De Altviool
De altviool is het oudste lid van de vioolfamilie en is iets groter dan de viool.
De altviool werd rond 1530 voor het eerst vervaardigd in Italië, maar de oudste bewaarde exemplaren komen uit het einde van de 16e eeuw.
Deze werden gemaakt door Andrea Amati en Gasparo da Salò. De moderne altviool heeft een totale lengte van 41 a 42,5 cm, maar in die tijd werden er ook altviolen met een totale lengte van 47 cm gemaakt. Deze waren dan bedoeld om ondersteunende muzikale lijnen te spelen, maar waren voor technische stukken totaal ongeschikt. In de loop van de tijd verdwenen deze grote altviolen dan ook en maakten plaats voor de kleinere versie.
De altviool is lange tijd niet ingezet als solo-instrument.
Zo is er in de barok weinig altvioolmuziek geschreven en ook in de klassieke periode zijn niet bijster veel altvioolstukken te vinden. Pas eind van deze klassieke periode en in de 19e eeuw wordt de altviool ontdekt als solo-instrument.
Opvallend is wel dat veel bekende componisten graag de altviool bespeelden.
Denk bijvoorbeeld aan Bach, Mozart en Haydn. Beethoven speelde de altviool zelfs een tijd als bijbaantje om in levensonderhoud te voorzien.
Door de grotere afmeting van de altviool is het een technisch lastig instrument om onder de knie te krijgen.
Bovendien zorgen de verschillende afmetingen ervan voor veel verschil in klank per instrument. Dit zorgt er echter wel voor dat de altviool een uniek geluid heeft die veel mogelijkheden biedt en waar veel mooie muziek uit voortgekomen is.
[Video] Welke maat viool heb je nodig? (voor je kind of jezelf)
Handige tabel om op basis van de armlengte de juiste maat viool te bepalen voor jou of jouw kind. Dit artikel geeft uitgebreide informatie over vioolmaten.
Leer altviool spelen als violist
Naast je viool kun je met bijna dezelfde techniek een prachtig instrument bespelen met een diepe warme klank: de altviool. Zo leer je als violist alt spelen:
Hoe wordt een viool gebouwd?
Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.
Welke soorten violen zijn er?
De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.
In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.
[Video] Wat zijn de verschillen tussen violen? Demonstratie en advies…
Hoe kies je de viool die het beste bij jou past?
Violiste Zlata demonstreert de collectie van Zlata Strijkinstrumenten en licht de verschillen tussen violen toe.
[Video] Vind je ideale viool!
In deze video geef ik je tips voor het selecteren van een viool die perfect past bij jou en jouw spel.
[Artikel] Zo gaat je vioolspel als volwassene snel vooruit!
Bijna de helft van mijn vioolles praktijk bestaat uit volwassen leerlingen. Veel daarvan zijn als volwassene begonnen met vioolspelen. In de jaren dat ik fulltime lesgeef ben ik er inmiddels aardig achter gekomen wat de valkuilen zijn. 5 Tips om jezelf, als volwassen leerling, niet te saboteren
Twee ontdekkingen vind ik het meest interessant…
[Artikel] Hoe je een stukje op gehoor kunt naspelen op je viool of altviool
Er zijn heel veel oefeningen om te leren je muzikaal gehoor te verbeteren en hiermee stukjes op gehoor te kunnen naspelen. Het stellen van de juiste vragen aan jezelf is hierbij essentieel.
In dit artikel geef ik een aantal tips en voorbeelden van oefeningen.
[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?
Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.
Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.
Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.
[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)
Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!
Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.
Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?
Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?
[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen
Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.
Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.
In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.
[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen
Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…
Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.
Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.
[Aanbod] Tuner, metronoom en zuiverheid check tijdens het spelen
Sinds kort heb ik de NS Design D’addario Micro Tuner in mijn assortiment en het is sindsdien een zeer populair product. Waarom?
Dit is een slim klein apparaatje waarmee je je viool of altviool gemakkelijk kunt stemmen, je ritme vaardigheden opbouwt met de metronoom en zuiver leert spelen met de tuner terwijl je speelt.
[Artikel] 5 Mythes rondom (alt) vioolspelen ontkracht
Rondom vioolspelen doen behoorlijk wat spookverhalen en mythes de ronde.
Behalve dat ze vaak simpelweg niet waar zijn, kunnen ze (beginnende) spelers behoorlijk dwars zitten, tegenhouden of demotiveren.
De meest voorkomende mythes neem ik in dit artikel onder de loep.
[Artikel] Elke dag word je wakker als een beginnende (alt) violist
Je oefent flink en aan het eind van je oefensessie ben je best tevreden over het resultaat en misschien zelfs een beetje trots.
Vol vertrouwen pak je de volgende dag je (alt)viool erbij en… weg resultaat… weg zelfvertrouwen!
Herken je dit?
Ten eerste wil ik je geruststellen: het is geen gebrek aan talent en je bent niet gek!
[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool
Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.
Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.
Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.
Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!
Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.
[Artikel] Speel jij met een centenbak?
Een centenbak is een doorgezakte linkerhand bij het viool of altviool spelen. Je ondersteunt hierbij de hals van de viool met je handpalm. De viool leunt in je handpalm. Het is een natuurlijke reactie om de viool vast te houden en niet te laten vallen. Waarom is dit verkeerd?
[Artikel] Oefening baart kunst… 5 Tips om maximale resultaten te behalen uit het oefenen
Studeren, studeren, studeren… dat is wat je 90% van de tijd doet als je viool, altviool of cello speelt.
Het bespelen van een viool, altviool of cello kun je niet half doen. Als je niet oefent, ga je niet vooruit, wordt het saai en raak je je motivatie kwijt.
[Artikel] Wat is beter… een oude, nieuwe, antieke of tweedehands viool, altviool of cello?
Regelmatig krijg ik van een klant de vraag: ik wil graag een betaalbare viool… heb je ook tweedehands exemplaren voorradig?
Is een tweedehands viool wel voordeliger?
Bij het kiezen van een viool, altviool of cello kan het wel eens moeilijk zijn om te ontdekken wat de voor- en nadelen zijn van nieuw, oud, antiek of tweedehands.
Ten eerste wil ik het meteen een stuk makkelijk voor je maken:
[Artikel] Goedkoop vs Duurkoop
Moet je net als ik ook weleens de hand op de knip houden?
In dit artikel leg ik uit hoe je dat op muziekgebied kunt doen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.
Je kent vast wel de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Voor veel dingen geldt dat de schijnbaar goedkoopste oplossing niet altijd de goedkoopste is. Bespaar dus op een slimme manier.