Op een camping of in een hotel wordt het misschien niet zo gewaardeerd als je gaat studeren op je viool, altviool, cello of contrabas. Ook brengt reizen risico’s met zich mee voor je dure kwetsbare akoestische instrument. Sommige mensen schaffen een silent elektrisch instrument aan voor op vakantie. Anderen vinden het misschien ook wel lekker om even niet te hoeven studeren. Maar… toch kun je de tijd tussendoor als strijker makkelijk nuttig besteden zonder instrument. Diverse oefeningen kun je doen zonder instrument. Ik geef er een aantal.

UPDATE: Na het schrijven van dit artikel, heeft Radio4 een filmpje gemaakt met Zlata over de oefeningen:

Strijkstokoefeningen
Wie kent de ‘ruitenwisser’ niet? Voor de duidelijkheid: dit is als je je strijkstok voor je vasthoudt in een goede houding en door je pink te buigen en te strekken je strijkstok op en neer laat gaan. Dit kun je ook doen met een pen, een tentharing of gewoon een takje of houten stok. Het beste is een houten stok van ongeveer hetzelfde gewicht en lengte als je strijkstok. Maak een mooie strijkstokhouding met het ‘instrument’ wat je hebt gevonden en doe de ruitenwisser alsof het een strijkstok is. Probeer niet alleen een goede houding aan te nemen, maar probeer ook je houding steeds ontspannener te realiseren.
Uit het hoofd leren spelen
Nee, je wordt niet meteen opgesloten in een inrichting als je deze oefening doet… Ga staan of zitten en doe met je armen alsof je je instrument en strijkstok vasthoudt. Je speelt als het ware in de lucht. Probeer één van de stukken die je kent te spelen… én precies, alsof het echt is. Je kunt je ogen hierbij dichtdoen voor extra concentratie. Je kunt ook bladmuziek meenemen. Surprise surprise… als je thuiskomt en je pakt je instrument erbij kun je het stuk misschien opeens uit je hoofd spelen. Een trucje!
Vingerfitness
Zet je vingertoppen op tafel, vingers en hand rond (alsof je piano gaat spelen). Laat alle vingers staan, til langzaam vinger voor vinger op en zet em weer rustig neer. Met name voor de linkerhand zul je hier profijt van beleven voor ingewikkelde grepen. Deze oefening maakt je vingers sterker en soepeler en verbetert de fijne motoriek in je handen. Altijd handig…
 
Fijne vakantie!