De Viool

De Viool is het kleinste lid van de vioolfamilie en heeft het hoogste bereik.

Het geluid wordt gevormd doordat de snaren in trilling worden gebracht met een strijkstok of door te tokkelen met de vingers. Doordat de viool een houten klankkast heeft, wordt het geluid van de trillende snaren versterkt tot een mooi geluid.

Het is onbekend wie de eerste viool heeft gemaakt, maar er wordt vermoed dat deze rond 1550 in Italië ontstond.

Er waren eerder al veel voorlopers van de viool. Dit waren andere strijkinstrumenten waarop werd getokkeld of gestreken. Denk bijvoorbeeld aan de luit, vedel en de rebec. De lira da braccio had al de vorm van de huidige viool en wordt dan ook gezien als de voornaamste voorloper. Klik hier om te lezen over de verschillende soorten violen.

Het bouwen van een viool is een ware kunst en vereist veel vakmanschap.

Je hebt voor het bouwen meer dan 70 onderdelen nodig en er worden verschillende soorten hout gebruikt. Doordat de klank van een viool vaak het mooist wordt nadat hij een tijd bespeeld is, zijn vooral violen van oudere vioolbouwers beroemd (Stradivari, Amati, Bergonzi, etc.). Klik hier om te lezen hoe een viool wordt gebouwd.

In een orkest zijn meestal twee vioolpartijen aanwezig, de eerste en de tweede viool.

De instrumenten zijn hetzelfde, maar de eerste viool krijgt vaak een wat lastigere en hogere partij om te spelen. De altviool heeft meestal een ondersteunende rol en is een kwint lager gestemd. De viool zelf is gestemd in reine kwinten. Van laag naar hoog een G, D, A en E.

 

Hoe wordt een viool gebouwd?

Hoe wordt een viool gebouwd?

Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.

Lees meer
Welke soorten violen zijn er?

Welke soorten violen zijn er?

De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.

In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.

Lees meer
Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)

Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)

Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.

Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.

Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.

Lees meer
[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?

Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.

Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.

Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.

Lees meer
[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

Lees meer
[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.

In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.

Lees meer

[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen

Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.

Lees meer
[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.

Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.

Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.

Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!

Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.

Lees meer