Informatie over het selecteren en bespelen van een elektrische viool, altviool en cello

Persoonlijk heb ik veel interesse in innovaties in strijkinstrumenten.

Ik ben altijd erg benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen, producten en manieren om een strijkinstrumenten te bespelen en toe te passen in diverse muziekstijlen. De elektrische viool, altvool en cello maken daar een belangrijk onderdeel van uit.

Ik krijg zeer regelmatig vragen rondom elektrische violen, altviolen en celli.

In dit artikel deel ik met je de meest gestelde vragen en mijn antwoorden daarop. Ook zal ik je voor bepaalde onderwerpen verwijzen naar artikelen die ik eerder gepubliceerd heb.

VRAAG: Wat is het grootste verschil tussen elektrisch en akoestisch?

Heel simpel en kort door de bocht gezegd is een elektrische viool een akoestische viool zonder klankkast en met een element die naar een versterker leidt. Het geluid komt dus niet uit de klankkast, maar uit een versterker. De manier van spelen is nagenoeg hetzelfde, de respons en de klank zijn anders.

VRAAG: Waarom zou je elektrisch gaan spelen?

Klik hier om het ARTIKEL ‘Wat & Hoe Elektrische Strijkinstrumenten te lezen waarin ik de voordelen van elektrisch spelen uitleg.

VRAAG: Is de speltechniek anders bij een elektrisch instrument dan bij akoestisch?

De speltechniek is voor 99% hetzelfde. Je kunt dus probleemloos een keer een maandje een elektrische viool, altviool of cello bespelen om te kijken of het wat voor je is.

De respons is iets anders en het geluid komt niet onder je kin vandaan, maar van een versterker. Dit kan dus iets uitmaken voor hoe je speelt. De verschillen zijn echter subtiel. 

VRAAG: Hoe klinkt een elektrische viool, altviool of cello?

De klank wijkt niet enorm af van de akoestische broertjes en zusjes, maar het is ook weer niet hetzelfde. Het wijkt niet zo sterk af als het gejank van een elektrische gitaar ten opzichte van een akoestische gitaar. Het relatief natuurlijke geluid van een elektrische viool, altviool of cello kun je dan wel weer vervormen. 

VRAAG: Kun je beginnen met een elektrische viool, altviool of cello?

Klik hier om het ARTIKEL ‘Beginnen met een elektrisch strijkinstrument… Verstandig?’ te lezen. 

VRAAG: Wat heb je nodig om elektrische viool, altviool of cello te spelen?

  • Elektrische viool, vijfsnarige viool, altviool of cello
  • Kabel
  • Versterker (en eventueel andere randapparatuur zoals effectpedalen)
  • Koptelefoon (als je stil wilt kunnen studeren)
  • Koffer, strijkstok, hars, schoudersteun en andere algemene toebehoren 

VRAAG: Kan ik de koffer, strijkstok, hars, snaren, schoudersteun etc van mijn akoestische viool gebruiken?

De werking van de snaren is hetzelfde, dus je kunt dezelfde strijkstok en hars gebruiken. Voor de look kiezen veel mensen bij een elektrische viool, altviool of cello voor een carbon strijkstok. Een carbon strijkstok kun je overigens net zo goed op een akoestische viool gebruiken.

Op de elektrische viool kun je dezelfde snaren gebruiken als op de akoestische viool. Wel zul je op een elektrische minder verschillen horen tussen verschillende types snaren, waardoor het geen zin heeft hele dure snaren op je elektrische viool te zetten. Een mooie optie zijn de Ametyst of Karneol snaren van het Slowaakse snarenmerk Warchal. Klik hier voor meer informatie en bestellen.

Bij de meeste elektrische violen, altviolen en celli kun je dezelfde koffer gebruiken. Sommige instrumenten zijn wat betreft vorm zo afwijkend dat ze niet in een ‘normale’ koffer passen. In deze gevallen wordt doorgaans een passende koffer bijgeleverd.

Bij de meeste elektrische violen kun je dezelfde schoudersteun gebruiken. Sommige instrumenten zijn wat betreft vorm zo afwijkend dat een reguliere schoudersteun niet past. In deze gevallen wordt doorgaans een passende schoudersteun bijgeleverd. 

VRAAG: Hoe zit dat allemaal met versterkers en andere randapparatuur?

Klik hier om het ARTIKEL ‘Musiceren met versterking’ te lezen.

VRAAG: Zlata, welk merk elektrische viool heeft jouw voorkeur?

In de afgelopen jaren heb ik de mogelijkheid gehad veel verschillende elektrische violen te bespelen. Zo heb ik drie Yamaha’s gehad (de SV120, SV200 en EV204), heb ik op de Frankfurter Messe veel verschillende merken mogen proberen en ben ik jarenlang dealer geweest van NS Design (WAV, NXT en CR bespeeld en verkocht) en heb ik ook enige tijd de Wood Stingray violen verkocht.

Na alle jaren vind ik de elektrische violen van het kleine Britse merk Bridge veruit het beste. De bespeelbaarheid en het gewicht (lekker licht!) zijn het meest vergelijkbaar met een akoestische viool en ze geven een warme volle natuurlijke klank.

In mijn samenwerking met de band Marock&Roll heb ik opgetreden met de Bridge Aquila elektrische viool.

Klik hier om het ARTIKEL ‘Bridge voor het eerst in NL! Zlata test…’ te lezen. Het is alweer een tijdje geleden, maar in dit artikel test ik voor het eerst de Bridge elektrische violen. Mijn klanten zijn erg enthousiast over deze instrumenten.

VRAAG: Hoe zit dat met vijfsnarige elektrische violen?

Een vijfsnarige elektrische viool heeft de stemming CGDAE, oftewel: de stemming van een viool EN een altviool samen. Deze instrumenten zijn zeer veelzijdig en kunnen zowel als viool en altviool gebruikt worden. Ook kan de combinatie leiden tot interessante improvisaties en nieuwe muziek.

VRAAG: Waar kan ik meer algemene informatie vinden rondom elektrische viool, altviool en cello?

Klik hier om het ARTIKEL ‘Bowed electricity’ te lezen om de ontstaansgeschiedenis te lezen van elektrische violen, altviolen en celli.

Klik hier om het ARTIKEL ‘Wat & Hoe Elektrische Strijkinstrumenten te lezen, waarin je leert:

  • Wat de 4 belangrijkste voordelen van een elektrisch instrument zijn
  • Hoe een elektrisch strijkinstrument werkt
  • Of het niet als een jankende elektrische gitaar of een conservenblik klinkt
  • Do’s en Don’ts bij de aanschaf van een elektrisch instrument

Ik hoop dat je veel hebt aan de informatie in dit artikel en de gelinkte artikelen.