als niet onmogelijk) om in een orkest of ander gezelschap te spelen
– Linkshandige instrumenten zijn niet of nauwelijks te huur
– Het is erg moeilijk te switchen van een linkshandig naar een rechtshandig instrument, omdat je bij een strijkinstrument met de handen twee totaal verschillende acties doet
Bedenk goed: Bij een strijkinstrument doe je met beide handen iets moeilijks. Strijken lijkt gemakkelijk, maar hier zit ook veel techniek achter. Als je ‘normaal’ of ‘rechtshandig’ viool, altviool, cello of contrabas speelt doe je de moeilijke vingerzettingen met je linkerhand. Je zou kunnen zeggen dat het al linkshandig is in een bepaald opzicht. Daarnaast heeft het bespelen van een linkshandig instrument veel nadelen, zoals hierboven beschreven.
Als het redelijkerwijs mogelijk is om een linkshandig instrument te vermijden, doe dit dan. Een linkshandige viool, altviool, cello of contrabas raad ik alleen aan als het echt onmogelijk is, bijvoorbeeld door het missen van een aantal vingers, om op de ‘normale’ manier het instrument te bespelen.
Overweeg je een linkshandig strijkinstrument voor je kind?
Kijk dan eerst of het mogelijk is om een rechtshandig instrument te bespelen, want het kiezen van een linkshandig instrument scheept je kind op met veel nadelen.
Kan het echt niet anders? Dat is begrijpelijk.