De Strijkstok

Met de strijkstok worden de snaren van een strijkinstrument in trilling gebracht. Hierdoor ontstaat de klank.

De strijkstok bestaat uit een stok en beharing.

De stok wordt meestal gemaakt van brazielhout of kunststof en verder zitten er ebbenhout, parelmoer en edele metalen in verwerkt. De kop van de stok wordt de “punt” genoemd en de kant waar de stok wordt vastgehouden de “slof”. Hier bevindt zich ook het mechanisme waarmee de haren worden opgespannen. De beharing van de strijkstok bestaat uit paardenhaar. Op een vioolstok zitten gemiddeld 150 tot 175 haren.

Het gewicht van een stok is erg belangrijk.

Een lichtere stok is gemakkelijk in beweging te brengen, maar een zwaardere stok is gemakkelijker in beweging te houden. Daarnaast is de balans in een strijkstok cruciaal. Te veel gewicht bij de punt maakt de strijkstok zwaar, maar te veel gewicht naar de slof zorgt dat de haren niet genoeg in de snaren grijpen. Tot slot is de flexibiliteit en soepelheid van een strijkstok belangrijk, waarbij een balans gevonden moet worden tussen een te stijve stok en een te zwierige. Klik hier voor meer informatie rondom het kiezen en kopen van een strijkstok waarmee je gemakkelijker kunt strijken met een mooiere klank.

Strijken valt te vergelijken met in- en uitademen.

Wanneer er van de slof naar de punt gestreken wordt is er sprake van een afstreek en wanneer er van de punt naar de slof gestreken wordt is er sprake van een opstreek. Om een effectieve streektechniek te ontwikkelen is het van belang de juiste balans te vinden tussen de uitoefening van kracht op de snaren, de snelheid waarmee er wordt gestreken en de afstand tot de kam van het instrument. Klik hier om goed te leren strijken op de viool of altviool.

Hoe wordt een strijkstok gemaakt?

De strijkstok wordt gemaakt van paardenhaar en een bijzonder sterke Braziliaanse houtsoort, pernambuco, en tegenwoordig steeds vaker van carbon fiber. De haren van de strijkstok worden aan één kant omwonden met sterk garen en dan met was verzegeld. Zo gaan ze niet rafelen. Deze kant gaat in de slof, het houten doosje aan de onderkant van de strijkstok. De slof krijgt een parelmoeren dekseltje. Daarna wordt er een ring van zilver, nikkel of goud omheen geschoven zodat de haren niet in de knoop raken. De schroef moet de haren op spanning houden. De haren worden uitgekamd en dan in de punt van de strijkstok vastgezet. De schroef wordt aangedraaid tot de haren gespannen zijn. Tenslotte wordt er dennenhars op gestreken die moet zorgen dat de strijkstok niet van de snaren glijdt. De strijkstok is dan klaar om z’n baasje te zoeken.

 

Klik hier voor meer informatie rondom het kiezen en kopen van een strijkstok waarmee je gemakkelijker kunt strijken met een mooiere klank.

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

Lees meer
4 Manieren om je strijkstok te slopen!

4 Manieren om je strijkstok te slopen!

Te veel strijkstokken eindigen hun leven een andere kant op gebogen dan ze hun leven begonnen. Gezien ik zes á zeven dagen per week tussen de strijkinstrumenten werk, zijn het voor mij een soort vriendjes. Het gaat mij dus aan het hart als instrumenten en strijkstokken ‘mishandeld’ worden. Ik zou graag mensen helpen bij het goede gebruik van hun instrument en toebehoren. Daarom heb ik dit artikel geschreven.

Lees meer